Cum si-a creat America de una singura criza

Autor: Ana Ilie
Miercuri, 07 Septembrie 2011, ora 18:52
3138 citiri
Cum si-a creat America de una singura criza
Foto: Arhiva

Daca prosperitatea de dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial, care dureaza deja de sase decenii, va lua sfarsit, vor fi responsabile atat Statele Unite ale Americii, cat si Europa. Cu mici exceptii, politica a devenit o profesiune discreditata in Occident - ziua de maine este intotdeauna tratata cu mai multa importanta decat saptamana viitoare, si aceasta e mai importanta decat anul viitor. Nimeni nu mai cauta sa asigure viitorul pe termen lung si Occidentul plateste acum pretul.

Instinctele presedintelui Barack Obama constituie exceptia, insa el are de luptat cu forte din interiorul Statelor Unite, dar si cu populismul demagogic, ce i-ar putea asigura infrangerea in 2012, afectand in acest proces si Statele Unite, scrie Malcolm Fraser, fost ministru australian, pentru Al Jazeera.

Prietenii Americii din intreaga lume au urmarit cu stupoare recenta disputa cu privire la cresterea plafonului de indatorare si incapacitatea Congresului de a ajunge la un compromis echilibrat si cu consecinte pe termen lung. Dimpotriva, rezultatul reprezinta o victorie pentru Tea Party, al carui scop pare a fi reducerea obligatiilor si cheltuielilor guvernului la minimum (unii chiar obiecteaza fata de existenta bancii centrale) si mentinerea scandaloaselor reduceri de taxe pentru bogati, instituite de presedintele George W. Bush.

Actualele probleme fiscale ale Statelor Unite isi au radacinile intr-o lunga perioada de cheltuieli nefondate. Razboaiele lui Bush in Afganistan si Irak, si felul in care a condus "razboiul global impotriva terorii" au inrautatit problema, conducand la o situatie nesustenabila. Obama a mostenit o situatie imposibila.

In saptamanile care au precedat acordul cu privire la plafonul de indatorare, a devenit evident ca buna guvernare este imposibila in SUA. Lunile urmatoare, cand incepe campania electorala, politicienii se vor inclesta pe subiectul taierilor. Evenimentele recente nu dau sperante ca legislatorii americani se vor ridica deasupra politicilor partizane si se vor intreba ce este mai bine pentru America.

In aceste circumstante, nu este suprinzator ca pietele financiare au redevenit volatile. Taierile de cheltuieli necesare, potrivit acordului ridicarii plafonului de indatorare vor reduce activitatea economica, si vor submina, asadar, cresterea economica, facand reducerea datoriilor si mai dificila.

Oferirea unor noi fonduri de salvare pentru stimularea economiei este riscanta, datorita plafonului de indatorare si faptului ca SUA sunt deja excesiv de indatorate si nu exista semnale ca principalii detinatori de obligatiuni ale guvernului s-au saturat sa fie platiti in moneda depreciata.

Inca si mai important, China cere introducerea unei noi monede in cosul valutar, frustrata de neputinta marilor guverne (atat SUA cat si din Europa) de a-si manui problemele economice cu realism si bun simt. China recunoaste ca SUA se afla in dificultate si, in conditiile atmosferei otravitoare de la Washington, intelege ca nu va exista o reintoarcere usoara la buna guvernare, stabilitatea economica si cresterea puternica.

Daca eforturile neconvingatoare ale Germaniei de a stabiliza Europa se dovedesc de succes, pozitia SUA se va eroda si mai mult si bancile centrale din intreaga lume vor incepe sa priveasca euro drept o alternativa din nou viabila la dolar, pentru pastrarea rezervelor.

Alternativa, asa cum a sugerat China, este dezvoltarea unei noi monede pentru rezervele valutare. China stie ca, pe termen lung, nu are nevoie de un dolar puternic. Cu fiecare an care trece, pietele chineze se extind si piata sa domestica incepe sa reprezinte un procent tot mai mare din PIB. Americanii trebuie sa isi puna economia in ordine inainte ca Beijingul sa isi piarda interesul de a sustine dolarul, incheie fostul premier australian.

Criza mondială lovește cu putere toate țările. Câți bani vom pierde întrece orice închipuire
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Câți bani vom pierde întrece orice închipuire
Cercetătorii de la Potsdam Institute for Climate Impact Research (PIK) au spus în noul studiu publicat în prestigioasa revistă Nature că scăderea economică a fost în mare parte blocată...
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Lumea este astăzi un loc mai periculos decât în orice etapă de după Războiul Rece, totuși piețele sunt o imagine a unei nepreocupări nesuficiente, care se limitează la automulțumire, cu...
#criza economica mondiala, #criza economica sua, #criza economica china , #criza economica mondiala
Comentarii
Poza dinum
dinum
rank 2
eforturile neconvingatoare se dovedesc de succes