Financial Times: Economia globala este la cel mai inalt nivel dupa criza. Avem motive sa ne bucuram?

Duminica, 23 Aprilie 2017, ora 07:40
5466 citiri
Financial Times: Economia globala este la cel mai inalt nivel dupa criza. Avem motive sa ne bucuram?
Foto: Facebook Christine Lagarde

Economia globala este la cel mai inalt nivel dupa criza, reusind sa depaseasca o serie de probleme politice grave, asociate populismului, precum decizia Marii Britanii de iesire din UE si abordarea noului presedinte al SUA, Donald Trump, comenteaza Financial Times, avertizand ca inca exista riscuri.

"Se presupunea ca Brexit si Donald Trump urmau sa aduca dezastru, perspective sumbre si conflicte comerciale in economia globala, foamete si raspandirea epidemiei populismului. Dar timpul rezolva multe lucruri. Astfel ca, in schimb, reuniunea liderilor grupurilor financiare mondiale desfasurata la Washington a transmis un optimism adecvat anotimpului", noteaza Financial Times intr-un material intitulat "Economia mondiala: Dupa furtunile politice a venit primavara - in pofida regreselor populiste, relansarea economica este cea mai puternica post-criza".

"A venit primavara si, odata cu ea, primavara economica", a declarat Christine Lagarde, directorul general al FMI (foto), cu ocazia reuniunii reprezentantilor Fondului Monetar International si Bancii Mondiale, desfasurata in perioada 21-23 aprilie la Washington D.C.

Perspectiva increzatoare a FMI este alimentata de imbunatatirea performantelor economiilor majore pe plan global. In raportul prezentat recent, FMI a imbunatatit perspectiva cresterii economice globale pentru prima data in sase ani, tinand cont de performantele Chinei, care a anuntat o crestere economica anuala de 6,9%, pe baza estimarilor primului trimestru, si de imbunatatirea situatiilor in Japonia si Europa.

Statele Unite se apropie de - daca nu cumva au atins - o rata ocupationala completa. Pentru FMI, care anticipeaza o crestere a PIB-ului mondial cu 3,5% in 2017, cea mai puternica perspectiva este data de relansarea sistematica a productiei si comertului.

"Ceea ce este diferit de data aceasta este ca toate motoarele economice functioneaza pentru prima data in acelasi timp. Nu functioneaza la parametri foarte puternici, dar functioneaza", explica Raghuram Rajan, fost guvernator al Bancii centrale din India si fost economist-sef la FMI.

"Consolidarea relansarii economice chiar se intampla", confirma un alt fost economist-sef al FMI, Olivier Blanchard, argumentand ca efectele crizei economice si financiare din 2008 si ajustarile spre o crestere economica de nivel doar "mediocru" sunt la final.

"Pentru a sintetiza: chiar daca politicile in Occident sunt marcate de acumularea preocuparilor generate de un deceniu de crestere economica redusa, economia mondiala are cele mai puternice performante de dupa criza financiara", subliniaza Financial Times.

Sigur ca, daca tendintele anilor post-criza se vor mentine, totul ar putea merge spre un dezastru rapid. Cea mai apropiata amenintare este reprezentata de scrutinul prezidential din Franta, sondajele de opinie generand preocupare pentru FMI. Daca liderul de extrema-dreapta Marine Le Pen ar castiga scrutinul prezidential si ar pune in aplicare promisiunile de renuntare la moneda euro si de scoatere a Frantei din Uniunea Europeana, aceasta situatie "ar genera cu siguranta perturbari majore", a atras atentia Christine Lagarde, intr-un interviu televizat.

Exista si riscuri asociate politicilor presedintelui SUA, Donald Trump. Chiar in timp ce Christine Lagarde lauda noua Administratie de la Washington, Donald Trump lansa o investigatie nationala privind importurile de otel, situatie care ar putea conduce la impunerea de noi tarife si ar fi prima concretizare semnificativa a protectionismului, cu riscul unor masuri de retorsiune din partea Chinei si Uniunii Europene.

Desi Donald Trump a transmis unele semnale privind atenuarea nationalismului economic ca forta a Administratiei sale, instinctele lui in domeniile relatiilor comerciale si imigratiei inca par protectioniste, noteaza FT.

"Chiar si expertii optimisti de la FMI admit ca inca exista motive importante de preocupare privind starea economiei mondiale. Acumularea datoriilor Chinei si lipsa de abilitate a autoritatilor de a tine sub control amplificarea creditarii genereaza in continuare temeri. La fel ca scandalurile de coruptie cu care se confrunta Brazilia, cea mai mare economie din America Latina.

In Africa, unde sperantele unei realitati a cresterii economice erau atat de mari acum cativa ani, performantele principalelor economii - Nigeria si Africa de Sud - au scazut", constata Financial Times.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare, AMD Ryzen PRO Seria 8000 pentru desktop-uri și Seria 8040 pentru laptopuri. Noile procesoare sunt proiectate pentru a îmbunătăți semnificativ...
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Compania Razer a anunțat lansarea noului mousepad de gaming Razer Firefly V2 Pro, promovat ca fiind primul din lume iluminat cu LED-uri, un accesoriu care transformă radical aspectul oricărui...
#perspective economia mondiala, #criza mondiala , #criza economica mondiala
Comentarii
Poza Nonpolitikon
Nonpolitikon
rank 5
La câte îndemnuri la înarmări au fost...