Metode personale de iesire din criza economica

Sambata, 14 August 2010, ora 08:28
4715 citiri
Metode personale de iesire din criza economica
Foto: squidoo.com

Criza economica de la ora actuala nu este nici prima si nici ultima prin care vom trece in timpul vietii.

Ce cale de actiune alegi depinde, in primul rand, de propria personalitate si de propriul temperament: poti indura, stoic, o asteptare ca "cineva" sa-ti dea o slujba sau un ajutor, ori iti faci o analiza logica a situatiei personale si un plan sa-ti iei soarta in propriile maini.

Primul pas e sa-ti faci un "inventar" a ceea ce cunosti si iti place sa faci. Mai presus de toate,ai grija sa nu cazi intr-o disperare paralizanta. Forteaza-te sa fii optimist. "Daca plangi, nimeni nu plange cu tine, daca razi, toata lumea va rade cu tine" (Walt Witman 1889).

O cunostiinta a mea, o doamna in varsta de 40 de ani, a fost parasita de sotul ei, care a lasat-o cu trei copii, cu varste intre 10 si 15 ani. Pensia alimentara venea lunar si femeia se obisnuise cu un stil de viata mai frugal, pana ce intr-o zi sotul ei a murit intru-un accident. Neavand niciun fel de asigurare, doamna s-a trezit intr-o stare economica deplorabila.

A obtinut asistenta sociala, care nu-i acoperea plata ipotecii casei si a utilitatilor - apa, electricitate, telefon etc.

Dar femeia nu a cazut intr-o disperare neagra. S-a dus la un magazin de specialitate si si-a cumparat cateva galeti de plastic si niste stergatoare de cauciuc pentru geamuri. A plecat intr-o zona centrala a orasului si a propus unor magazine sa le spele geamurile saptamanal, pentru niste sume derizorii.

Dupa o luna, avea atatea pravalii si magazine la care spala geamuri ca, in timpul verii, a trebuit sa-si ia copiii cu ea s-o ajute. Dupa vreo sase luni, avea venituri asa de frumoase, din munca asta, incat nu s-a mai gandit niciodata la o slujba "traditionala".

Femeia si-a luat destinul in propriile maini si si-a format singura un loc de munca. Vei spune ca asa ceva e posibil numai in America. Nu e adevarat. Peste tot exista niste mici nise care nu atrag marile companii sau marii antreprenori, dsndu-ti posibilitatea sa le ocupi. Problema e sa le depistezi si sa le ocupi inainte ca altcineva sa aiba aceiasi idee.

Esti bun la lucrul cu scule de mana? Exista mii de oameni, in fiecare loc al lumii, care au nevoie de mici reparatii, la usi, la ferestre etc. Esti priceput in calculatoare si softuri? Ajuta-i pe altii sa-si faca site-uri.

Stii o limba straina? Asociaza-te cu altii care stiu alte limbi si formeaza o "agentie de traduceri", fara birouri, fara salariati. Comanda vine la tine si tu trimiti asociatul pentru limba respectiva sa faca ce i se cere. Cat primesti tu si cat primeste el - asta negociati intre voi. Indiferent cum o faci, pune totul pe hartie, fa un contract legalizat, pentru a evita probleme in viitor.

Ai o masina? Poti sa distribui ziare, reviste si publicatii pe o raza destul de intinsa.

Esti bun la scris? Incepe un "newsletter" o mica publicatie saptamanala, lunara, in care vinzi spatiu de reclama. Axeaza-te pe un teritoriu geografic mic, un sat, un cartier etc. Si fii corect. Lumea va afla noutati de inters local din "publicatia" ta - nunti, botezuri, decese si evenimente de interes local. Nu trebuie sa incepi cu ceva de anvergura. Trebuie doar sa te tii de treaba si sa distribui "foaia" ta gratis.

Banii ii faci din reclame (intreprinderi, pravalii mici, case sau alte lucruri de vinzare). Dar ai grija - si pentru reclama e bine sa ai preturi competitive.

Indiferenti cine esti, te pricepi bine la ceva. De ce nu folosesti talentele tale personale pentru a iesi din criza economica? Un singur lucru sa-ti iasa din cap: nu exista nici un fel de munca care ar fi sub demnitate ta.

Cum incepi? Prin a-ti crea o retea, cat mai mare de prieteni si cunostinte, pe care o vei folosi ca o baza de clienti sau referinte pentru alti clienti noi. Trebuie sa-ti tii toate cheltuielile initiale la minimum! Niste carti de vizita, bine realizate sunt o conditie sine qua non. Imprastie-le peste tot. Prin pravalii, statii de metrou sau autobuz, in functie de situatia din localitatea ta.

In plus, tine cont de o regula de baza: nu te astepta sa te imbogatesti de la primul client!

Xiaomi a lansat pe piața din România noua tabletă Xiaomi Pad 6S Pro 12.4. Cu ce specificații vine
Xiaomi a lansat pe piața din România noua tabletă Xiaomi Pad 6S Pro 12.4. Cu ce specificații vine
Xiaomi a lansat pe piața din România noua tabletă Xiaomi Pad 6S Pro 12.4, un dispozitiv care promite un display excepțional și care este disponibil la precomandă până pe 28 aprilie prin...
Microsoft a dezvăluit Phi-3 Mini, inteligența artificială care poate rula direct pe un smartphone
Microsoft a dezvăluit Phi-3 Mini, inteligența artificială care poate rula direct pe un smartphone
Microsoft a dezvăluit Phi-3 Mini, o versiune simplificată a modelelor de inteligență artificială, adaptată pentru dispozitive cu putere de procesare redusă, precum smartphone-urile și...
#solutii iesire criza, #idei afaceri, #idei afaceri succes , #criza economica mondiala