Ziare.com

Cipru: Bancile revin la programul normal

de Ana Ilie
Vineri, 29 Martie 2013, ora 10:16

   

Cipru: Bancile revin la programul normal
Bancile din Cipru revin, vineri, la program normal, pentru prima data de la izbucnirea crizei. Joi, bancile au fost deschise doar sase ore, insa nu au existat semne ca populatia este panicata, asa ca s-a decis revenirea la program normal.

Deschiderea bancilor coincide cu lansarea unor controale stricte ale capitalului, cu scopul de a salva insula de la retrageri masive de capital, scrie France24.

Masurile includ o limita zilnica de retragere de 300 de euro, interdictia de a incasa cecuri si un plafon de 1.000 de euro pentru banii scosi din tara de cei care calatoresc. Acestea au intrat in vigoare joi, cand bancile s-au deschis pentru prima data dupa aproape doua saptamani.

Controalele stricte, primele de acest gen in zona euro, au ca scop limitarea efectelor planului de salvare al insulei de catre UE, Banca Centrala Europeana si FMI. Un imprumut de 10 miliarde de euro ar trebui sa salveze de la faliment tara membra a zonei euro.

Cipriotii au ramas calmi, in general, in timpul celor sase ore cat au stat bancile deschise, iar presedintele Nicos Anastasiades a multumit oamenilor ca au dat dovada de "maturitate", asteptand linistiti la coada sa ridice banii lichizi.

Tara ramane sa provoace ingrijorare pe plan international, iar pe pietele financiare se constata aceeasi temere a investitorilor, provocata de cea mai recenta criza din zona euro.

Pachetul de salvare al Ciprului, convenit luni, este primul care impune o taxa depozitelor bancare ce depasesc un anumit nivel si Cipru este prima natiune din zona euro care impune limite miscarii banilor.

Oficialii ciprioti au aratat ca sunt necesare masurile de control a capitalului, pentru a preveni o deteriorare a economiei in stare fragila, ce se bazeaza pe un sector bancar "umflat" de bani proveniti din Rusia.

Citeste mai multe despre Cipru banci deschise Cipru criza banci
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 386 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor