Banca Mondiala: Economia globala se va contracta cu 1-2%

Joi, 12 Martie 2009, ora 11:31
971 citiri
Banca Mondiala: Economia globala se va contracta cu 1-2%

Economia globala este pe drumul catre o recesiune mult mai grava decat cea din 1930 in conditiile in care randamentul acesteia se va contracta anul acesta cu 1-2%, a declarat Robert Zoellick, presedintele Bancii Mondiale (BM).

Tarile Europei Centrale si de Est sunt cele mai vulnerabile, a spus Zoellick, indemnand tarile cele mai bogate ale natiunii sa faca eforturi mai mari pentru a umple golurile de finantare lasate de exodul de capital din tarile in curs de dezvoltare, informeaza Reuters.

"Mai mult ca sigur cresterea economica se va diminua cu 1-2%", a declarat presedintele Bancii Mondiale.

"Nu am mai vazut numere si procente ca cele de acum de la cel de-al Doilea Razboi Mondial, adica de mai bine de treizeci de ani. In acest context trebuie sa fim constienti ca trecem printr-o situatie periculoasa", a mai adaugat el.

Seful Fondului Monetar International (FMI), Dominique Strauss-Kahn, a avertizat miercuri ca previziunile sale pentru stagnarea economica au fost prea optimiste si intreaga lume va fi cuprinsa de o "Mare Recesiune".

Acesta a mai subliniat ca intregul sector al comertului va scadea la cea mai mica rata din ultimii 80 de ani. Europa de Est a fost supusa riscului cel mai mult, a spus Kahn, subliniind ca multe tari din regiune au avut probleme cu activele ipotecilor exprimate in moneda straina.

"Europa Centrala si de Est a fost supusa unor riscuri foarte mari in ultimii 20 de ani pentru ca s-a reorientat rapid pentru a integra comertul, investitiile si remitentele. De asemenea exista si probleme mari pe plan intern in privinta activelor in valuta, fie ca este vorba de euro sau franci elvetieni", a mai spus seful FMI.

Zoellick a subliniat ca liderii G20, la reuniunea de pe 2 aprilie de la Londra, ar trebui sa se concentreze pe sortarea problemelor din sistemul bancar pentru a impulsiona cererea, nu pe alte masuri fiscale.

Acest punct de vedere l-a pus pe presedintele BM intr-o ipostaza neplacuta din cauza ca Statele Unite si Marea Britanie au indemnat natiunile membre G20 sa mareasca cheltuielile pentru a scoate economiile din recesiune.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook, a anunțat recent o actualizare majoră în toate platformele sociale ale companiei Meta, inclusiv WhatsApp, Facebook, Instagram și Facebook Messenger....
Dotare obligatorie pentru o categorie de operatori economici. Riscă amenzi de până la 10.000 de lei sau suspendarea activității în caz contrar
Dotare obligatorie pentru o categorie de operatori economici. Riscă amenzi de până la 10.000 de lei sau suspendarea activității în caz contrar
Operatorii economici care nu vor respecta obligaţia de a asigura dotarea automatelor comerciale cu aparate de marcat electronice fiscale (AMEF), în vederea transmiterii datelor fiscale către...
#Banca Mondiala presedinte, #seful FMI Dominique, #Marire cheltuieli Marea, #criza economica globala, #recesiune , #criza economica mondiala