Ce sanctiuni risca statele care depasesc limita de deficit bugetar?

Luni, 24 Mai 2010, ora 18:01
2686 citiri
Ce sanctiuni risca statele care depasesc limita de deficit bugetar?
Foto: Daylife

Ministrii de Finante din Uniunea Europeana au fost de acord ca este nevoie de sanctiuni mai dure impotriva tarilor care nu respecta normele fiscale, urmarind sa gaseasca o cale pentru a consolida economia zonei euro si pentru a preveni o repetare a crizei, care s-a amplificat in urma problemelor Greciei.

Astfel, ministrii au sustinut propunerile Germaniei si ale oficialilor de la Bruxelles care au adus in discutie pedepse mai mari pentru tarile care nu reusesc sa puna in aplicare masurile de reducere a deficitului. Printre aceste penalitati se numara retragerea finantarii europene si pierderea dreptului de vot, comenteaza Financial Times.

UE a decis: Sanctiuni aspre pentru tarile care depasesc limita de deficit bugetar

Totusi, ministrii nu s-au grabit sa conceapa un mecanism care sa fie pus in aplicare imediat pentru neindeplinirea obligatiilor de catre state. "Pe termen scurt, nimeni nu a propus asta", a declarat presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy (foto), dupa ce a prezidat prima intalnire a celulei speciale pentru guvernare economica. Aceasta este instrumentul prin care CE incearca sa se indeparteze de deciziile luate haotic si ad-hoc in ultimele luni.

Potrivit lui Van Rompuy, doar Germania a cerut un mecanism concret "intr-un context pe termen lung".

Ministrii au convenit asupra a patru obiective generale si anume: nevoia pentru o disciplina bugetara mai mare, un sistem eficient de gestionare a crizei, o guvernare economica mai puternica si mijloace pentru a reduce divergentele in competivitate intre membrii blocului de 27 de tari.

"Acestea sunt cele patru prioritati pe care vom continua", a mai spus Van Rompuy.

Grupul operativ, in care majoritatea statelor sunt reprezentate de catre ministrii de Finante, si unde Banca Centrala Europeana si Comisia Europeana au de asemenea reprezentanti, va face un raport preliminar inainte de summitul UE din aprilie si va trage niste concluzii finale in luna octombrie.

Ministrii de Finante din UE au respins cresterea cheltuielilor administrative

Sub presiunea franceza, ministrii si-au mutat atentia de la masurile care ar putea necesita schimbari in tratatele UE - desi acestea nu sunt excluse pe termen lung.

"Propunerea mea a fost 'uitati de tratat, dar concentrati-va pe ce putem face pe termen scurt' ", a declarat Christine Lagarde, ministru de Finante francez, la o conferinta de presa, sustinuta impreuna cu omologul german, Wolfgang Schauble.

Schauble a sprijinit aceasta idee. "Sunt de acord cu doamna Lagarde [...] Ce putem face acum ar trebui sa facem", a spus el, adaugand ca in viitor "vom discuta chiar si acele probleme care ar putea necesita amendamente ale tratatelor".

Domnul Van Rompuy a spus: "Una dintre concluzii a fost un consens larg in vederea sanctiunilor financiare si non-financiare" pentru statele care nu isi indeplinesc responsabilitatile. El a subliniat ca intalnirea a fost inceputul "unui proces" si a invitat si alte state membre ca in urmatoarele zile sa puna pe masa negocierilor si alte propuneri.

Cele mai cuprizatoare pachete de idei inaintate la intalnire au venit din partea Comisiei Europene si oficialilor germani. Acestia din urma au sugerat ca programele de stabilitate ar trebui sa fie verificate riguros de un corp independent, posibil Banca Centrala Europeana, si ca statele membre ar trebui sa isi ia un angajament in legislatiile lor nationale si sa includa normele de stabilitate ale UE si pactul de crestere.

Isarescu, catre PNL: Un deficit mai mare ne-ar adanci in criza

Germania a cerut sanctiuni mai eficiente in cazul in care tarile din zona euro nu reusesc sa adere la masurile de reducere a deficitului - cum ar fi retragerea accesului la anumite fonduri europene si pierderea dreptului de vot la nivel de Consiliu.

In mod similar, Comisia a propus o supraveghere suplimentara, incluzand sugestia ca orientarile generale bugetare pentru fiecare stat membru sa fie revizuite la nivelul Uniunii, inainte ca bugetele nationale sa fie adoptate.

Totusi, aceasta idee a intampinat deja o opozitie puternica din partea Marii Britanii. "Parlamentele nationale sunt suverane si trebuie sa fie informate primele in legatura cu planurile de buget", a declarat George Osborne, noul cancelar britanic, care a mers la Bruxelles pentru a doua oara in timpul primei saptamani de la instalarea in functie. Cu toate acestea, Osborne a indicat ca Marea Britanie sustine nevoia unei co-ordonari bugetare mai bune la nivelul Uniunii Europene.

Printre alte sugestii se numara ideea ca o parte a datoriei statelor nationale ar putea fi tratata ca si datorie comuna la nivel comunitar, cu garantii comune, cu conditia ca statul membru sa aiba toate "cartile fiscale" in ordine.

UE, FMI si BM au decis: deficitul Romaniei pe 2010, 7,3% din PIB

Pe frontul de gestionare a crizei, intrebarea cheie ramane daca aranjamentele speciale luate pe trei ani, concepute de liderii UE pentru a preveni expunerea la criza din Grecia, ar trebui prelungite sau chiar gandite la nivel permanent - o forma a "fondului monetar european".

Grupul operativ va continua discutiile legate de aceste masuri, avand programate, pe parcursul intregului an, o serie de intalniri lunare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare, AMD Ryzen PRO Seria 8000 pentru desktop-uri și Seria 8040 pentru laptopuri. Noile procesoare sunt proiectate pentru a îmbunătăți semnificativ...
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Compania Razer a anunțat lansarea noului mousepad de gaming Razer Firefly V2 Pro, promovat ca fiind primul din lume iluminat cu LED-uri, un accesoriu care transformă radical aspectul oricărui...
#sanctiuni state membrie UE, #sanctiuni nerespectare deficit, #intalnire ministri finante UE , #criza economica mondiala