Criza in Cipru: Salariile presedintelui si ale ministrilor vor fi reduse drastic

Joi, 28 Martie 2013, ora 19:29
2372 citiri
Criza in Cipru: Salariile presedintelui si ale ministrilor vor fi reduse drastic
Foto: Le Matin

Salariile presedintelui cipriot, Nicos Anastasiades, si ale tuturor ministrilor vor fi reduse drastic, dupa decizia de taxare a depozitelor bancare.

Potrivit consilierului Constantinos Petrides, seful acestui stat a cerut deja sa i se scada remuneratia cu 25%, iar cea a membrilor Cabinetului de la Nicosia cu 20%, informeaza Le Matin.

In plus, toti demnitarii de rang inalt nu vor mai primi cel de-al 13-lea salariu.

Guvernul cipriot a numit o comisie compusa din trei fosti judecatori ai Curtii Supreme pentru a ancheta daca exista responsabili pentru criza bancara care aproape a adus tara in pragul colapsului.

Bancile au fost deschise, joi, pentru cateva ore, pentru prima data dupa doua saptamani, insa retragerile au fost controlate atent.

Bancile cipriote s-au deschis: Care va fi impactul restrictiilor dure impuse clientilor?

Astfel, cipriotii nu pot retrage mai mult de 300 de euro zilnic de la bancomate, nu pot incasa cecuri in bani cash, iar cei care calatoresc in afara tarii nu au voie sa treaca granita cu mai mult de 1.000 de euro cash. De asemenea, platile sau trasferurile de bani, prin carduri de credit sau de debit, in afara tarii, sunt limitate la 5.000 de euro pe luna.

In plus, si firmele sunt afectate de aceste limitari, Astfel, ele nu au voie sa faca tranzactii de peste 5.000 de euro pe zi, fiind nevoie de aprobarea unei comisii speciale pentru tranzactiile intre 5.001 si 200.000 de euro. Cele peste aceasta suma vor fi analizate in functie de fiecare caz in parte, urmand sa primeasca aprobarea in functie de rezultatul analizei.

Nu in ultimul rand, este interzisa retragerea banilor din depozitele la termen pana nu se ajunge la maturitatea acestora.

Conform intelegerii guvernantilor din Cipru cu creditorii internationali, cei care au depozite in banci mai mari de 100.000 de euro s-ar putea trezi ca 40% din suma va fi convertita in actiuni, in timp ce depozitele sub acest prag nu vor fi afectate decat in sensul limitarii accesului la ele.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare, AMD Ryzen PRO Seria 8000 pentru desktop-uri și Seria 8040 pentru laptopuri. Noile procesoare sunt proiectate pentru a îmbunătăți semnificativ...
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Compania Razer a anunțat lansarea noului mousepad de gaming Razer Firefly V2 Pro, promovat ca fiind primul din lume iluminat cu LED-uri, un accesoriu care transformă radical aspectul oricărui...
#salarii presedinte ministri Cipru taiate, #salariu presedinte Cipru taiat, #salarii ministri Cipru taiate, #efecte criza Cipru , #Criza banci Cipru