Joia neagra, cel mai mare seism financiar din istoria lumii - Documentar

Vineri, 25 Octombrie 2013, ora 09:48
15377 citiri
Joia neagra, cel mai mare seism financiar din istoria lumii - Documentar
Foto: Istorie Contemporana

In urma cu 84 de ani, in ziua de 24 octombie 1929, demara la bursa din New York cel mai mare crah finaniar din istoria omenirii.

Evenimentul marcheaza ceea ce numim Marea Depresiune, respectiv zguduitoarea criza economica a secolului XX, cea care avea sa loveasca marile finante, bancile, afacerile de orice fel, dar si micile economii ale populatiei, reduse peste noapte la nimic, intr-o perioada cand statele nu organizasera inca actualele fonduri de garantie bancara.

Dupa o aparenta crestere economica

Acea zi de joi a ramas marcata cu sinistrul calificativ de "joia neagra", desi unda socului s-a propagat in lume timp de cinci zile calendaristice, fapt pentru care, in diferite locuri, a fost marcata ca "lunea neagra" sau "martea neagra".

Totul a demarat de la o bula speculativa, conceputa de un grup inventiv, ceva asemanator faimoaselor jocuri piramidale romanesti din prima parte a anilor '90.

La New York bula a pornit sa se rostogoleasca putin dupa Primul Razboi Mondial, in momentul cand initiatorii au inceput sa vanda actiuni cu o acoperire de 10%.

Concret, cumparai o actiune si, dupa un timp, primeai suma inzecita, cu explicatia ca investitorul, pe care il creditasesi, rulase banii tai. N-aveai cum sa verifici daca-i rulase sau nu, dar te prezentai la scadenta si-ti incasai "castigul".

Socul a aparut dupa o perioada de aparenta crestere economica, in prima parte a anilor '20 indeosebi in Statele Unie si in Europa postbelica. Intre 1921 si 1929, productia industriala a crescut cu 50%.

Un dezechilibru era previzibil. Preturile cresteau cu circa 18% anual, incat ajunsesera in anul 1929 la o crestere de 300%, iar pretul titlurilor de valoare crescuse, pe fondul unui optimism nejustificat, incomparabil mai mult decat pretul produselor.

Disperarea

Un observator fin ar fi putut observa ca in 1929 productia industriala incepea sa scada, astfel incat pana in septembrie scaderea era deja sensibila: 7%.

Socul s-a produs in momentul cand brokerii platisera deja 120.000.000 dolari unor investitori straini, care au simtit neregula si-au incasat "drepturile" faimoasei bule speculative si au sters-o rapid peste ocean.

In dimineata acele zile de joi s-a vandut la bursa tot ce s-a mai putut vinde, iar catre pranz nu mai cumpara nimeni nimic. Unele burse au inchis portile, panica a coborat in strada, iar ziarele relatau despre unsprezece speculatori care s-au sinucis in acea zi.

Winston Churchill, viitorul prim-ministru al Mari Britanii, pretinde ca, sub ochi lui, un speculator disperat s-a aruncat pe fereastra de la un etaj aflat la inalitme.

Printre celebrii perdanti s-au inscris: J.P.Morgan cu 60 milioane, Vanderbilt cu 40 milioane, Rockefeller cu 80% din toate activele sale, Winston Churchill, ca persoana fizica, cu o jumatate de milion. Sumele sunt exorbitante, intrucat dolarul avea in acea vreme alte cote decat cele de astazi.

Efectul de domino a facut ca fenomenul sa se extinda imediat in Europa si in intreaga lume. Consumul si investiile s-au resimtit neintarziat, au urmat disponiibilizarile, somajul, saracia, disperarea.

Tragicul happy-end

O revenire a economiei americane, initiata de expertii finantelor, a inceput sa apara in 1933, dar o noua prabusire produsa in 1937 parea sa zadarniceasca toate eforturile.

Nimeni nu banuia ca un dezastru si mai mare va lovi cu salbatacie omenirea, dar va constitui in cele din urma solutia pentru criza: se pregatea cel de-al Doilea Razboi Mondial.

Dupa conflagratie, au aparut nesperate oportunitati de productie, au prosperat bursele si bancile, s-au inviorat toate sectoarele economice si au crescut brusc consumurile.

Parca si-ar spune cuvantul legea lui Malthus, cea hulita de unii si privita cu un inspaimantator respect de altii.

Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Echipa AICitizens de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Vrancea, a obținut titlul de campioană mondială la Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge, care...
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat recent un nou încărcător, EP-T5020 50W Super Fast Charging Adapter, care se alătură seriei de accesorii de încărcare rapidă ale companiei, însă nu este inclus în...
#criza financiara, #bursa prabusire, #bursa panica, #marea depresiune, #joia neagra , #criza economica mondiala