G20, intre deficite si neintelegeri

Marti, 29 Iunie 2010, ora 07:09
1524 citiri
G20, intre deficite si neintelegeri
Foto: Daylife

Primul summit G20, in noiembrie 2008, a proclamat o noua era a solutiilor pentru problemele globale. Dupa mai putin de doi ani, in care criza economica de abia este stapanita, membrii grupului vad lucrurile din ce in ce mai diferit.

Atingerea unei intelegeri in acest weekend, la summit-ul G20 din Toronto, nu era o prioritate. Toata lumea stia ca acest lucru nu se va intampla. In schimb, toti liderii au incercat sa se arata cat mai binevoitor, mentinandu-si, totusi, opinia pe care o aveau de la inceput.

Politica fiscala a fost principalul subiect de discutie in Toronto. In 2008 si 2009, era clar nevoie de sprijin financiar serios din partea statului, la nivel global. Cand toata lumea vrea acelasi lucru, cooperarea este usoara. Astfel, anul trecut, cooperarea nu a costat nimic si avut rezultate zero.

In 2010, situatia s-a schimbat. Unele tari inca au spatiu pentru manevre fiscale. Altele au mai putin, iar altele deloc. Prin urmare, cooperarea este mai dificila, dar si mai necesara.

Analistii internationali cred ca tarile cu deficite si probleme de creditare trebuie sa opreasca programele de stimuli financiari, in timp ce tarile cu surplusuri si o capacitate ridicata de a primi imprumuturi ar trebui sa le mentina sau chiar sa le majoreze, relateaza Financial Times.

Ce tara intra in ce categorie ar trebui dezbatut la nivel international, astfel guvernele fiind capabile sa-si ajusteze politicile, ajungand, in cele din urma, la o crestere sustenabila. Insa, in cazul unei neintelegeri, s-ar putea ajunge la o noua recesiune mondiala.

Suna usor de realizat, nu-i asa? Cu toate acestea, liderii G20 par incapabili sa faca acest pas.

Germania, de exemplu, este criticata pentru restrangerea politicilor fiscale, in ciuda surplusului extern. Lasand la o parte efectele acestor actiuni asupra Europei, austeritatea nefortata este rea chiar pentru Germania.

La randul sau, planurile fiscale ale Marii Britanii sunt mult prea severe, chiar daca regatul are probleme serioase cu datoriile.

Europenii par hotarati sa aplice un set de masuri de austeritate similare peste tot, in ciuda productiei in scadere si a inflatiei mici. Unele tari n-au de ales decat sa-si scada cheltuielile si toate ar trebui sa aiba o idee clara pentru consolidare fiscala, pe termen mediu. Insa, luand in calcul economiile inca atat de slabe, nu ar trebui sa existe o graba globala pentru restrictii fiscale, spun analistii.

Europa castiga batalia: SUA, de acord cu reducerea deficitului

Toate cele mai importante 20 de tari au fost de acord, in urma summit-ului, sa isi injumatateasca deficitele bugetare pana in 2013 si sa isi stabilizeze situatia datoriilor pana in 2016, semnalizand pietelor financiare ca au o strategie serioasa pentru stoparea cheltuielilor.

Rezultatul summit-ului a fost un compromis intre doua viziuni diferite asupra economiei mondiale, cea a Statelor Unite si cea a Europei, relateaza The Wall Street Journal.

SUA au avertizat ca punerea in aplicare prea rapida a planurilor de reducere a deficitelor ar putea provoca o noua criza. In schimb, statele europene, in special Germania, avertizeaza ca amanarea acestui lucru ar putea produce dezechilibre majore, rate ale dobanzii mai mari si chiar intrari in incapacitate de plata.

Astfel, americanii au fost de acord sa-si injumatateasca deficitul bugetar, cerand, in schimb, ca tarile G20 sa aiba drept prioritate cresterea economica.

Germania, campioana austeritatii, nu a ratat, totusi, ocazia de a critica politica lui Barack Obama. Ministrul Finantelor, Wolfgang Schauble, a declarat ca pachetul imens de stimuli financiari al presedintelui american nu a avut efecte pozitive importante, avand in vedere ca rata somajului in SUA a ramas foarte mare, la peste 9 la suta.

Americanii estimeaza ca isi vor reduce deficitul la 4,2 la suta din PIB, pana in 2013, de la 10,1% in prezent, in timp ce Germania vrea sa ajunga la 3 la suta, in aceeasi perioada, de la 5,5 la suta in 2010.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#reducere deficite, #summit g20 Toronto, #Barack Obama deficit , #criza economica mondiala