Economisti germani si francezi recomanda reducerea datoriilor Greciei la jumatate

Marti, 27 Septembrie 2011, ora 18:07
1018 citiri
Economisti germani si francezi recomanda reducerea datoriilor Greciei la jumatate

Economisti influenti din Germania si Franta pledeaza pentru reducerea datoriei de stat a Greciei cu circa 50 la suta si sprijinirea bancilor cu expunere ridicata.

Potrivit unui articol publicat de Financial Times Deutschland, preluat de Mediafax, un grup de consilieri economici ai guvernelor din Germania si Franta, un economist membru al asa-numitului Shadow Council apropiat Bancii Centrale Europene (BCE) si editorul IMF Econmic Review, o lucrare de cercetare publicata de Fondul Monetar International (FMI), sunt de parere ca deciziile luate de liderii europeni pentru salvarea Greciei nu sunt suficiente.

"Creditorii ar trebui sa renunte la circa jumatate din valoarea nominala a obligatiunilor grecesti detinute. Atunci ar fi posibil ca Grecia sa-si aduca datoriile la un nivel sustenabil prin eforturi proprii", mai scriu economistii in articolul din Financial Times Deutschland.

Guvernul elen a adoptat saptamana trecuta noi masuri de austeritate, calificate drept "draconice" de presa internationala, pentru a obtine urmatoarea transa, de 8 miliarde euro, din finantarea externa de la UE si FMI.

Fondul Monetar a avertizat recent ca actuala criza a datoriilor de stat din zona euro risca sa genereze un deficit semnificativ de capital in sistemul bancar.

Economistii citati vor ca bancile sa poata preschimba obligatiunile grecesti detinute in titluri emise de Fondul European de Stabilitate Financiara pentru a garanta stabilitatea procesului de restructurare a datoriilor.

"Mai mult, acele banci cu detineri mari de obligatiuni guvernamentale elene au nevoie de sprijin special. Este vorba mai ales de bancile grecesti", se mai spune in articolul din Financial Times Deutschland.

Grecia, la distanta de cateva zile de faliment - Presa internationala

Actiunile bancilor elene au cazut luni cu peste 6 la suta, la minimul ultimilor 19 ani, dupa aparitia unor informatii privind reducerea datoriilor Greciei la jumatate.

Consilierii economici independenti ai guvernului Germaniei, asa-numitii "intelepti" germani, au mai cerut recent reducerea datoriilor statului elen cu 50%.

"Este indispensabil sa fie imbunatatita cooperarea din zona euro si sa fie dezvoltate posibilitatile de rupere a cercului vicios a crizelor bancare si de credit, iar competitivitatea si cresterea sa fie garantate. Pana atunci, trebuie sa ne concentram pe stingerea incendiului cat mai urgent posibil", comenteaza economistii.

Bugetarii din Capitală care vor avea salarii mai mari. Majorări prioritare pentru cei fără studii superioare
Bugetarii din Capitală care vor avea salarii mai mari. Majorări prioritare pentru cei fără studii superioare
Consiliul General al Capitalei a aprobat vineri majorarea salariilor de bază pentru funcţiile din cadrul aparatului de specialitate al primarului general şi din cadrul serviciilor şi...
BNR și-a dat avizul pentru a fi apărătoarea consumatorilor în relația cu băncile, Sindicat: „Măsura va duce la scăderea protecției consumatorilor”
BNR și-a dat avizul pentru a fi apărătoarea consumatorilor în relația cu băncile, Sindicat: „Măsura va duce la scăderea protecției consumatorilor”
Banca Națională a României (BNR) și-a dat avizul vineri, 29 martie, pentru o propunere legislativă care ar muta în sarcina băncii centrale protecția consumatorilor în relația cu...
#Grecia criza economica, #reducere datorii banci grecia, #economisti germani , #criza economica mondiala