Ciprul, in agonie. Argentina a fost in coma, dar a supravietuit miraculos

Duminica, 31 Martie 2013, ora 19:33
5801 citiri
Ciprul, in agonie. Argentina a fost in coma, dar a supravietuit miraculos
Foto: rfi.ro

In urma cu 12 ani, in Argentina a fost instituit un embargo asupra depozitelor bancare, ca masura de prevenire a lichidarii lor. Consecintele acestui act, insa, au fost devastatoare pentru tara.

Privind din indepartata Argentina, evenimentele din Cipru aduc aminte locuitorilor din tara sud-americana de evenimentele care au avut loc aici acum 12 ani. La fel ca si in Cipru, si acolo, in timpul crizei financiare incepute in 2001, conturile bancare ale cetatenilor au fost inghetate, iar depunatorii n-au avut voie sa retraga decat cate 250 de peso pe saptamana.

Cu ajutorul acestei masuri nepopulare, guvernul argentinian a dorit sa evite iesirile de capital din banci, pentru ca, in doar 10 luni, depozitele scazusera de la 85 la 67 de miliarde dolari, noteaza Deutsche Welle.

In 2001, peso-ul argentinian era dependent de evolutiile dolarului american, avand o paritate de 1-1. Datoria externa a Argentinei era de 132 de miliarde de dolari, iar deficitul bugetar imens punea in pericol solventa tarii.

Asemanarile cu Cipru sunt intamplatoare

Argentinienii au numit aceasta interdictie "coralito" si, inarmati cu tigai si talgere, au declansat proteste de amploare in fata filialelor bancilor, insistand sa-si poata primii toti banii inapoi.

In doar cateva zile, protestele au escaladat, ajungandu-se la acte de huliganism asupra bancilor si incendieri ale acestora. Pe 21 decembrie 2001, presedintele Fernando de la Rua si-a dat demisia, fugind cu un elicopter din palatul prezidential, la doar trei saptamani dupa declansarea "coralito".

Guvernul interimar condus de Adolfo Rodriguez Saha a anuntat ca, la Craciun, va fi sistata platirea datoriei externe, iar, doua saptamani mai tarziu, premierul nou-numit, Eduardo Dualde, a desprins peso-ul de dolar, ceea ce a condus la o depreciere fara precedent a monedei argentiniene.

Toate contractele incheiate in dolari au fost transformate in peso. Datoria argentiniana a fost calculata la un curs de 1-1, iar economiile argentinienilor au fost calculate la un dolar pentru 1,40 peso.

Telul guvernului: sa fie salvate de la faliment firmele argentiniene care s-au indatorat in dolari. Pentru salvarea bancilor, in schimb, a fost emisa o noua serie de obligatiuni de stat, iar conturile bancare au fost dezghetate de-abia la sfarsitul anului 2002.

Aceasta a doua faza a crizei a fost numita de argentinieni "corralon", dupa care a fost nevoie sa treaca trei ani inainte de inceperea restructurarii datoriilor argentiniene. Fonduri de investiii, care nu au fost de acord cu aceasta restructurare, se afla si azi in procese cu statul argentinian.

Diferentele de Cipru

Spre deosebire de Cipru si in ciuda dependentei peso-ului de dolar, Argentina a reusit sa devalorizeze moneda nationala. Din cauza neimplicarii sale in vreo asociatie economica internationala, inainte de criza Argentina se putea baza doar pe ajutorul FMI.

Cu un an inainte de inghetarea conturilor bancare ale populatiei fusese negociat un ajutor de urgenta cu Fondul, in valoare de 40 de miliarde de dolari, care in vara anului 2001 au fost urmate de alte 29,5 miliarde dolari. Reformele si masurile stricte privitoare la creditare nu au condus la insanatosirea finantelor publice, recesiunea a continuat iar somajul a urcat la 25 procente.

In noiembrie 2001, FMI a refuzat sa elibereze transa planificata catre argentinieni, retragandu-si misiunea de la Buenos Aires. Astfel, tara a fost nevoita sa se descurce singura, fara ajutorul fondului.

Dupa recesiunea crunta din 2002, economia argentiniana a inceput sa creasca datorita exporturilor. Ultima transa platita de argentina catre FMI, in valoare de 9,8 miliarde dolari a fost stinsa in 2006.

Meta oferă acces la sistemul de operare Horizon OS
Meta oferă acces la sistemul de operare Horizon OS
Meta a anunțat recent că va oferi acces la sistemul de operare Horizon OS, utilizat pe căștile de realitate virtuală Meta Quest, pentru producătorii terți de hardware, precum ASUS și...
Xiaomi a lansat pe piața din România noua tabletă Xiaomi Pad 6S Pro 12.4. Cu ce specificații vine
Xiaomi a lansat pe piața din România noua tabletă Xiaomi Pad 6S Pro 12.4. Cu ce specificații vine
Xiaomi a lansat pe piața din România noua tabletă Xiaomi Pad 6S Pro 12.4, un dispozitiv care promite un display excepțional și care este disponibil la precomandă până pe 28 aprilie prin...
#criza cipru argentina, #argentina cipru taxe depozite, #impozit depozite bancare Cipru , #Criza banci Cipru