Criza in Cipru: Date importante au fost sterse, inclusiv despre activitatea bancilor in Romania

Joi, 04 Aprilie 2013, ora 16:30
3735 citiri
Criza in Cipru: Date importante au fost sterse, inclusiv despre activitatea bancilor in Romania
Foto: Arhiva

Date importante au fost distruse, inclusiv legate de extinderea Bank of Cyprus in Romania, se arata intr-un raport al companiei americane Alvarez & Marshal.

Conform philenews.com, raportul este datat 26 martie 2013 si a fost inmanat procurorului general Petros Clerides, care a asigurat ca cei vinovati nu vor putea sa evite responsabilitatea pentru incalcarile ce au condus la problemele din sectorul bancar al tarii.

Investigatia a fost axata pe patru evenimente, primul fiind cumpararea de obligatiuni de stat grecesti de catre Bank of Cyprus. Al doilea se refera la cumpararea de catre aceasta a bancii Uniastrum in Rusia.

Al treilea este legat de extinderea bancii in Romania, care ocupa cea mai importanta parte a studiului, vizand cumpararea unei participatiuni la Banca Transilvania, in decembrie 2009.

Ultima investigatie s-a concentrat in jurul unei subsidiare Laiki Bank.

Se asteapta ca informatiile din raport sa fie verificate de anchetatori, care au precizat ca vor pedepsi pe cei responsabili de criza cipriota, iar rezultatele anchetei vor fi prezentate in curand.

Raportul a fost pus la dispozitia Bancii Centrale a tarii.

In document se arata ca mai multe informatii din perioada 2009-2010 legate de activitatea bancilor cipriote au disparut, iar firma americana care a condus ancheta a precizat ca a fost vorba fie de o stergere voluntara a datelor, o arhivare precara a documentelor sau o manipulare precara.

In plus, s-au observat mai multe lipsuri in seria de emailuri trimise si primite in perioada 2007-2010, multe dintre ele fiind incomplete.

Bancile din Cipru au fost suspuse unor controale stricte, pentru a preveni retrageri masive de capital, dupa ce acordul cu creditorii internationali a stipulat desfiintarea Laiki Bank si taxarea depozitelor mai mari de 100.000 de euro de la Bank of Cyprus.

Autoritatile cipriote au inceput anterior investigarea activitatilor bancilor pentru a determina ce actiuni ale acestora au condus la declansarea actualei crize.

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#documente banci Cipru sterse, #date banci Cipru sterse, #date banci Cipru Romania sterse , #Criza banci Cipru
Comentarii
Poza grob
grob
rank 5
Pai altfel s-ar fi descoperit tot falsul circului asta cu criza