Ciprul a scapat de faliment, insa Spania si Portugalia sunt in stare de soc

Marti, 26 Martie 2013, ora 09:42
5703 citiri
Ciprul a scapat de faliment, insa Spania si Portugalia sunt in stare de soc

"Uitati-va ce se intampla in Cipru! Acelasi lucru se poate intampla si la noi!" - asa gandesc o multime de spanioli si portughezi, care se tem sa nu-si piarda o parte din banii depusi in bancile locale.

Multi iberici isi retrag masiv economiile din banci, transferandu-i peste hotare sau sub perna de acasa.

Portughezii sunt foarte speriati. Pe fondul evenimentelor din Cipru, ei isi fac griji pentru depozitele personale din bancile autohtone. "Impozitul pe depozite este o proba clara de jaf la drumul mare. Este acelasi lucru ca atunci cand dormi si cineva vine si iti infige un cutit in spate", spune un pensionar portughez, facand referire la mult discutatul impozit de 10% pe depozitele bancare ale populatiei cipriote, noteaza Deutsche Welle.

Aceasta varianta a cazut, insa Troica (UE, FMI, BCE) a scapat Cipru de faliment, acordandu-i un imprumut de 10 miliarde de euro. In schimb, luni, Bank of Cyprus, cea mai mare banca din Cipru, a anuntat ca va aplica o taxa de 30% sumelor mai mari de 100.000 de euro din depozitele bancare, in cadrul acordului de ajutor financiar aprobat de Eurogroup.

Ministrul de Finante portughez, Vitor Gaspar, nu inceteaza sa-si asigure conationalii ca, in tara lor, nu va fi impus un astfel de impozit. Deponentii locali nu cred insa in spusele sale. Vitor Gaspar este vazut drept un partener fidel al asa-numitei Troici, fiind gata sa nu iasa din cuvantul institutiilor financiare internationale, spun portughezii.

"Acum, totul este posibil. Daca in urma cu o saptamana, cineva ar fi fost intrebat daca in Cipru ar putea fi introdus un astfel de impozit i s-ar fi raspuns in acest fel: 'Nu, asta nu e posibil! Cipru e membru UE!'. Asa ca eu nu cred in povestile conform carora asa ceva nu se va intampla si in Portugalia. Cred ca oamenii se vor grabi sa-si transfere banii in strainatate", crede un antreprenor portughez.

La coada la bancomat

Tiago Gallardo Guerero este expert in impozite si ofera consultanta financiara persoanelor fizice, dar si investitorilor.

"In Portugalia, domina o stare de nesiguranta. Raul deja a fost facut. Eu imi asigur clientii si am luat masurile necesare pentru ca depozitele lor sa nu pateasca ce au patit cele ale cetatenilor din Cipru. Pur si simplu, transfer banii lor catre alte banci din afara tarii.

Europa si, inainte de toate Germania, si-au marcat un autogol de toata frumusetea. Niciunde in Europa investitorii nu se mai simt in siguranta", spune expertul.

Aceleasi temeri se intalnesc si in randul cetatenilor din Spania. In ultimele zile, in multe orase spaniole, s-au format cozi interminabile in fata bancilor si bancomatelor. Oamenii isi lichideza conturile din banci, extragandu-si economiile depuse, de teama ca vor fi atinsi de soarta Ciprului. Avand in vedere situatia economico-financiara grea a tarii, multi analisti nu vad un astfel de scenariu ca fiind imposibil.

Altii, in schimb, sunt de parere ca "psihoza are un rol mult mai mare decat realitatea". Profesorul Emilio Ortiz, de la Universitatea din Madrid, e convins ca Spania nu e amenintata de soarta Ciprului, pentru ca economia spaniola e mult mai puternica.

Conform lui, tara va iesi cat de curand din criza. Profesorul Ortiz crede ca "propunerea pripita" a UE pentru aplicarea impozitului de 10% pe depozitele bancare, in Cipru, a produs o mare neliniste nu numai la Nicosia, dar si in celelalte tari cu probleme din sud-estul Europei.

Pernele, mult mai sigure decat bancile?

Expertul financiar spaniol, Roberto Vilanova, nu impartaseste parerile profesorului Ortiz. Conform acestuia, criza din Spania nu a trecut si nu va trece in curand. Mai devreme sau mai tarziu, Guvernul va fi nevoit sa ia masuri asemanatoare celor din Cipru.

"Datoria externa a Spaniei a atins deja 105% din PIB si continua sa creasca. In afara de aceasta, productia interna continua sa scada, cu o medie de 3,2 procente pe an", explica Vilanova, care aminteste ca, pe 20 martie, ministrul spaniol de Finante, Cristobal Montoro, si-a manifestat intentia de a introduce un impozit pe economiile spaniolilor, exact ca in Cipru.

Intr-un singur sens, Ortiz si Vilanova sunt de acord: iesirile de capital din bancile spaniole, influentate de evenimentele din Cipru, sunt cel mai rau lucru care se poate intampla Spaniei in acest moment.

"Fara bani lichizi in banca, nu pot fi date credite, nu poate creste economia si nici nu pot fi create noi locuri de munca. In acest moment, 25% din populatie este somera, iar numarul celor fara loc de munca creste", explica Ortiz.

"Numai in ultimele zile, spaniolii au retras din banci 500 milioane de euro. Anul trecut, depozitele populatiei in banci au scazut cu 55 miliarde de dolari. Oamenii prefera sa-si tina economiile acasa sau peste granita, deoarece nu mai au incredere in bancile spaniole", incheie Vilanova.

Exploatarea sezonierilor români în Europa: "Este o loterie / Contractul este acolo doar ca să nu zici că nu-l ai"
Exploatarea sezonierilor români în Europa: "Este o loterie / Contractul este acolo doar ca să nu zici că nu-l ai"
În toată Europa, munca agricolă este dependentă de migrație. Încă dinainte de aderarea la Uniunea Europeană, sezonierii români mergeau la culesul recoltelor în Spania sau Italia. Intrarea...
De ce legea păcănelelor nu poate avea un impact real: ”E nevoie de o mai bună reglementare a jucătorilor”
De ce legea păcănelelor nu poate avea un impact real: ”E nevoie de o mai bună reglementare a jucătorilor”
În 2022, piața de jocuri de noroc din țara noastră era considerată ca având cea mai mare rată de creștere din Europa de Est, mai ales în contextul în care, în România, numărul sălilor...
#criza Cipru taxe banci, #ajutor Cipru impozit depozite, #spania portugalia criza cipru , #Criza banci Cipru