Boala datoriilor publice: cine e pe moarte, cine va supravietui?

Joi, 20 Mai 2010, ora 12:10
3010 citiri
Boala datoriilor publice: cine e pe moarte, cine va supravietui?
Foto: Arhiva

Criza datoriilor care a lovit zona euro in ultimele trei luni a prins o noua dimensiune, nimic, nici macar planul de 750 de miliarde de euro, nici masurile de austeritate impuse de unele tari, nereusind sa calmeze pietele.

In fiecare zi, moneda unica europeana mai scade putin in comparatie cu dolarul american, ajungand, miercuri, la cel mai scazut nivel din ultimii patru ani.

Nimeni nu stie unde se va opri aceasta criza, insa economistul Nouriel Roubini, unul dintre putinii care a anticipat recesiunea, a declarat ca Grecia nu este decat varful aisbergului, iar problemele vor cuprinde si Marea Britanie, Statele Unite si Japonia.

Insa nu toate statele sunt la fel de vulnerabile. Potrivit analistilor de la Le Monde, tarile datornice pot fi impartite in mai multe categorii.

Statele cu risc ridicat

Pietele nu iarta statele care acumuleaza datorii si deficite mari si au probleme de competitivitate. Perspectivele de crestere slaba sau inexistente inseamna incasari mai mici la bugetul de stat si, prin urmare, o capacitate mai scazuta de a plati datoriile.

Cu un deficit bugetar enorm, de 11% din PIB, si un comert exterior deficitar, Spania are mari probleme. De asemenea, cererea este "lovita" de gradul indatorarii gospodariilor si companiilor.

Luand in calcul si spargerea balonului imobiliar, investitorii privesc aceasta tara ca pe o veriga slaba.

La randul sau, Portugalia sufera din cauza unei competitivitati slabe, sectorul public este umflat, iar populatia este din ce in ce mai batrana, facand plata obligatiilor sociale mai dificila. Pentru pietele financiare, aceasta tara seamana foarte mult cu Grecia, desi la o magnitudine mai redusa.

Italia are o lunga traditie in proasta gestionare a finantelor, un lucru prost vazut de investitori. Unul din punctele sale slabe este faptul ca a intrat in zona euro intr-un moment in care moneda nationala era supraevaluata.

Marea Britanie, chiar daca beneficiaza de o reesalonare a datoriilor, chiar daca are avantajul devaluarii lirei sterline si tine scazuta rata dobanzii de politica monetara, intra in randul tarilor cu risc crescut, avand un deficit bugetar de 11,4% din PIB.

Regatul Unit a demonstrat, in trecut, ca poate face fata socurilor mai usor decat Europa continentala, insa pietele vor testa, fara indoiala, capacitatea sa de a strange cureaua.

State cu risc mediu

Paradoxal, unele state par sa fie la adapost fata de furia pietelor, in ciuda datoriilor colosale. Japonia este un caz clasic in acest sens. In 2010, datoriile sale se ridica la nu mai putin de 227,1 la suta din PIB. Tara se bazeaza pe imensa cerere a gospodariilor, insa populatia este in imbatranire, iar aceasta povara ar putea deveni prea grea. Pe termen lung, solvabilitatea tarii este "in pericol", potrivit agentiei de rating Fitch.

Pe fondul exploziei ratei somajului si al recesiunii, datoriile publice din Irlanda vor ajunge la 80 la suta din PIB in acest an, comparativ cu 25% in urma cu trei ani. Insa Guvernul local a impus deja masuri de austeritate, cu acordul partii sociale, menite a calma pietele.

Pentru moment, in ciuda datoriilor, Franta detine inca ratingul AAA (cel mai mare posibil), insa va trebui sa demonstreze invetitorilor ca isi poate tine promisiunile. De asemenea, estimarile sale de crestere sunt mai mari decat media din zona euro.

State fara risc

Pentru motive diferite, unele state, in ciuda datoriilor, par foarte putin expuse sau chiar deloc. Este cazul Statelor Unite ale Americii, prima economie la nivel mondial, ale carei datorii se ridica la suma de 12,974 de trilioane de dolari.

Americanii pot profita, insa, de pe urma dolarului, una dintre cele mai importante monede si cea in care se tin rezervele mondiale. In plus, banca centrala, Federal Reserve, gaseste mereu metode de a "sterge" datoriile, pentru a nu avea rate de dobanda ridicate. Astfel, SUA au deja o crestere economica mult mai sustinuta decat celelalte mari economii.

In Germania, Guvernul este obligat prin lege sa prezinte un buget echilibrat, care sa multumeasca investitorii. Chiar daca economia depinde de exporturi - din care 43% sunt spre zona euro - datoriile sale sunt scazute.

De asemenea, asa-numitele tari BRIC (Brazilia, Rusia, India si China) au datorii mici si o rata de crestere dinamica.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Proiectele de tip parteneriat public-privat reprezinta viitorul si de aceea am participat la IMF/WB Constituency Meeting 2024, pentru a discuta cu expertii si a vedea cum pot fi create noi...
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare, AMD Ryzen PRO Seria 8000 pentru desktop-uri și Seria 8040 pentru laptopuri. Noile procesoare sunt proiectate pentru a îmbunătăți semnificativ...
#datorii publice, #datorii Franta, #datorii Marea Britanie, #datorii Grecia , #criza economica mondiala