Cu fata la alegatori: Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală. Sociolog: Se vor faulta unul pe celălalt

Ce se intampla daca SUA intra in incapacitate de plata: efecte catastrofale asupra intregii lumi

Sambata, 12 Octombrie 2013, ora 07:59
6152 citiri
Ce se intampla daca SUA intra in incapacitate de plata: efecte catastrofale asupra intregii lumi
Foto: Bloomberg

Intrarea SUA in incapacitate de plata pentru mai mult de cateva zile ar putea declansa o criza financiara globala cum nu a mai existat pana acum, sustin expertii financiari.

Pietele financiare vor fi grav afectate, impactul urmand sa fie chiar mai puternic decat cel al crizei declansate in 2008 de colapsul bancii Lehman Brothers.

Zero Hedge scrie ca in timp ce blocarea statului federal nu reprezinta sfarsitului lumii, daca nu se va ajunge la un acord cu privire la pragul de indatorare pana pe 17 octombrie, consecintele pot fi extrem de periculoase pentru SUA, dar si pentru restul lumii.

Iar daca guvernul SUA chiar va fi obligat sa intarzie plata dobanzilor pentru datoria americana, ceea ce s-ar putea intampla din noiembrie, acest lucru ar fi catastrofal.

Portalul financiar a realizat o compilatie cu cateva dintre cele mai sumbre avertizari legate de acest scenariu.

- Gerald Epstein, profesor de economie la Universitatea Amherst, Massachusetts: "Daca SUA intra in incapacitate de plata, acest lucru va face ca falimentul Lehman Brothers sa para floare la ureche".

- Simon Johnson, fost economist sef al FMI: "Ar fi o nebunie ca SUA sa intre in incapacitate de plata, dar aceasta posibilitate nu mai este exclusa acum".

Vor reusi SUA sa evite un dezastru? Congresul e aproape de o solutie

- Warren Buffett despre posibilitatea intrarii in incapacitatea de plata: "Ar trebui sa fie ca bombele nucleare: in principiu, prea oribil pentru a se recurge la acest lucru".

- Bill Isaac, presedinte al Fifth Third Bancorp: "Nici macar nu ne putem imagina toate lucrurile care s-ar putea intampla, asa cum Henry Paulson (fostul ministru american al Trezoreriei) nu si-a putut imagina toate lucrurile rele care urmau sa se intample daca lasa Lehman sa se prabuseasca".

Criza din SUA: 8 efecte neasteptate ale blocajului financiar

- Departamentul american al Trezoreriei: "Intrarea in incapacitate de plata ar reprezenta o situatie fara precedent si are potentialul de a fi catastrofala: creditarea ar ingheta, dolarul s-ar prabusi, dobanzile pentru SUA ar exploda, consecintele negative ar avea ecou in intreaga lume si s-ar putea ajunge la o criza financiara si recesiune asemanatoare evenimentelor din 2008 sau chiar mai rau".

- Bloomberg: "Oricine isi aminteste de prabusirea Lehman Brothers din urma cu cinci ani stie ce inseamna un dezastru financiar global. Intrarea guvernului american in incapacitate de plata, moment aflat la distanta de doar cateva saptamani, daca Congresul nu va majora pragul de indatorare, va fi o calamitate economica cum lumea nu a mai vazut vreodata".

Pe langa impactul dezastruos pentru pietele de actiuni si obligatiuni, ar duce la insolventa bancilor americane si ar lovi din plin in partenerii comerciali si creditorii din intreaga lume a SUA.

China avertizeaza SUA: Ceasul ticaie!

Principalii creditori ai Statelor Unite sunt China si Japonia, care detin obligatiuni emise de Trezoreria americana de aproape 2.500 de miliarde de dolari.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

SUA sunt cel mai mare producător mondial de petrol de șase ani consecutivi. În 2023 au doborât recordurile privind producția
SUA sunt cel mai mare producător mondial de petrol de șase ani consecutivi. În 2023 au doborât recordurile privind producția
În timp ce în Uniunea Europeană statele membre reduc producția de petrol și gaze naturale pentru a îndeplini țintele de mediu, Statele Unite ale Americii au fost în 2023 cel mai mare...
Comisia Europeană nu este acord cu TikTok Lite, noua scorneală a gigantului tech. Temeri că minorii ar putea avea acces la conținut periculos
Comisia Europeană nu este acord cu TikTok Lite, noua scorneală a gigantului tech. Temeri că minorii ar putea avea acces la conținut periculos
Comisia Europeană a anunțat recent că va investiga programul TikTok Lite, suspectând că acesta poate avea un impact negativ asupra sănătății mintale a utilizatorilor. Programul, care...
#SUA incapacitate plata consecinte, #criza SUA, #datoria America , #criza economica mondiala