Cum poate fi evitata o noua recesiune?

Vineri, 18 Iunie 2010, ora 07:02
1849 citiri
Cum poate fi evitata o noua recesiune?
Foto: Capital

Dezbaterea despre cand si cum ar trebui sa se renunte la pachetele de sprijin financiar care ne-au salvat de la intrarea intr-o noua Mare Depresiune continua, Germania si Banca Centrala Europeana insistand asupra masurilor de austeritate, in timp ce SUA isi face griji din cauza riscurilor aduse de consolidarea fiscala.

Adevarul este ca, orice ar face, economia ar putea suferi, sustine economistul Nouriel Roubini, unul dintre putinii care a prevazut criza economica.

Astfel, daca retrag sprijinul financiar prea devreme, cand economia este inca slabita, exista riscul recaderii in recesiune si deflatie. Desi masurile de austeritate sunt necesare in tarile cu deficite mari si datorii, majorarea taxelor si reducerea cheltuielilor guvernamentale ar putea accentua criza.

Pe de alta parte, daca pachetele de stimuli financiari sunt mentinute prea mult timp, deficitele fiscale ar putea conduce la o criza a datoriilor publice. Iar, daca aceste deficite sunt monetizate, inflatia mare ar putea forta majorarea ratelor de dobanda si ar sufoca redresarea economica, explica Roubini, intr-un comentariu pentru Project Syndicate.

Una dintre principalele probleme este faptul ca, in ultimul deceniu, Statele Unite si alte tari cu deficit bugetar, inclusiv Marea Britanie, Spania, Grecia, Portugalia, Irlanda, Islanda, Dubai si Australia, au fost, in primul rand, consumatori: au cheltuit mai mult decat au castigat, avand deficite de cont curent mari.

Intre timp, economiile emergente din Asia, in special China, impreuna cu Japonia, Germania si alte cateva state, au fost, in primul rand, producatori, cheltuind mai putin decat au castigat si avand surplusuri de cont curent.

Acum, tarile care au cheltuit prea mult au inceput sa faca reduceri si sa importe mai putin, pentru a-si diminua deficitele. Insa, daca tarile cu surplus nu vor compensa prin economisirea unor sume mai mici si cheltuieli mai mari, productia excesiva va trebui sa faca fata lipsei cererii, ceea ce va conduce la o alta criza.

Cresterea sustenabila necesita ajustari fine

Cum s-ar putea rezolva aceasta problema? In tarile in care austeritatea fiscala este necesara, politica monetara ar trebui sa fie mai ingaduitoare, pentru a compensa efectele recesioniste si deflationiste. In general, ar trebui mentinute ratele dobanzii de politica monetara aproape de zero in cele mai avansate economii, pentru a sprijini redresarea economica, sustine Roubini.

In al doilea rand, SUA, Marea Britanie si Japonia ar trebui sa-si mentina programele de stimuli financiari, dar, in acelasi timp, sa faca planuri credibile pentru consolidarea fiscala, pe care sa le implementeze pe termen mediu.

Apoi, tari cu surplus, precum China, cele din Asia emergenta, Japonia si Germania, ar trebui sa implementeze masuri prin care sa reduca economiile si surplusurile de cont curent.

China ar trebui sa aiba reforme pentru a reduce nevoia pentru economii si sa permita monedei sa se aprecieze. Germania ar trebui sa-si mentina pachetul de stimuli financiari pana in 2011, nu sa inceapa masurile de austeritate acum, iar Japonia ar trebui sa stimuleze consumul.

De asemenea, Banca Centrala Europeana ar trebui sa urmeze o politica monetara mai ingaduitoare, pentru a permite monedei euro sa se deprecieze si mai mult, pentru ca zona euro sa-si recastige competitivitatea.

Potrivit lui Roubini, desi este necesara impunerea ridicarii nivelului de capitalizare pentru institutiile financiare, acest lucru trebuie sa se faca gradual, pentru a preveni o inrautatire a pietei creditarii.

In plus, tari precum Grecia, care se afla in pragul insolventei, ar trebui restructurate pentru a se preveni o contractie severa a cheltuielilor.

In cele din urma, Fondul Monetar International, Uniunea Europeana si alte institutii multilaterale ar trebui sa fie "creditori de ultima instanta", pentru a preveni recesiuni legate de deflatie.

Esecul in a implementa astfel de masuri, ce ar sustine cererea la nivel global, ar putea conduce la o noua recesiune foarte pericoloasa in economiile avansate, provocand o scadere masiva a cresterii in pietele emergente, a caror redresare a fost, pana in prezent, mai robusta.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#criza economica mondiala, #Nouriel Roubini recesiune , #criza economica mondiala