Criza din Europa ameninta Africa

Vineri, 02 Decembrie 2011, ora 21:11
1268 citiri
Criza din Europa ameninta Africa
Foto: alphabetics.info

Criza din zona euro are un efect daunator asupra economiilor din Africa, este de parere ministrul de Finante al Africii de Sud, Pravin Gordhan.

Ministrul spune ca aceasta se datoreaza si faptului ca statele europene au fost un partener important de comert pentru Africa. Totodata, el crede ca liderii europeni nu au luat in cosiderare restul lumii, relateaza BBC.

Economiile africane au fost lovite dupa falimentul Lehman Brothers, din 2008, iar istoria pare ca se repeta, potrivit lui Gordhan. El a spus ca Europa dicteaza investitiile.

"In timp ce liderii europeni nu sunt capabili sa ia deciziile bune, noi ne-am transferat banii, din economiile noastre catre asa-zisele paradise fiscale. Ei nu au capacitatea de a-si gestiona propria lor curte, pe de o parte, dar dau asigurari ca nu vor afecta restul lumii, pe de alta parte", a declarat ministrul de Finante sud-african.

Gordhan crede ca scufundarea tarilor dezvoltate trage in jos restul lumii. "Toate economiile noastre aluneca, indiferent daca suntem in Brazilia, India, China sau oriunde", este de parere diplomatul sud-african.

Totodata, ministrul de Finante din Nigeria, Ngozi Okonjo-Iweala, a spus ca criza mondiala afecteaza atat preturile bunurilor si produselor pe care tara sa le exporta, cat si fluctuatia monedei nationale. "60% din cererile de produse din Nigeria provin din Europa si Statele Unite", a adaugat ministrul.

Okonjo-Iweala crede ca tarile dezvoltate ar trebui sa priveasca la munca celor in curs de dezvoltare si sa invete din lectiile acestora. "Noi ne-am invatat lectiile, am invatat cum sa ne conducem economiile. Africa a invatat sa-si mentina datoria la un nivel rezonabil", a completat oficialul nigerian.

E.C.

Criza mondială lovește cu putere toate țările. Câți bani vom pierde întrece orice închipuire
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Câți bani vom pierde întrece orice închipuire
Cercetătorii de la Potsdam Institute for Climate Impact Research (PIK) au spus în noul studiu publicat în prestigioasa revistă Nature că scăderea economică a fost în mare parte blocată...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#criza economica mondiala, #criza economica Africa, #criza economica Europa Africa, #criza financiara Europa , #criza economica mondiala