Cine vine dupa Grecia: candidatii la faliment de stat

Sambata, 01 Mai 2010, ora 21:38
3041 citiri
Cine vine dupa Grecia: candidatii la faliment de stat

Portugalia, Irlanda si Spania calca cu pasi repezi pe urmele Greciei, sustin specialistii, iar economiile Italiei si Marii Britanii sunt si ele sub lupa analistilor.

"Expertii financiari le numesc 'PIGS], adica porci, referindu-se la tarile din zona euro canditate la un posibil faliment de stat: Portugalia, Irlanda, Grecia si Spania. Toate aceste tari au datorii externe uriase, deficite bugetare considerabile si o crestere slaba a economiei", comenteaza Deutsche Welle.

In primul rand, Portugalia are nevoie in urmatoarele luni de 20 de miliarde de euro, care urmeaza a fi procurati prin emisia de noi obligatiuni de stat. Dobanda pe care Portugalia va fi obligata sa o accepte a crescut substantial, dupa ce agentiile de rating au revizuit descendent ratingul pentru Portugalia, iar limita de 3% din PIB privind deficitul bugetar exista in prezent numai pe hartie.

Suma totala a datoriilor externe atinge in prezent 85% din PIB, desi potrivit Tratatelor europene, datoriile externe nu au voie sa depaseasca 60 de procente.

La randul ei, Irlanda se lupta cu rambursarea datoriilor de stat. Deficitul bugetar va atinge in acest an 14,7% din PIB, un procentaj mai mare decat Grecia. Guvernul de la Dublin incearca cu disperare sa faca economii, reducand substantial serviciile publice.

Si Spania se delimiteaza cu fiecare ocazie de situatia Greciei. Ministrul de finante al Spaniei, Elena Salgado, repeta destul de des: "Nu suntem Grecia", chiar daca datoriile externe ale Spaniei se ridica la 66% din PIB, iar deficitul bugetar va atinge in acest an aproximativ 10% din PIB.

Uneori, "PIGS" este scris cu doi de I - inclusa fiind in acest caz si Italia, in conditiile in care deficitul bugetar al Italiei ajunge la 5,3% iar datoriile externe ale Italiei insumeaza peste 17% din PIB, mai comenteaza sursa citata.

Ultimul candidat la un posibil faliment de stat este Marea Britanie, stat in care ratingul bancilor britanice a fost revizuit descendent in luna februarie. Suma totala a datoriilor Regatului Unit se ridica la 840 de miliarde de lire sterline, ceea ce inseamna 68% din PIB. Executivul a anuntat ca va decide un program de austeritate abia dupa alegerile parlamentare.

Din cele 16 state membre ale Uniunii Europene care nu fac parte din zona euro, Romania, Ungaria si Letonia au primit deja ajutoare financiare din partea Uniunii Europene si Fondului Monetar International pentru a evita falimentul de stat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare, AMD Ryzen PRO Seria 8000 pentru desktop-uri și Seria 8040 pentru laptopuri. Noile procesoare sunt proiectate pentru a îmbunătăți semnificativ...
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Compania Razer a anunțat lansarea noului mousepad de gaming Razer Firefly V2 Pro, promovat ca fiind primul din lume iluminat cu LED-uri, un accesoriu care transformă radical aspectul oricărui...
#tari faliment Grecia, #criza conomica Europa , #criza economica mondiala