"Prorocul crizei" presimte un taifun economico-financiar in 2013

Luni, 16 Iulie 2012, ora 18:42
4498 citiri
"Prorocul crizei" presimte un taifun economico-financiar in 2013
Foto: Daylife

Ca in fiecare vara, economistul american Nouriel Roubini, alintat in lume cu epitetul "prorocul crizel", si-a publicat si in acest iulie opinia cu privire la perspectiva evolutiilor economico-financiare, pe plan global, in anul 2013.

Recunoscutul economist nu pare deloc optimist. Vede nori grei amenintand toate economiile lumii, in Statele Unite, in zona euro, China si alte tari emergente, bogate in resurse, dar incapabile sa le puna singure in valoare, noteaza Project Syndicate.

Cea mai ingrijoratoare este zona euro, unde criza se agraveaza, chiar daca moneda se tine, inca, forte. Austeritatea, adoptata de multe tari, constituie un balon de oxigen, dar agraveaza recesiunea. Restrictiile la credite si pretul petrolului impiedica relansarea, mai ales la periferia Europei, unde economiile gafaie mai greu.

Se balcanizeaza sistemul de creditare, iar fuga capitalurilor poate deveni rapid panica bancara, mai ales in Grecia, unde o retragere dezordonata din zona euro este probabila chiar in lunile urmatoare.

Grecia n-a stiut sa profite de avantajele ce i se ofereau odata cu o moneda puternica si stabila. Acum si-a deschis singura calea spre un tobogan, de care au motive sa se fereasca Spania si Italia, dupa ce au vazut ce pateste Grecia.

America si China

Din SUA, vestile bune alterneaza cu vesti rele. Cresterea economica pe primul trimestru, de numai 1,9%, nu este nici la nivelul potentialului american, nici la nivelul promisiunilor de relansare. De altfel, in aprilie si mai, s-au creat mai putine locuri de munca decat in cele doua luni anterioare.

Se apropie momentul electoral, cand America va avea nevoie de noi indatorari. Daca Administratia se va izbi de un refuz, ratingul de tara ar putea fi pus in pericol, iar scaderea cheltuielilor si fuga capitalurilor, urmate de deceptia publica, pot alimenta exacerbarea caderii burselor.

Tot ce se petrece in Europa sau America a avut si are ecou in orientul indepartat. China - principalul pol al acestei zone - a inceput demult sa dea semne de oboseala si nu exista nici un motiv sa presupunem ca o asteapta un nou avant, cata vreme economia ramane tributara unui management rigid si centralizat, iar tarile dezvoltate devin un partener din ce in ce mai putin generos.

Iranul, cheia pacii sau a razboiului

Aceleasi pericole care pandesc China ameninta si economia tarilor emergente. Toate depind economic, financiar si bancar de UE si de SUA, iar propriile economii abia isi fac antrenamentul. Numai materiile lor prime le salveaza, in masura in care vor rezista prabusirii inevitabile a preturilor.

Dar problema principala a anului 2013 ne duce obligatoriu la evolutiile din Orientul apropiat. Tensiunile dintre SUA si Israel, pe de o parte, si Iranul pregatit sa se inarmeze nuclear, de partea cealalta, pot duce usor la paroxism.

Riscul unei confruntari militare in 2013 este maxim si poate ca ar fi de preferat o confruntare acum, decat in anul urmator, cand arma iraniana ar putea sa fie gata de lupta. Consecinta economica a confruntarii militare va fi, inevitabil, explozia pretului petrolului si o inimaginabila degringolada economico-financiara in intreaga lume.

Nelinistea pluteste deja in aer. Spirala bursei este descendenta peste tot, costul creditelor creste, pretul materiilor prime scade. Criza este mereu prezenta in acest scenariu amenintator.

Germania, un fel de Deus ex machina

Nimeni nu se simte la adapost. Motive politice, dar si prudenta, fac ca interventia unor institutii sau state de a le salva pe altele sa fie limitata, cu toate bunele intentii.

In Europa, impunerea regimului de austeritate era necesara, dar solutia inteligenta pentru o refacere de durata ar fi noul pact UE, care nici el nu este suficient. Lipseste un buget comun si lipseste uniunea bancara, o garantare a depozitelor in intreaga zona, dupa care intregului club nu-i mai ramane decat sa faca pasul spre integrarea politica, cu tact dar fara ezitari.

Astazi, Europa este avantajata de forta economica a Germaniei, pe care se poate sprijini, dar totodata este dezavantajata de retinerea Germaniei de a se implica prea mult, pentru ca nu cumva sa se lase tarata spre prapastie de cei care au si inceput sa alunece intr-acolo.

Furtuna se apropie, iar Europa are de ales una din doua: ori se solidarizeaza cu ea insasi, infruntand furtuna umar langa umar, ori isi aduce aminte de vitejia lui Don Quijotte si lupta fiecare separat cu cate o imensa moara de vant.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Motorola și-a extins gama de produse: ce oferă noile căști wireless ale producătorului
Motorola și-a extins gama de produse: ce oferă noile căști wireless ale producătorului
Motorola și-a extins recent portofoliul de produse, lansând nu doar noua serie de telefoane mobile Edge 50 - care include modelele Moto Edge 50 Pro, Moto Edge 50 Ultra și Moto Edge 50 Fusion -...
NASA trimite o dronă uriașă către Titan. Ce presupune misiunea
NASA trimite o dronă uriașă către Titan. Ce presupune misiunea
NASA a anunțat planurile pentru o misiune care va trimite prima dronă, numită Dragonfly, pentru a explora Titan, cel mai mare satelit al planetei Saturn. Inițiativa vine după succesul dronei...
#Nouriel Roubini criza economica, #scadere economica 2013, #criza economica 2013 , #criza economica mondiala