Revista presei: Incepe furtuna financiara perfecta prezisa de Roubini

Luni, 08 August 2011, ora 07:24
7384 citiri
Revista presei: Incepe furtuna financiara perfecta prezisa de Roubini

Incepe furtuna financiara perfecta prezisa de economistul Nouriel Roubini, scrie presa centrala de luni, aratand ca scaderea rating-ului Statelor Unite de catre agentia Standard & Poor's a venit intr-un moment foarte prost pentru Europa.

Caderea burselor, retrogradarea Statelor Unite si criza din Europa ii dau dreptate americanului de origine turca Nouriel Roubini, laureatul Nobel care a prezis criza globala. Acesta spunea ca, in 2013, economia globala se va confrunta cu o "furtuna financiara perfecta", arata "Adevarul".

Acesta este valul doi al crizei, scrie si "Jurnalul National", care il citeaza pe un alt economist de talie mondiala, Paul Krugman. Acesta sustine ca scaderea rating-ului SUA a fost facuta de aceeasi agentie care a esuat in prevenirea crizei economice, pe fondul unor calcule gresite.

Pe plan intern, premierul Emil Boc anunta ca stam mult mai bine decat alte state europene, care au datorii de peste 60% din PIB - datoria Romaniei este de 31,4% din PIB, arata "Evenimentul Zilei".

Cu toate acestea, efectele crizei se resimt din plin in piata imobiliara, unde agentii bancilor incearca in zadar sa vanda casele pierdute de cei care nu si-au mai putut plati creditele: locuintele sunt cu pret negociabil si se pot cumpara cu un pret si cu cateva mii de euro mai mic, informeaza "Puterea".

Adevarul: Incepe furtuna financiara perfecta prezisa de Roubini

Caderi de burse, retrogradarea SUA, panica in Europa: lumea se apropie de scenariul prevestit de laureatul Premiului Nobel pentru Economie. China a cerut Statelor Unite sa isi rezolve "dependenta" de imprumuturi, "sa se intinda cat ii e plapuma" si sa garanteze siguranta investitiilor chineze.

Toate semnele par sa-i dea dreptate americanului de origine turca Nouriel Roubini, laureatul Nobel care a prezis criza globala si care spunea, recent, ca in 2013 economia globala se va confrunta cu o "furtuna financiara perfecta", arata Adevarul.ro.

Jurnalul National: Valul doi al crizei mondiale - Bogatii lumii pierd averi

Decizia fara precedent a Standard & Poor's de a reduce ratingul de top al SUA cu o treapta a adus cel mai fierbinte weekend financiar, care ar putea prefigura al doilea val al crizei mondiale.

Decizia S&P vine intr-un moment cat se poate de prost pentru UE, care se confrunta cu criza datoriilor din Italia si Spania. Bursele lumii au pierdut saptamana trecuta 2.500 miliarde de dolari din capitalizare, echivalent cu PIB-ul Frantei, din cauza temerilor ca Italia si Spania sunt ingitite de criza datoriilor, iar economia mondiala se indreapta spre recesiune.

Economistul american Paul Krugman, laureat al Premiului Nobel, sustine ca scaderea ratingului SUA vine de la o agentie care "nu numai ca nu si-a indeplinit menirea atunci cand a esuat sa previna criza", dar si pe fondul unor calcule gresite, care includ o cheltuiala bugetara suplimentara de 2.000 de miliarde de dolari, informeaza Jurnalul National.

Evenimentul Zilei: Boc - Criza datoriilor continua, Romania nu e ferita de pericole

Criza datoriilor suverane ale statelor inca nu s-a incheiat, avertizeaza premierul Emil Boc. Acesta incearca sa calmeze spiritele, aratand ca multe state europene depasesc nivelul datoriei publice de 60% din PIB, in timp ce Romania are o datorie de 31,4% din PIB.

Situatia economica a Romaniei este mai buna ca in 2010 si mai buna decat cea din unele state din UE precum Grecia, Italia, Spania sau Irlanda. "La inceputul lunii august, prima de risc a Romaniei este cu 25% mai mica fata de aceeasi perioada a anului trecut. Cu cat prima de risc e mai mica, cu atat Romania e mai atractiva pentru investitori", a declarat Emil Boc, potrivit Evenimentul Zilei.

Puterea: Bancile se tocmesc ca la piata sa vanda casele executate silit

Institutiile financiare simt inca din plin criza imobiliara, iar agentii bancilor au ajuns in situatia in care se roaga de clienti si se tocmesc ca la piata pentru a vinde casele celor care nu au mai putut sa-si achite ratele.

Daca ai simtul comertului bine devoltat, poti obtine un apartament intr-o zona buna chiar si cu cateva mii de euro mai ieftin decat era initial, arata Puterea.

(L.S.)

Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Cu ocazia conferinței Google I/O 2024, noua versiune a smartphone-ului Pixel, modelul 8a, face deja valuri înainte de lansarea oficială, datorită unei prezentări video neoficiale care...
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
#furtuna financiara Roubini, #Nouriel Roubini, #criza Roubini , #criza economica mondiala