Sefii corporatiilor se asteapta la scaderea economiei in 2012 - PwC

Joi, 26 Ianuarie 2012, ora 15:45
964 citiri
Sefii corporatiilor se asteapta la scaderea economiei in 2012 - PwC
Foto: KRG

Directorii generali din intreaga lume sunt de parere ca perspectivele economiei globale se vor deteriora, in 2012, potrivit unui sondaj realizat de PwC.

Astfel, 48 la suta din directorii generali intervievati au declarat ca economia va merge mai prost, in acest an, in timp ce doar 15 procente au fost de parere ca se va imbunatati, se arata in raportul PwC Global CEO Survey, remis Ziare.com.

Cu toate acestea, directorii generali sunt mult mai increzatori in perspectivele de crestere ale propriilor companii in urmatoarele 12 luni, 40% dintre respondenti mizand pe afaceri in crestere in 2012, ceea ce arata ca directorii generali au invatat cum sa-si gestioneze companiile in perioade dificile si imprevizibile, se arata in raport.

Mai mult de jumatate dintre directorii generali din intreaga lume se asteapta sa faca angajari in urmatoarele 12 luni, desi imaginea este diferita in functie de sector, industria media si divertismentului raportand cel mai mare numar de angajari potentiale in 2012.

Cei mai pesimisti s-au declarat directorii generali din Europa de Vest, preocupati de criza datoriilor suverane. Numai un sfert dintre respondentii din aceasta regiune s-au declarat foarte increzatori in cresterea veniturilor companiilor lor in 2012, in scadere puternica fata de 40% anul trecut.

In zona Asia-Pacific, 42% dintre directorii generali mizau pe cresterea veniturilor, fata de 54% in 2011. China a inregistrat cea mai mare scadere a gradului de incredere in perspectivele de crestere pe termen scurt din aceasta regiune, 51% dintre directorii generali chinezi mizand pe afaceri in crestere, fata de 72% anul trecut.

In Statele Unite, scaderea a fost mai temperata, 41% dintre directorii generali declarandu-se optimisti, fata de 45% anul trecut. Nivelul de incredere a crescut insa in Africa, acolo unde 57% dintre directorii generali s-au declarat optimisti cu privire la cresterea veniturilor companiilor lor, fata de 50% anul trecut.

Cea mai mare ingrijorare a directorilor generali o reprezinta incertitudinile privind cresterea economica (80%), urmata de instabilitatea pietelor de capital (64%), modalitatile prin care vor incerca guvernele sa rezolve chestiunea deficitelor bugetare si a datoriei publice (60%), volatilitatea cursului de schimb (58%) si supra-reglementarea (56%).

Peste jumatate din intervievati au declarat ca au fost deja afectati de criza datoriilor suverane din Europa, iar 45% au precizat ca au luat, deja, masuri de precautie.

Oportunitatile de crestere

Potrivit directorilor generali, cea mai buna oportunitate de crestere strategica, in urmatoarele 12 luni, va veni din extinderea cotelor de piata pe care activeaza deja, precum si din dezvoltarea de noi produse si servicii, ambele optiuni fiind citate de aproximativ o treime dintre respondenti. Patrunderea pe noi piete a fost indicata de 18% dintre directorii generali drept optiune de crestere, iar infiintarea de joint-venture-uri si aliantele de 10% dintre respondenti.

Pietele emergente raman o oportunitate vitala de crestere, 59% dintre respondenti declarand ca sunt mai importante pentru viitorul companiilor lor decat pietele mature.

Dificultatea gasirii personalului calificat

Gasirea si pastrarea talentelor potrivite reprezinta o preocupare prioritara pentru directorii generali. Numai 30% dintre respondenti s-au declarat increzatori ca vor avea acces la personalul calificat de care au nevoie pentru a pune in aplicare strategia companiei, iar 43% sunt de parere ca a devenit mai dificil sa recruteze specialisti in industria in care activeaza.

Recrutarea si pastrarea middle managerilor cu potential ridicat este identificata drept principala problema in materie de personal, urmata de gasirea muncitorilor calificati angajati in productie si a muncitorilor tineri.

In ciuda cresterii economice lente, companiile se pregatesc sa faca angajari. Mai mult de jumatate dintre directorii generali au declarat ca au sporit personalul in cadrul companiilor lor, in ultimele 12 luni, iar un procent similar estimeaza ca acest trend va continua. Un numar mare de directori generali din Africa si Orientul Mijlociu au declarat ca au facut angajari in ultimul an, iar cei din Asia intentioneaza sa faca mai multe angajari in 2012.

Doar 18% dintre directorii generali au declarat ca se asteapta sa reduca numarul de angajati in acest an, un procent mai scazut decat cei 23% care au declarat ca au facut disponibilizari in ultimele 12 luni.

Deficitul de forta de munca inalt calificata a fost citat de catre 53% dintre directorii generali drept o amenintare pentru dezvoltarea companiilor lor. Disponibilitatea abilitatilor si competentelor cheie a fost definita drept o preocupare majora in toate regiunile cu exceptia Europei.

Alte amenintari mentionate se refera la cresterea posibila a taxelor (55% dintre directorii generali au indicat aceasta drept o amenintare pentru companiile lor), schimbarea comportamentului de consum al consumatorilor (50%), costurile energiei (46%), dificultatea asigurarii finantarii pentru dezvoltare (40%), aparitia unor noi competitori pe piata (38%), siguranta lanturilor de aprovizionare (34%), si infrastructura inadecvata (30%).

T.B.

Criza mondială lovește cu putere toate țările. Câți bani vom pierde întrece orice închipuire
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Câți bani vom pierde întrece orice închipuire
Cercetătorii de la Potsdam Institute for Climate Impact Research (PIK) au spus în noul studiu publicat în prestigioasa revistă Nature că scăderea economică a fost în mare parte blocată...
Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Mai mulți analiști economici din Statele Unite trag un semnal de alarmă cu privire la performanța financiară reală a companiilor americane listate pe bursă. Ei susțin că practic nu a...
#scadere economica globala, #criza economica mondiala , #criza economica mondiala