S-a terminat criza?

Sambata, 10 Aprilie 2010, ora 18:34
3819 citiri
S-a terminat criza?
Foto: Sofiaecho

Majoritatea tarilor dezvoltate au inregistrat cresteri economice in primul trimestru din acest an, potrivit datelor furnizate de Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica, confirmand ceea ce analistii au spus in ultima vreme, anume ca s-a terminat criza.

Lidera a redresarii este Canada, a carei economie a crescut, in primul trimestru, cu 6,2 procente, potrivit estimarilor OCDE, aproape dublu fata de estimarea facuta de Bank of Canada in ianuarie.

In aceeasi perioada, cele mai mari economii din zona euro, Germania, Franta si Italia, au crescut cu 0,9 procente, Statele Unite cu 2,4 procente, iar Marea Britanie cu 2 la suta, relateaza The Wall Street Journal.

Astfel, se pare ca, la nivel mondial, din punct de vedere teoretic, intr-adevar, criza a luat sfarsit. Pentru prima data de la inceputul recesiunii, nici una dintre tarile membre G7, grupul celor mai dezvoltate state din lume, nu ar trebui sa aiba economie in scadere in al doilea trimestru, care tocmai a inceput.

Pentru Canada, cresterea ar trebui sa fie de 4,5 procente, pentru Statele Unite de 2,3 la suta, iar pentru Germania, Italia si Franta de 1,9 la suta. De asemenea, in Marea Britanie ar trebui sa se inregistreze o crestere de 3,1 la suta. In plus, toate tarile emergente mari sunt pe crestere inca de anul trecut.

Totusi, separat, Germania este singura economie din G7 care s-a contractat in primul trimestru, cu 0,4 procente, comparativ cu trimestrul anterior, dupa ce, in al patrulea trimestru din 2009, a stagnat.

In trimestrul doi, insa, OCDE estimeaza o crestere de 2,8 procente pentru Germania, iar, pentru toate tarile din G7 la un loc, de 2,3 procente.

Din punct de vedere economic, spun economistii de la Les Echoes, drumul e bun, dar nu prea drept. Chiar daca s-a terminat criza, redresarea este slaba, in cele mai multe state, dar in special in cele din zona euro. Faptul ca pachetele de sprijin financiar din partea guvernelor majoreaza deficitele bugetare, iar companiile isi vand stocurile, fara sa produca, neavand prea mare incredere in viitor, constitue niste factori de risc demni de a fi luati in seama.

In ciuda aspectelor tehnice legate de cresterea economica, ramane problema sociala. Rata somajului a inceput sa scada in Statele Unite si Japonia, iar OCDE crede ca si in zona euro se afla la cel mai inalt nivel, ceea ce este o veste excelenta.

Pe de alta parte, nivelul este foarte ridicat, in jur de 10 la suta, si ar fi nevoie de o dezvoltare economica puternica pentru a-si reveni. Acest lucru l-a facut pe Ben Bernanke, presedinele Federal Reserve (banca centrala americana) sa spuna ca nu poate fi optimist, avand in vedere ca nenumarati americani inca se bat cu fie cu somajul, fie cu executarile silite sau cu ambele.

Astfel, chiar daca se afla la sfarsit, criza a lasat mosteniri greu de dus: datorii mari, dezechilibre comerciale si monetare, in special intre cel mai mare consumator, Statele Unite, si cel mai mare producator, China.

Prin urmare, analistii se intreaba cum vor reusi tarile care s-au dezvoltat pe baza unor baloane imobiliare sau de creditare, precum Spania, Irlanda sau Grecia, sa iasa, la randul lor, din criza, un lucru care pare, cel putin pentru moment, imposibil de realizat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Pe ce s-a bazat creșterea economică din primul trimestru al anului 2024. Exporturile ne trag în jos, potrivit BNR
Pe ce s-a bazat creșterea economică din primul trimestru al anului 2024. Exporturile ne trag în jos, potrivit BNR
Conducerea BNR apreciază că economia va avea creşteri trimestriale mai solide în prima parte a acestui an decât cele previzionate anterior, implicând totuşi o scădere semnificativă a...
Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Unul dintre cei mai importanţi economişti ai Fondului Monetar Internaţional a semnalat un risc redus de recesiune globală, în ciuda zgomotelor continue de incertitudine geopolitică,...
#criza economica mondiala, #crestere economica, #incheiere criza economica , #criza economica mondiala