Criza ameninta si 2011. Care sunt diferentele fata de 2008?

Luni, 15 August 2011, ora 09:00
3049 citiri
Criza ameninta si 2011. Care sunt diferentele fata de 2008?
Foto: AFP

Anul 2011 pare o repetitie a anului 2008, pietele financiare parand sa fie, din nou, un continuu joc de yo-yo, iar investitorii avand un sentiment de deja-vu foarte puternic.

Pentru cei care cred ca 2011 este urmarea crizei financiare din 2008, exista chiar si un "moment Lehman", anume scaderea ratingului Statelor Unite de catre agentia de evaluare financiara Standard & Poor's, pentru prima data in istorie.

Ca si prabusirea grupului financiar Lehman Brothers, retrogradarea SUA a condus la panica generalizata pe pietele financiare din intreaga lume, bursele inregistrand pierderi masive, de aproximativ 17 procente pe parcursul a trei - patru zile, cu unele reveniri scurte si putin impresionante.

Insa, doar turbulentele bursiere nu demonstreaza ca istoria se repeta. De aceasta data, totul ar putea fi diferit, bancherii, investitorii si directorii marilor companii evaluand situatia economica prin prisma intamplarilor din 2008, cand aproape toti au estimat gresit riscurile.

Potrivit analistilor citati de The Wall Street Journal, exista trei diferente fundamentale intre criza financiara din prezent si cea din urma cu trei ani.

Prima, si cea mai evidenta, este originea crizei, complet diferita in cele doua cazuri. Prima recesiune a inceput de jos in sus: investitorii imobiliari sau simplii cumparatori de locuinte, fiind mult prea optimisti si "ajutati" de masina Wall Street-ului, ipotecile lor fiind vandute si revandute cu profituri uriase. Aceste tranzactii au condus la o imensa bula imobiliara, care s-a spart si a infectat toata economia globala, printr-un efect de domino.

In schimb, criza din prezent se desfasoara exact invers, incepand de sus: guvernele din intreaga lume, incapabile sa-si stimuleze economiile, au pierdut increderea mediului de afaceri. Acest lucru a cauzat, la randul sau, o reducere drastica a cheltuielilor si investitiilor in domeniul privat, ducand la un cerc vicios de crestere economica firava si concedieri in masa.

Efectul advers al economisirii

A doua diferenta este, probabil, cea mai importanta: companiile si gospodariile s-au infruptat din creditele ieftine in perioada 2007 - 2008, iar, cand bula creditelor s-a spart, devalorizarea a creat recesiunea. In 2011, problema este alta: toata lumea este incurajata sa economiseasca si sa nu contracteze noi credite, lucru care rezulta in consum anemic.

A treia distinctie sta in consecintele directe. In 2008, solutia era simpla, desi dureroasa: guvernele trebuiau sa intervina si sa furnizeze lichiditati, prin dobanzi mici, salvarea unor banci si injectarea de bani cash in economie. In intreaga lume, guvernele au cheltuit aproximativ 1 trilion de dolari in acest sistem, toti contribuabilii fiind obligati sa suporte neglijenta catorva, insa, in cele din urma, s-a evitat intrarea in ceea ce analistii au numit "mare depresiune".

Astazi, un asemenea raspuns la criza nu este posibil. Companiile au deja prea multe lichiditati, sectorul privat si gospodariile nu mai sunt impovarate de datorii. Adevarata problema o constituie lipsa cronica de incredere a actorilor financiari in abilitatea guvernelor de a stimula economia.

O dovada a acestui fapt este si lipsa cumparatorilor de titluri de stat emise de Italia sau Spania, Banca Centrala Europeana fiind obligata sa intervina in acest sens, devenind principal cumparator.

Solutia folosita in 2008, de a pompa bani in economie, nu ar avea rezultate, deoarece acum exista lichiditati. Investitorii nu se vor repezi in piata doar pentru ca bancile centrale pun in circulatie niste bani in plus.

Pentru a iesi din acest impas, pietele trebuie fie sa se bazeze pe propria putere, fie sa astepte politicienii sa ia masuri radicale pentru a stimula cresterea economica. O solutie din piata nu este imposibila, deoarece, la un moment dat, activele vor deveni atat de ieftine incat vor "trezi" investitorii.

Solutia guvernamentala ar consta in reforme fiscale si in piata muncii, dar acest lucru va dura foarte mult timp.

Ca de obicei, trecutul pare mai usor decat prezentul, insa realitatea este ca banii guvernelor nu vor ajuta de aceasta data, daca economia globala se va indrepta spre o noua recesiune.

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#recesiune 2008, #criza financiara 2011, #Lehman Brothers , #criza economica mondiala