Bancile grecesti au nevoie de 27 de miliarde de euro

Vineri, 28 Decembrie 2012, ora 09:40
1767 citiri
Bancile grecesti au nevoie de 27 de miliarde de euro

Cele patru mari banci elene, Bank of Greece (BG), Alpha, Piraeus Bank si Eurobank, au nevoie urgenta de de 27,5 miliarde de euro pana in luna aprilie 2013.

Suma este necesara pentru recapitalizarea bancilor. Evaluarea acestui necesar a fost impusa in urma acordului semnat de Grecia cu FMI si Uniunea Europeana in 2010, auditul fiind realizat de Solutions Blackrock.

Nevoia reala de recapitalizare pentru intregul sector bancar din Grecia este estimata la 40,5 miliarde de euro, cele 27.5 miliarde de euro fiind prima urgenta pentru ca este vorba despre recapitalizarea bancilor sistemice, se arata in raportul remis de Solutions Blackrock, Bancii Greciei si citat de Le Monde , care mentioneaza ca aceasta infuzie obligatorie de capital trebuie realizata pana in aprilie 2013, daca se doreste evitarea unei catastrofe financiare si prevenirea prabusirii sistemului bancar elen.

Guvernul grec s-a angajat sa sprijine cele patru banci de stat, dar lasa cel putin alte 12 institutii financiare private pe seama pietei. Recapitalizarea bancilor private este de asemenea obligatorie, pentru acestea fiind necesar, de urgenta, un suport de 13 miliarde de euro.

Recapitalizarea este urmarea procesului de stergere a datoriei suverane care a dus la pierderi majore ale sistemului bancar ca urmare a creditelor neperformante.

Uniunea Europeana este pregatita sa sustina Grecia cu 50 de miliarde de euro. Potrivit acordului de imprumut, bancile elene ar trebui sa primeasca 16 miliarde de euro in mai, dar numai dupa ce statul va sustine recapitalizarea bancilor cu suma de 18 miliarde de euro.

Chestiunea este mai mult decat grava si da fiori pietelor financiare din zona euro, problema bancilor grecesti fiind una care poate lovi grav toata piata financiara din Europa.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Sony se pregătește să lanseze o versiune îmbunătățită a consolei PlayStation 5
Sony se pregătește să lanseze o versiune îmbunătățită a consolei PlayStation 5
Sony se pregătește să lanseze o versiune îmbunătățită a consolei sale de gaming, PlayStation 5 Pro, care ar urma să ajungă pe piață până la finalul acestui an. Noua consolă va...
Xiaomi se pregătește să lanseze modelul 14T Pro. Cu ce specificații vine
Xiaomi se pregătește să lanseze modelul 14T Pro. Cu ce specificații vine
Xiaomi se pregătește să lanseze modelul 14T Pro, o variantă mai accesibilă a seriei sale flagship, care promite performanțe de top cu mici compromisuri pentru a menține prețul accesibil....
#Grecia criza economica, #Grecia faliment, #banci Grecia nevoie bani , #criza economica mondiala