Dolarul si-a pierdut suprematia si e o moneda riscanta!

Vineri, 21 August 2009, ora 15:32
3546 citiri
Dolarul si-a pierdut suprematia si e o moneda riscanta!

Rolul dolarului ca moneda de rezerva pe plan mondial este "indoielnic", iar moneda americana prezinta un nivel ridicat de risc, a declarat economistul Joseph Stiglitz, castigator al unui premiu Nobel.

"Avem nevoie de un sistem global de rezerva", a declarat Stiglitz, profesor la Columbia University, cu ocazia unei conferinte din Bangkok, adaugand ca un astfel de proiect ar avea de castigat in cazul in care ar obtine sprijinul Chinei.

Dolarul s-a depreciat cu aproximativ 12% din luna martie in fata unui cos de valute din care fac parte moneda unica europeana, yenul si alte patru monede importante.

China, care este principalul detinator de rezerve valutare din lume, si Rusia au cerut o noua moneda globala care sa inlocuiasca dolarului ca valuta de rezerva.

"Sistemul actual este pe cale de prabusire", a declarat Stiglitz.

"Dolarul nu este bun ca moneda rezerva, momentan nu aduce aproape niciun fel de randament si o analiza mai atenta arata ca moneda americana prezinta un grad ridicat de risc", a explicat acesta.

Autoritatile din SUA si Europa au pompat un nivel masiv de lichiditati in economia globala, politica ce ar putea duce la crearea unor bule din cauza oportunitatilor limitate de investitii, este de parere economistul.

Castigatorul premiului Nobel a precizat ca nu crede afirmatiile Federal Reserve, sistemul american de banci centrale, ca va reduce nivelul lichiditatilor de pe piata atunci cand va fi nevoie.

Criza globala semnaleaza si finalul capitalismului de tip american, este de parere Stiglitz. Sistemul financiar global a continuat sa functioneze doar datorita injectiilor masive de capital, iar Stiglitz este de parere ca este in continuare nevoie de actiuni comune, pentru a lupta cu efectele crizei.

Stiglitz are o viziune mai pesimista in ceea ce priveste economia americana, afirmand ca in ciuda faptului ca perioada cea mai dificila a recesiunii a trecut, sunt mari sanse ca somajul in urmatorii trei ani sa fie mai mare decat nivelul actual.

Stiglitz a primit premiul Nobel in 2001 pentru studierea problemelor ce pot aparea pe piete atunci cand actorii implicati nu au acces egal la informatii.

Economistul a fost presedinte al Comisiei de consilieri economici ai Casei Albe in timpul Administratiei Bill Clinton.

Stiglitz a mai ocupat si functia de economist sef al Bancii Mondiale intre 1997 si 2000, perioada in care s-a confruntat cu Casa Alba pe probleme legate de politici economice pe care principala economie mondiala le sustinea in cadrul Fondului Monetar International.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#dolar moneda rezerva, #depreciere dolar, #scadere valoare dolar, #criza economica dolar, #sfarsit capitalism american, #somaj sua recesiune , #criza economica mondiala