Balcanii, principala victima a crizei

Sambata, 23 Iunie 2012, ora 19:42
3404 citiri
Balcanii, principala victima a crizei
Foto: Arhiva

Tarile din Balcani au avut cel mai mult de suferit de pe urma recesiunii mondiale din 2008 si 2009, iar Romania a jucat un rol esential in scaderea produsului intern brut al regiunii, fiind cea mai mare economie din aceasta zona, potrivit unui studiu recent al Economist Intelligence Unit (EIU).

Economiile Albaniei, Bosniei, Bulgariei, Croatiei, Macedoniei, Muntenegrului, Romaniei si Serbiei au scazut, in total, cu 5,2 la suta in 2009, iar recesiunea a durat pana in 2010 sau 2011 in unele cazuri.

In 2011, tarile care faceau parte din Iugoslavia si Albania au inregistrat cresteri modeste. Serbia a avut o crestere a PIB-ului de 1,6%, Macedonia de 3 procente, Bosnia de 1,2%, iar Muntenegru de 2,2%. In acest an, totusi, rata de crestere va scadea. In plus, economia Croatiei a stagnat anul trecut, iar, in 2012, se estimeaza o contractie de 0,6%.

Desi orice tara ar fi multumita si cu o crestere modesta, problema principala a tarilor din Balcani o reprezinta lipsa locurilor de munca. In Serbia, cea mai mare tara din vestul regiunii, rata somajului era de 24 la suta, cu 10 procente mai mult fata de in urma cu patru ani.

In Bulgaria, rata somajului este relativ scazuta, de 11%, dar acest lucru datorita faptului ca bulgarii au optiunea sa-si caute locuri de munca in restul Uniunii Europene. Astfel, se estimeaza ca aproximativ un milion de bulgari lucreaza in strainatate, inclusiv 600.000 in Spania.

O alta problema o reprezinta faptul ca economiile balcanice sunt conectate puternic la zona euro, prin urmare scaderea cererii de aici le-a afectat grav, noteaza The Economist.

Dezavantajele integrarii

Totusi, exista si aspecte pozitive in regiune. De exemplu, in Serbia au crescut investitiile straine directe, iar, in acest an, se asteapta un sezon estival cu incasari record pe litoralul croat.

Situatia este alarmanta pentru tarile ale caror economii sunt puternic legate de cea a Greciei si, intr-o mai mica masura, de cea a Italiei. EIU mentioneaza faptul ca Muntenegru, Macedonia, Bulgaria si Albania exporta aproximativ 10 - 12% din produse catre Grecia.

Albania este cea mai expusa, deoarece doua treimi din emigrantii din Grecia sunt albanezi, care trimit bani acasa si sustin economia locala. Macedonia, Serbia si Bulgaria sunt mai vulnerabile la reducerea fluxului de investitii straine.

Nu in ultimul rand, subsidiarele bancilor elene in regiune reprezinta un risc serios de contagiune. Acestea detin 20 la suta din cota de piata din Europa de sud-est.

Fara tulburari sociale

Oriunde in regiune, viata este grea, lucru reflectat si intr-o multitudine de sondaje de opinie. Salariile medii se incadreaza intre 491 de euro in Muntenegru si 360 de euro in Serbia, existand nivele similare in celelalte tari.

In schimb, preturile sunt mari si continua sa creasca, in special pentru utilitati. Totusi, avand in vedere saracia si rata somajului ridicate, consecintele politice si sociale sunt inca limitate, se arata in raport.

Meta a lansat o inițiativă pentru combaterea răspândirii informațiilor false și a deepfake-urilor
Meta a lansat o inițiativă pentru combaterea răspândirii informațiilor false și a deepfake-urilor
Meta, în colaborare cu Misinformation Combat Alliance (MCA), a lansat o inițiativă pentru combaterea răspândirii informațiilor false și a deepfake-urilor generate prin inteligență...
Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile
Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile
Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile, prin introducerea unei caracteristici îmbunătățite de „partajare audio”....
#criza economica Balcani, #economie Balcani , #criza economica mondiala