Fitch: Risc de contagiune pentru bancile americane, cauzat de criza europeana

Joi, 17 Noiembrie 2011, ora 16:35
1158 citiri
Fitch: Risc de contagiune pentru bancile americane, cauzat de criza europeana
Foto: theoriginof.com

Bancile americane se confrunta cu "riscul serios" de a-si deteriora bonitatea, in conditiile in care criza datoriilor suverane din Europa se adanceste si se extinde in cele mai afectate cinci tari, potrivit agentiei de rating Fitch.

"Daca criza din zona euro nu este rezolvata in timp util, perspectivele de creditare pentru sistemul bancar american ar putea sa se inrautateasca", au declarat cei de la Fitch, potrivit Reuters.

Chiar daca expunerea bancilor americane pe pietele europene este "manageriabila", o "contagiune ulterioara reprezinta un serios factor de risc", au declarat reprezentantii agentiei de rating, fara sa explice la ce se refera atunci cand spun "contagiune".

"Expunerea" creditorilor americani pe marile banci europene si in tarile afectate de criza, Grecia, Irlanda, Italia, Portugalia si Spania este mai mica decat pe alte tari din Uniune, cum ar fi Franta.

Cele mai mari banci americane - JP Morgan Chase, Bank of America, Citigroup, Wells Fargo, Goldman Sachs si Morgan Stanley aveau 50 de miliarde de dolari expunere pe cele cinci tari afectate deja de criza, in timp ce in Franta bancile americane risca sa piarda 114 miliarde de dolari. In Marea Britanie, riscul este de 225 de miliarde de dolari, iar pentru bancile britanice 51 de miliarde.

Criza datoriilor suverane din Grecia a rasturnat patru guverne nationale, ultimele doua, din Grecia si Italia, cazand saptamana trecuta. Rata dobanzii la obligatiunile de stat italiene au crescut la 7%, pragul care a dus Grecia, Portugalia si Irlanda sa caute fonduri de salvare, in timp ce bancile franceze, inclusiv BNP Paribas si Societe Generale au inregistrat scaderi pe bursa dupa temerile ca ar avea nevoie de mai mult capital.

Bursele ameriane au scazut dupa ce Fitch a facut public raportul, indicele Standard & Poor's 500 scazand cu 1,7%, iar cel al KBW Bank cu 1,9%.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#banci americane contagiune, #criza datoriilor suverane Europa, #JP Morgan Chase, #Morgan Stanley , #criza economica mondiala