Doua furtuni ameninta lumea - Avertizarile Forumului Economic Mondial

Marti, 08 Ianuarie 2013, ora 18:56
6896 citiri
Doua furtuni ameninta lumea - Avertizarile Forumului Economic Mondial
Foto: Arhiva

Situatia economica globala ramane fragila, iar problemele financiare deturneaza atentia de la modificari climatice importante, se arata in raportul pentru 2013 privind riscurile la nivel mondial al Forumului Economic Mondial (WEF), publicat la Geneva.

"In contextul in care incercam sa restauram increderea si cresterea la nivel global, liderii nu pot continua sa ignore riscurile, daca scopul nostru colectiv ramane sa valorificam oportunitatile de transformare care pot imbunatati starea lumii.

Dinamismul lumii noastre hiper-conectate necesita o crestere a rezistentei fata de numeroasele riscuri globale care se prefigureaza", spune Klaus Schwab, fondator si presedinte executiv al Forumului Economic Mondial.

Dupa un an caracterizat de fenomene climatice extreme, de la uraganul Sandy si inundatiile din China, la secete extreme si topirea ghetarilor din Oceanul Arctic la un nivel fara precedent, expertii atrag atentia cu privire la riscurile reprezentate de cresterea emisiei de gaze cu efect de sera.

"Doua furtuni sunt pe cale sa intre in coliziune, una reala si una economica. Daca nu alocam resursele necesare pentru a reduce riscurile reprezentate de fenomenele climatice severe, prosperitatea globala a viitoarelor generatii poate fi amenintata", a avertizat John Drzik, director general al firmei de consultanta Oliver Wyman Group.

In acest context, tema celui de-al optulea raport al Forului Economic Mondial este rezilienta statelor in fata riscurilor tot mai amenintatoare.

Diferentele tot mai mari intre venituri si datoria guvernamentala nesustenabila sunt identificate ca fiind principalele riscuri globale.

Fondul International Monetar estimeaza o crestere redusa pentru economiile avansate, cu o rata anuala cuprinsa intre 1,3% si 2,6% in perioada 2012-2017. Alaturi de fragilitatea fiscala, acest factor va continua sa afecteze cheltuielile publice. Avand in vedere nivelurile actuale ale datoriei guvernamentale si deficitului pentru aceste economii, va fi nevoie de ani de eforturi politice si economice concertate pentru ca datoria ca nivel din PIB a Statelor Unite, Japoniei si multor tari din zona euro sa scada, se mai arata in raport.

De asemenea, cresterea economica a economiilor emergente si in curs de dezvoltare va incetini comparativ cu ritmul consemnat in 2010. Instabilitatea din zona euro va continua sa modeleze perspectivele globale in urmatorii ani.

Protestele impotriva masurilor de austeritate din zona euro si impunerea la conducere a unor guverne care s-au pronuntat impotriva unor astfel de politici ar putea conduce la mai multa paralizie economica, sa aduca criza din zona euro la un punct culminat si sa destabilizeze sistemul financiar global in care increderea este deja in declin.

Alte riscuri majore constau in fenomenul cunoscut sub numele de "incendii digitale salbatice". Desi este in multe forme o forta benefica, democratizarea informatiei poate avea, totodata, consecinte volatile si imprevizibile, atentioneaza autorii raportului. Este mentionat exemplul unui film difuzat pe Internet in care sunt criticate obiceiurile musulmane, care a generat revolte violente.

Raportul vizeaza si aspecte privind sanatatea, in contextul dezvoltarii unei rezistente la antibiotice.

Reunind lideri din mediul de afaceri, politicieni si bancheri centrali, Forumul Economic Mondial, care se intruneste anual in orasul elvetian Davos, simbolizeaza lumea globalizata moderna dominata de succesul marilor corporatii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Prețul piperat al unei chirii într-un apartament ”de lux” cu terasa năpădită de buruieni. Ofertă ”à la Cluj”
Prețul piperat al unei chirii într-un apartament ”de lux” cu terasa năpădită de buruieni. Ofertă ”à la Cluj”
Un apartament din Cluj, scos la închiriat în categoria ”lux”, este promovat de proprietari în ciuda unor aspecte ce denotă neglijență crasă. O agenție a postat un anunț cu un...
Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Deficitul guvernamental în Uniunea Europeană a crescut uşor anul trecut, de la 3,4% din PIB în 2022, până la 3,5% din PIB în 2023. România, in schimb, se numără printre ţările membre in...
#riscuri globale raport Davos, #raport Forum Economic Mondial , #criza economica mondiala
Comentarii
Poza Melody_Gardot
Melody_Gardot
rank 5
Stati linistiti ca nu mai da nimeni doi bani pe furtunile voastre !!