Criza din 2008 renaste in 2011?

Sambata, 15 Octombrie 2011, ora 13:18
2977 citiri
Criza din 2008 renaste in 2011?
Foto: The Economist

In general, in filmele horror, este usor sa-ti dai seama cand se va intampla ceva oribil: unul dintre personaje decide sa plece la plimbare prin padure, in miez de noapte. In lumea financiara, imaginea respectiva este echivalenta cu cea a unui bancher care tot spune ca banca sa este extrem de solida, in plina criza economica.

Bancherii europeni insista, de cateva saptamani, asupra faptului ca totul este bine in lumea lor, chiar daca prezenta filialelor lor in statele supraindatorate din zona euro le taie calea catre finantare.

In ultimele 15 luni, depozitele de la Banca Centrala Europeana au crescut la nivelul maxim, iar bancile sunt destul de reticente in a se imprumuta una pe cealalta.

In plus, potrivit The Economist, frica de contagiune a infectat acum si Statele Unite ale Americii. Bancile americane au "trimis" indicele S&P 500 in jos, atingand scaderi de peste 20% fata de nivelul maxim inregistrat anul acesta (mai exact in aprilie).

Directorul executiv al unui grup bancar cu probleme - Morgan Stanley - a difuzat recent angajatilor o nota interna in care ii asigura ca bilanturile bancii sunt semnificativ mai puternice decat erau in 2008, cand a intrat in faliment gigantul american Lehman Brothers.

De altfel, belgienii au luat decizia de a nationaliza Dexia, in incercarea de a o salva de la faliment. Planul de salvare face parte din cel pus la punct la sfarsitul saptamanii trecute de presedintele francez Nicolas Sarkozy si cancelarul german Angela Merkel de a recapitaliza bancile din Europa.

Criza va lovi Romania cel mai rau in 2012, sustin companiile

Jurnalistii de la The Economist analizeaza asemanarile izbitoare intre actuala criza economica mondiala si cea din 2008. Incapacitatea politicienilor de a ajunge la un consens este considerata principala cauza a situatiei grave in care se afla Europa, la ora actuala.

Europa nu este singura problema

Europa nu este insa singura problema cu care se confrunta bancile vestice. O lunga lista include cresterea economica anemica, teancuri de reglementari noi si valurile de litigii in ceea ce priveste executarile de ipoteci dupa ce bula imobiliara s-a spart.

Insa principala temere a investitorilor ramane soarta zonei euro: o serie de intrari in incapacitate de plata ar starni un adevarat haos, cauzand pierderi masive bancilor europene din cauza obligatiunilor guvernamentale detinute de acestea si, in acelasi timp, amenintand pe oricine altcineva care este expus la datoria respectivelor banci.

Avand in vedere gradul ridicat in care se interconecteaza grupurile financiare din sistemul bancar european si, totodata, cum acesta din urma se intersecteaza la randul sau cu sistemul american, nu este greu sa ne imaginam ce ar putea insemna un astfel de scenariu.

Solutiile laureatilor Nobelului pentru Economie pentru criza

Dexia, noua Lehman Brothers

La inceputul acestui an, posibilitatea izbucnirii unui nou episod Lehman parea foarte redusa. Insa guvernele trebuie sa intervina iar pentru a salva bancile comerciale. Franta si Belgia au anuntat saptamana trecuta ca vor garanta datoriile bancii Dexia, o institutie de credit care a fost salvata de urgenta si in urma cu trei ani.

Se va transforma frica din 2011 intr-o panica precum cea din 2008? In orice lume rationala, raspunsul este nu. Factorii de decizie cu siguranta ca nu vor repeta aceleasi greseli pe care le-au facut atunci, adica aceea de a lasa o mare banca sa dea faliment.

Criza mondială lovește cu putere toate țările. Câți bani vom pierde întrece orice închipuire
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Câți bani vom pierde întrece orice închipuire
Cercetătorii de la Potsdam Institute for Climate Impact Research (PIK) au spus în noul studiu publicat în prestigioasa revistă Nature că scăderea economică a fost în mare parte blocată...
Cum obții o întâlnire cu bărbatul de 1.500 de miliarde de dolari: Ai nevoie de o idee și un om
Cum obții o întâlnire cu bărbatul de 1.500 de miliarde de dolari: Ai nevoie de o idee și un om
Marii bogătași și finanțatori de la New York, Londra sau Hong Kong tânjesc chiar pentru o întâlnire de doar 10 minute cu unul dintre cei mai căutați bărbați din Orientul Mijlociu....
#criza economica mondiala, #faliment dexia, #criza 2008 asemanari 2011 , #criza economica mondiala