Presa internationala - Coreea de Sud a descoperit noi rezerve de metale rare

Luni, 08 Noiembrie 2010, ora 10:36
2345 citiri
Presa internationala - Coreea de Sud a descoperit noi rezerve de metale rare

Presa straina relateaza luni despre Coreea de Sud, care a descoperit o cantitate inestimabila de minerale rare, in contextul cresterii tensiunilor cu China cu privire la metalele rare.

Statele Unite si Japonia, in special, au solicitat Chinei sa-si reduca limitarile impuse exporturilor pentru mineralele care sunt folosite in industria high-tech ce cuprinde produse de la masini electrice pana la televizoare LCD si tehnologii bazate pe energie alternativa, informeaza Reuters.

"Am descoperit suficiente minerale pentru a face fata nevoilor ce pot aparea daca partenerii chinezi intaresc regulile de export pentru acest tip de minerale", a declarat un reprezentant al companiei de stat, raspunzatoare pentru noile resurse.

China a cautat sa-si asigure partenerii comerciali ca isi va mentine exporturile de minerale rare anul viitor, adaugand ca acest aspect n-ar trebui sa devina o chestiune politica.

China si-a redus exporturile cu 40 de procente in 2010 fata de nivelurile din 2009, ceea ce a determinat o crestere proportionala a preturilor pentru aceste minerale, crescand totodata si preturile cu care fiecare tara poate face cercetari pentru identificarea propriilor depozite de minerale.

Germania critica dur politica economica a SUA

Germania a criticat perspectivele americane asupra economiei globale, dupa ce ministrul de finante german a lansat un pregnant atac la adresa politicilor sustinute de catre Washington.

Wolfgang Schauble a acuzat Statele Unite de subminarea credibilitatii politice, cresterea incertitudinilor economice globale si ipocrizie cu privire la politica ratelor de schimb. Modelul de crestere economica americana este "in criza profunda", a avertizat in acest weekend ministrul german de finante, informeaza Financial Times.

Comentariile sale au trasat deja cadrul in care se vor purta discutiile cu ocazia summit-ului G20 din Coreea de Sud, ce vor incepe marti. Germania a fost iritata de propunerea Statelor Unite de a face eforturi mai mari de reducere a surplusului de cont curent, provenit din nivelul ridicat al exporturilor, reducere ce s-ar putea realiza prin incurajarea consumului intern.

Insa decidentii de la Berlin au fost, de asemenea, alarmati de decizia Federal Reserve - banca centrala americana - de a pompa 600 miliarde dolari in pietele financiare, in incercarea de a revigora perspectivele economice ale Statelor Unite.

Ministrul german a descris politica americana ca "lipsita de criterii", precizand ca masura de relaxare monetara decisa de catre FED va avea ca efect "cresterea insecurtatii in economia globala".

"Este o lipsa de coerenta ca americanii sa-i acuze pe chinezi cu privire la manipularea ratei de schimb, iar apoi sa slabeasca rata de schimb a dolarului intr-un mod artificial, cu ajutorul masinii de printat bani a bancii centrale", a declarat Schauble.

Succesul exporturilor germane, a facut acesta comparatia, nu s-a bazat pe "smecherii cu rata de schimb", ci pe cresterea competitivitatii. "Prin contrast, modelul de crestere american este intr-o criza profunda. Americanii au trait pentru mult prea mult timp pe credit, si-au distrus sectorul financiar si-au neglijat baza industriala. Exista o sumedenie de probleme pentru autoritatile americane - exporturile germane nu sunt printre acestea".

De asemenea, ministrul german de finante s-a intrebat daca solutia pomparii nesfarsite de bani in piete poate sa aiba sens. "Economia americana nu duce lipsa de lichiditate".

China se ofera sa ajute Portugalia

China a promis si "masuri concrete" de ajutor Portugaliei, care se lupta pentru evitarea unei crize a datoriilor de tara; sprijinul ar urma sa includa cumpararea de titluri de stat portugeze.

La finalul unei vizite de doua zile a presedintelui chinez, Hu Jintao, oficialii chinezi si portughezi au semnat duminica o serie de acorduri comerciale, incuzand si plasarea capitalului de risc in economiile ermgente vorbitoare de portugheza - Brazilia si Angola, informeaza Financial Times

"Suntem pregatiti sa adoptam masuri concrete pentru a sprijini Portugalia in incercarea de a evita criza financiara globala", a declarat presedintele chinez.

Costurile la care Portugalia se poate imprumuta au crescut la niveluri spectaculoase, din cauza temerilor investitorilor de repetare a problemelor din Grecia, de la inceputul anului 2010, pe fondul propunerilor UE de a pune si pe umerii creditorilor privati responsabilitatea unei viitoare crize similare.

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#politica economica SUA, #atacuri Germania SUA, #razboilul valutelor, #politica economica China, #metale rare , #criza economica mondiala