Saxo Bank: Problema nu e Cipru, ci insasi EURO! Politicienii fura!

Marti, 02 Aprilie 2013, ora 16:29
5779 citiri
Saxo Bank: Problema nu e Cipru, ci insasi EURO! Politicienii fura!
Foto: washingtontimes.com

Co-fondatorul si CEO Saxo Bank, Lars Seier Christensen, sustine ca insasi structura pe care a fost creata zona euro este de vina pentru problemele de pe continent, iar Cipru reprezinta doar o victima a sistemului.

"A facut Ciprul ceva groaznic pentru a merita o asemenea soarta? Nu, desigur. Ciprul avea cifre multumitoare in ceea ce priveste cresterea economica, datoria publica si finantele in general - in orice caz nu mai proaste decat ale altor tari din regiune.

Ciprul a construit cu succes un sector financiar public puternic, daca ne gandim ca insula nu prea are industrie sau agricultura. Ciprul are forta de munca vorbitoare de limba engleza, iar sistemul legislativ este bazat pe cel britanic. Asadar, nu e un loc rau pentru a face afaceri. Practic, cipriotii au facut tot ce-au putut ca tara lor sa fie tot mai bun pentru afaceri", se arata in analiza realizata de Lars Seier Christensen, co-fondator si CEO Saxo Bank, remisa Ziare.com.

Singurul lucru care a mers prost pentru Cipru a fost ca bancherii locali au crezut ca politicienii din zona euro sunt de incredere cand vine vorba sa-si plateasca inapoi imprumuturile, mai sustine acesta.

Investitiile masive in Grecia nu sunt neobisnuite pentru un stat atat strans de legat de eleni si, pana la urma, e un model urmat de alte banci sau natiuni in cazul datoriilor lor suverane, conform CEO-ului Saxo Bank.

"Acum problemele au devenit mult mai serioase decat ar fi vrut sau permis pietele capitaliste. Avem controlul capitalurilor, restrictii la retrageri si taxe de facto pe avere - toate in interiorul zonei euro, ceea ce inseamna ca avem o problema cu intreg conceptul de EURO in formatul actual.

Exista doi EURO diferiti: cel restrictiv, din Nicosia si celalalt, liber, din restul zonei euro. Dinamici total diferite si, cred, startul unor variante multiple de euro pentru viitor. Masuri similare ar pute fi luate in situatii asemanatoare, iar lumea se intreaba unde se va intampla asta. Slovenia? Malta? In cazul altor probleme mai serioase sau tari mai mari?", se intreaba, reotric, CEO-ul Saxo Bank.

El ne avertizeaza sa ne ferim de aceste instrumente introduse, precum controlul capitalurilor si taxarea depozitelor mari, insistand asupra faptului ca ne putem astepta la orice, in perioada urmatoare.

Lars Seier Christensen spube ca tinta cea mai usoara va fi oamenii bogati, care au muncit toata viata, au economisit si, in principiu, au facut doar ce trebuie.

"Boston Consulting Group a calculat ca ar fi nevoie de 28% din toate economiile private pentru a acoperi abia datoriile existente - nu si obligatiile viitoare - iar banii ar putea veni dintr-un singur loc: buzunarele voastre. Aveti grija. Problema reala se afla in cadrul general creat de politicieni, cadru ce previne pietele libere sa administreze excesele in felul in care capitalismul le administreaza de obicei.

Rezolvarea crizelor prin expunerea modelelor proaste de business face parte din exercitiul capitalist si nu e intotdeauna... atractiv, dar e de o mie de ori mai eficient si rapid decat sa incerci sa salvezi ceea ce e deja pierdut. In plus, nu s-ar ajunge niciodata la escaladarea unor probleme la nivelul celor de astazi. Ciprul este un bun exemplu in acest sens. Problema nu e Ciprul. Problema este EURO", a conchis CEO-ul Saxo Bank.

Conform intelegerii cu creditorii internationali, Ciprul a inchis cea de-a doua banca mare a tarii, Cyprus Popular Bank (Laiki), si a mutat activele viabile la Bank of Cyprus. Insa si aceasta institutie are de suferit, avand in vedere ca cei care au depozite mai mari de 100.000 de euro ar putea pierde intre 40 si 60% din bani, dar vor primi actiuni in schimb.

In plus, au fost impuse controale stricte ale capitalurilor si s-au propus masuri de austeritate, precum cresterea impozitelor si scaderea cheltuielilor.

C.P.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Motivul pentru ca unii utilizatori vor evita achiziționarea noului Huawei Pura 70
Motivul pentru ca unii utilizatori vor evita achiziționarea noului Huawei Pura 70
Săptămâna trecută, Huawei a lansat seria Pura 70, care a înregistrat vânzări impresionante pe piața din China. Cu toate acestea, perspectivele pentru piețele occidentale sunt mai...
O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
Compania multinațională de inginerie Bosch a inaugurat marți, 23 aprilie, cel de-al doilea birou din Cluj-Napoca, în cadrul centrului său de inginerie. La nivel de grup, Bosch a anunțat, la...
#cauza probleme Cipru, #taxare depozite banci Cipru, #efecte criza Cipru , #Criza banci Cipru