12 state ale UE au datorii mai mari de 60% din PIB

Luni, 21 Iunie 2010, ora 15:55
2493 citiri
12 state ale UE au datorii mai mari de 60% din PIB

Liderii UE reuniti la Bruxelles vor sa introduca conceptul economic nou de "datorie dinamica". Scopul acestui principiu este acela de a evita sanctiunile contra statelor care nu respecta limitele deficitului prevazute de Pactul de Stabilitate si Crestere.

Datoria publica urmand a fi evaluata in sensul tendintei acesteia si nu pe cifre absolute. Masura face ca tari ca Italia, Belgia, Franta si Germania sa nu fie sanctionate pentru deficitul acumulat.

Informatia a fost publicata de EurActiv. In luna aprilie, 12 state membre aveau datorii publice de peste 60% din PIB - Italia (115,8%), Grecia (115,1%), Belgia (96,7%), Ungaria (78,3%), Franta (77,6%), Portugalia (76,8%), Germania (73,2%), Malta (69,1%), Marea Britanie (68,1%), Austria (66,5%), Irlanda (64%) si Olanda (60,9%).

BCE trebuie sa aloce sume uriase pentru cumpararea datoriilor tarilor UE

Valoarea medie a datoriei publice ar urma sa ajunga la 88,5% din PIB in 2011 in zona euro si la 83,8% din PIB in UE-27, potrivit celor mai recente previziuni ale Comisiei Europene.

O propunere concreta in acest sens o va face Comisia Europeana pe 30 iunie. Potrivit proiectului propunerii, o tara va fi considerata in situatia de a fi incalcat Pactul de Stabilitate si Crestere daca datoria sa publica nu indica o tendinta de scadere, ceea ce inseamna ca nu va exista o sanctionare automata daca nivelul datoriei publice depaseste 60% din PIB, limita maxim admisa de Pact.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Inflația scade în ritm de melc, iar prețul benzinei va crește mai repede decât se preconiza, spun estimările BNR
Inflația scade în ritm de melc, iar prețul benzinei va crește mai repede decât se preconiza, spun estimările BNR
Rata anuală a inflaţiei va continua să scadă în următoarele luni într-un ritm încetinit faţă de anul 2023 şi pe o traiectorie uşor mai ridicată decât cea anticipată în prognoza pe...
Sony se pregătește să lanseze o versiune îmbunătățită a consolei PlayStation 5
Sony se pregătește să lanseze o versiune îmbunătățită a consolei PlayStation 5
Sony se pregătește să lanseze o versiune îmbunătățită a consolei sale de gaming, PlayStation 5 Pro, care ar urma să ajungă pe piață până la finalul acestui an. Noua consolă va...
#datorii tari UE, #datorie dinamica UE, #valoare medie datori publica , #criza economica mondiala