Dupa Ungaria si Irlanda, e randul Frantei sa atace fondurile de pensii

Marti, 30 Noiembrie 2010, ora 10:45
1834 citiri
Dupa Ungaria si Irlanda, e randul Frantei sa atace fondurile de pensii
Foto: Arhiva

Managerii fondurilor de investitii vor avea sansa sa puna mana pe miliarde de euro in mandate pentru cele 36 de miliarde de euro al Fonds de Reserve pour les Retraites (FRR), fondul francez de rezerva pentru pensii, dupa ce Parlamentul Frantei a votat saptamana trecuta o lege prin care poate folosi acesti bani pentru a plati datoriile din contul asigurarilor sociale.

Banii au fost transferati in fondul Cades, fondul de stat pentru asigurarile sociale. FRR va continua sa administreze aceste fonduri, dar impreuna cu o terta persoana din partea fondului Cades, potrivit eFinancialNews.

Modificarea a fost facuta si in legea asigurarilor sociale, care a fost adoptata saptamana trecuta, si va fi publicata la sfarsitul lunii decembrie, dupa ce va fi aprobata de curtea constitutionala.

Decizia arata vointa guvernelor de a utiliza fondurile pe termen lung de a acoperi deficitele pe termen scurt, inclusiv anuntul de saptamana trecuta, facut de Irlanda, ca va utiliza fondul national de pensii, estimat la 42 de miliarde de euro, si cel al Ungariei de a lua 15 miliarde de euro din fondurile private de pensii, pentru a le transfera in sistemul de stat.

Transferul banilor de la FRR in fondul Cades este una controversata. Force Ouvriere, o confederatie a uniunilor din comert, a acuzat guvernul ca "produce moarte clinica" pentru FRR. Decizia a fost luata in contextul reformelor pensiilor din acest an, care a dus la proteste privind marirea varstei de pensionare. Vechiul sistem de pensii, Cnav, este in deficit, iar acum responsabilitatea pentru a finanta acest deficit sta pe umerii fondului Cades.

Guvernul cere FRR sa plateasca anual 2,1 miliarde de euro pentru a-si putea indeplinii obligatiile. Guvernul sustine ca marirea varstei de pensionare va face fondul Cnav sa reintre in normal pana in 2018, asa ca FRR va trebui sa plateasca aceasta suma timp de opt ani. Dupa care FRR va fi desfiintata. Se preconizeaza ca aceasta va functiona pana in 2024.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În timp ce la nivelul pieței auto europene înmatriculările de autoturisme diesel au înregistrat declinuri anuale de 10,6% în primul trimestru și de 18,5% în luna martie 2024, în România...
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google a anunțat că va oferi acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto din Google Photos, care anterior erau disponibile doar contra cost. Începând cu luna...
#Franta fond pensii plata datorii, #Franta reforma pensiilor, #Franta criza economica , #criza economica mondiala