Ziare.com

Sfarsitul capitalismului?

Duminica, 07 Octombrie 2012, ora 07:46

   

Sfarsitul capitalismului?
"Capitalismul este facut sa aloce capitalul catre cele mai profitabile proiecte, nu catre ceea ce societatea are nevoie".

Acesta este mesajul implicit al Adunarii Generale a Clubului de la Roma, care s-a intrunit la Bucuresti, in zilele de 1-2 octombrie, sub inaltul patronaj al Bancii Nationale Romane, cuprins in afirmatia lui Jorgen Randers, unul dintre co-autorii istoricului raport "The Limits to Growth" remis publicitatii de Clubul de la Roma cu 40 ani in urma.

Discutiile dintre membri participanti la intrunirea Clubului de la Roma au fost marcate de faptul ca previziunile apocaliptice ale Raportului The Limits to Growth se apropie de adeverire: epuizarea resurselor naturale ale planetei, cresterea in progresie geometrica a populatiei in raport cu cresterea lenta, in progresie aritmetica a capacitatilor de satisfacere a necesarului de trai, degradarea ireversibila a ecosistemului planetar.

Cea mai importanta constatare este aceea ca actualul model capitalist de functionare a economiei genereaza tot mai putine beneficii materiale, financiare si culturale pentru majoritatea populatiei planetei si are efecte tot mai nocive asupra mediului inconjurator.

Intr-un articol publicat in The Guardian, Joss Tantram, specialist in strategii corporatiste durabile, afirma ca "aproximativ 80% din resursele lumii sunt consumate de doar 16% din populatia lumii. Mai mult decat atat, consumul este extrem de risipitor, economia SUA, de exemplu, fiind estimata a avea o eficienta totala intre 1% si 10%".

In acelasi articol, despre mecanismul de formare a pretului marfurilor pe piata se afirma ca raritatea este o componenta fundamentala in constituirea preturilor.
Economia actuala utilizeaza raritatea unui bun sau serviciu pentru a determina pretul acestuia printr-o combinatie de cerere si oferta.

Cu toate acestea, pretul nu a reusit sa fie echivalat in mod adecvat cu valoarea sistemelor naturale care sustin viata si care a fost tratata ca o componenta secundara, externa si in mare parte ignorata de mecanismul de constituire a preturilor. Raritatea poate oferi o modalitate simpla si eficienta de a genera un pret, dar in acelasi timp, aceasta abordare este fatal gresita daca ne dorim sa oferim un viitor durabil unei planete suprapopulate.

In cadrul lucrarilor Clubului de la Roma, Dennis Meadows, specialist american in managementul sistemelor si coautor al Raportului The Limits to Growth, a declarat ca "in urma cu 40 de ani, peste 70% din tranzactiile valutare aveau ca scop operatiuni comerciale.

In 2007, desi tranzactiile valutare crescusera enorm, depasind de peste 14 ori PIB global, doar 3% aveau scop comercial, restul de 97% constituind speculatii, fapt care demonstreaza ca avansul economic si-a pierdut sustenabilitatea".

Mecanismul capitalist de functionare a economiei globale are efecte puternice si negative asupra sistemului democratic, fapt care infirma teza conform careia doar economia de tip capitalist este capabila sa genereze si sa sustina un sistem democratic.

Astfel, in studiul intitulat "Indicele Democratiei 2011: Democratia in conditii de stres", realizat de "Economist Intelligence Unit (EIU) - The Economist", se arata ca democratia a fost sub o presiune intensa in multe zone ale lumii.

In majoritatea regiunilor, scorul mediu al democratiei pentru anul 2011 este mai mic decat in 2010, inclusiv in tarile dezvoltate din America de Nord si Europa de Vest.

A fost inregistrat un declin si in scorul mediu pentru Europa de Est si pentru Asia si America Latina. Aceste scaderi au fost relativ compensate de o mica crestere a scorurile medii din Orientul Mijlociu, Africa de Nord si Africa sub-sahariana.

Marile puteri politice - Uniunea Europeana, SUA, Federatia Rusa, China - nu ezita in a interveni asupra drepturilor cetatenilor proprii, atunci cand o cer interesele economice ale companiilor transnationale, de a caror prosperitate depinde ramanerea la putere a elitelor politice.

Masurile de securitate adoptate dupa 11 septembrie 2001 si razboaiele declansate in Orient de SUA, protectia absoluta acordata de guvernul rus marilor companii rusesti care exploateaza resursele naturale, promovarea agresiva a intereselor propriilor companii de catre guvernul chinez, interventia directa a institutiilor si unora dintre liderii Uniunii Europene in modul de administrare a bugetelor nationale de catre statele membre, dar si in protejarea intereselor unor multinationale vest-europene, toate acestea si multe altele sunt expresia penultimei faze a capitalismului - aceea a structurilor supra-statale continentale ca instrumente in promovarea intereselor capitalului.

Credem ca o concluzie necesara la aceste constatari trebuie sa apartina lui Guillaume Goubert, redactorul-sef al publicatiei franceze "Le Croix", care afirma intr-un recent editorial dedicat mortii astronautului Neil Armstrong:

"Am pierdut inocenta anilor '60. Acesta a inclus o doza de naivitate, care nu trebuie sa fie regretata. Dar odata descoperita, aceasta a provocat, din pacate, o mare dezamagire si o pierdere a increderii in capacitatea oamenilor de a descoperi noi orizonturi.

Cu toate acestea, exista atat de multe de facut si inventat pentru a realiza progrese in mod eficient. Moartea lui Neil Armstrong si amintirile pe care le trezeste in noi este o invitatie de a redescoperi indrazneala ca omul continua, mai mult decat oricand, sa faca umanitatea sa avanseze."

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 5910 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
29 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Am citit din nou comentariile la articol si spre surpriza mea la o

idee corecta expusa de @info (si care este tratata mai pe larg in articolul de la link-ul:http://www.hotnews.ro/stiri-opinii-13191184-birou-alan-greenspan.htm)
raspunde @Imanuel in stil de fronda anarhista, @jedi_fighter cu idei de la invatamantul PCR, @VisOnAir cu idei utopice si @Ghita_Bizonu cu bajbaieli in domeniul tranzactiilor bancare.

 

Clubul de la Roma emana idei cu parfum de bolsevism.

"Capitalismul este facut sa aloce capitalul catre cele mai profitabile proiecte, nu catre ceea ce societatea are nevoie", zic ei. Dar cele mai profitabile proiecte sunt cele care raspund cel mai bine nevoilor consumatorilor, deci societatii, zic eu. Si atunci, nu sunt acestea idei anticapitaliste de sorginte bolsevica?

 

Dr Strange, esti Varza de Bruxelles:

cand Brazilia n-a mai avut cu ce sa plateasca datoria la FMI, acesta a venit cu propunerea ca Brazilia sa... exporte lemn. Adica sa taie padurea Amazoniana. "Coloneii" Braziliei au acceptat, astfel ca FMI'ul a asamblat fulgerator un conglomerat bancar care sa se ocupe de "afacerea defrisharii Amazonului".
Capitalismul nu este decat Japca: fara fortza de munca ieftina (gratis daca se poate), fara materii prime ieftine (gratis daca se poate) Capitalismul nu functioneaza pt ca nu face profit (este suficient a reaminti epoca coloniala). Orice alte doctrine (neoliberalisme si alte vrajeli) de justificare a Capitalismului nu sunt decat parfumuri cu care se imbalsameaza un adevar de ***: Capitalismul e Japca.
Reamintesc ca mai toate "crizele" sociale (abolirea sclaviei, emanciparea natziunilor si intarirea statelor, etc) au coincis cu crize ale Capitalismului si cu inventarea unor noi instrumente de japca.

Deocamdata, o alternativa mai buna

la bolsevism nu exista. Capitalismul trebuie deci perfectionat, nu subminat.

@Imanuel

Total de acord.

Imanuele tata , si cum vezi viitorul ?

Pt ca astia pe care tu ii sustii merg pe japca in Romania .

Ce e de facut ?
Mai mult , ca sa faci ceva trebuie ori ca populimea sa fie constienta , activa ,
ori un despot luminat sa faca ordine si sa introneze disciplina in institutii .

Deci ?

@DR.STRANGELOVE & "cele mai profitabile proiecte sunt cele

care raspund cel mai bine nevoilor consumatorilor, deci societatii, zic eu".

Consumatorii fac parte din societate dar pentru anumite proiecte de succes (din punct de vedere al profituliui) pot fi foarte putini consumatori, un segment infim al societatii pentru care se aloca astfel resurse uriase in timp ce pentru majoritatea membrilor societatii s-ar putea sa nu fie asa, adica sa se aloce resurse mult mai putine.
Ar putea fi luate in considerare produsele de lux extrem, de exemplu pentru aceasta discutie.

Speculatziile bancare. Acestea le potzi numi

"produse de lux". Si totushi par sa nu fie de lux, caci 97% din tranzactziile valutare (doar) sunt speculatzii, conform datelor din articol. Adica ce face unul ca Soros, de exemplu.
Speculatzia este un instrument care se impune plenipotentziar pe piatza la sfarshitul razboiului american de secesiune, o alta mare criza a Capitalismului. Marea Criza din '29-33 nu a fost decat urmarea, adica o criza a speculatziilor: prea multzi bani fara acoperire in lumea reala.

@ grasutul

Cele mai profitabile proiecte sunt cele care maximizeaza profitul necesar pentru alte proiecte (investitii pentru cei care vor trai mai tirziu)!
Daca cele mai profitabile proiecte vor fi cele care asigura cel mai mare "nivel de trai" populatiei actuale (viziune bolsevica teoretica !) atunci foarte rapid societate ajunga la falimant (vezi URSS si restul ..! )

Foarte simplu !,

indepartati ideile socialiste din capitalism,si totul va fi bine.Capitalismul nu are cum sa moara deoarece este singurul capabil sa ofere bunastare.

@Dr.

diferenta intre capitalism si comunism ?? In capitalism exista exploatarea omului de catre om ,in socialism e tocmai invers !! Ai inteles ,nu ? Deci incultura societati trebuie combatuta ca sa se autosesizeze fiecare si sa se inpotriveasca unui Basism si unor ticalosi !!

Sfarsitul copilariei

"Mecanismul capitalist de functionare a economiei globale are efecte puternice si negative asupra sistemului democratic, fapt care infirma teza conform careia doar economia de tip capitalist este capabila sa genereze si sa sustina un sistem democratic."
Daca privim si analizam ce s-a intamplat in RO vedem ca analiza Clubului de la Roma este corecta, solutiile nu plac neoliberalilor Guvernatorului.

 

Brazilia merge bine, Turcia merge bine...

...pana si India, se pare, merge bine.
Pun si eu doua intrebari:
1. Cati pensionari de stat si cati bugetari au aceste tari in raport cu numarul populatiei?
2. Care este nivelul pensiei de stat, respectiv al salariilor platite de stat in aceste tari fata de Grecia, Italia, Spania...
Aici este problema, de fapt criza este indusa de prabusirea bugetelor de stat prin acumularea in multi ani a afectelor unor politici sociale prost intelese si prost aplicate, in paralel cu un sistem fical debil si dezorganizat si o populatie indisciplinata din punct de vedere civic si fiscal. Deci, implicit, statul ajunge sa cheltuiasca mult mai mult decat poate acumula. Avand in vedere ca pricipalii debitori ai sistemelor bancare sunt tot statele, rezulta si criza sistemului bancar.
Si mai rezulta un lucru: solutia nu este socialismul decat, eventual, ca un sistem inchis si in care libertatea si drepturilor omului nu mai sunt respectate, asa cum a fost sistemul comunist. Nu cred ca lumea ar mai dori asa ceva.
Politicile de stat trebuiesc schimbate, realizandu-se trecerea de la protectii si dependente sociale prost intelese la crearea omului cu adevarat liber, cat mai independent de bugetele statului si stapan pe proprietatea lui pe care o pune in valoare. Intr-un sistem capitalist corect, cetateanul intretine statul (prin taxe si impozite), nu invers.

 

india merge bine?

copii mor cu miile pe strada in tot felul de boli ,oamenii dorm efectiv si fac nevoile pe strada,mai prietene ai fost tu vreodata in india,pai dute si o sa vezi mizeria umana adevarata,nu te lua numai dupa serialele indiene de doi bani,hahaha,habar nu ai ce vorbesti,dute in brazila si fa o plimbare noaptea in oras sa vedem mai vii inapoi in viata stii cati oameni sunt omorati de bandele mafiote intr o noapte in rio de janerio pai dute si mai documenteaza te,apoi sa vezi cati minori se prostitueaza in brazilia sau sunt rapiti,pai daca asta zici tu ca merge bine ,da merge bine pe hartie ,hahahaha

Info, da-mi voie, te rog: eshti o petala dintr-o Varza de Br..

Si cine sa fie, ma rog, omul tau "cu adevarat liber", maimutza de se produce la "American Idol" ?
Sau aia de presteaza la XFactor ? Traim intr-o epoca in care indoctrinarea (spalarea creierului) se face pe o scara inimaginabila, globala, o scara la care bolshevicii lui Dr Strange puteau cel mult sa viseze.
Cum adica "independent de bugetele statului si stapan pe proprietatea lui pe care o pune in valoare" ? Din ce manual de propaganda dementa citezi ? Fara scoli, fara shosele, fara politzie, fara justitzie, fara spitale individul tau ar trai "independent" doar in padure, daca mai poate. Ori toate acestea tzin de un "buget", ca e al primariei, al judetzului, sau al statului. Care proprietate, si cum sa o puna in valoare ? Aiurezi ? Cata proprietate are un korean (din sud), de exemplu ? Sau un jeaponez ? Sau fie si un brazilian care nu e "colonel" ? Sau poate un indian care inca n-a baut din Gange ? (India nu merge deloc bine: va ramane fara apa potabila in 50 de ani).
Si totushi, ca sa-i raspundem lui Draga Ghilo,
Korea (de sud) pare sa fie modelul pe care Capitalismul si Comunismul l-au nashit impreuna si pe care'si mizeaza viitorul: omul va fi o furnicutza disciplinata, "proprietara" peste 50 de m patratzi de spatiu locativ (excluzand wc'ul, caci in general astea sunt la comun in Korea, mai ales daca apartamentul tzi-e inchiriat "pe viatza" de Corporatzie), cu cat mai multe gadgeturi la indemana pt o cat mai facila onanizare a fiintzei.

................MA ASTA NEBUNATECU' fara varza de Luxemburg!.......

...Tu vorbesti doar prostii,de varza de Bruxelles! Este suficient de clar ca si tu esti unul,ce pierzi timpul prin Romania traind la nivelul de trai din Romania!Dar poate cu ceva 'avantaje' poate nerusinate! Nu este noutate ca esti uslas! Dar tu'trebuie' sa combati cu 'minie proletara' capitalismul, cu toate beneficiile de care si tu, si Putin profita!Tu nu ai trait niciodata in prosperitate capitalista prin munca fizica sau intelectuala. Deci ramii un habarnist proletcurtist, tradus, un nimeni de nicaieri!...Putem trage apa!...
viorel ratiu cincinnati oh usa

era evident de la inceput

ca capitalismul se va sfarsi dupa un timp,capitalismul nu are nimic cu societatea in ansamblu,el are numai cu performanta dusa la extrem si profitul cu orice pret ,deci sistemul este de tip jungla se bazeaza exclusiv pe exploatarea omului de catre om ,sau mai nou in zilele noastre cauta ti fra ierul cauta ti sclavul modern cum ar fi sloganul marilor corporatii si a bancilor,ma refer in cazul bancilor la sutele de milioane de credite date care nu mai pot fi platite niciodata,marx era un mare om ,el a prezis clar sfarsitul sistemului capitalist ,care va fi inlocuit oricum cu un fel de sistem socialist mai autoritar si care va avea reguli mult mai stricte si mai precise,nenorocul sistemului asa numit comunist era ca a pornit la drum cu violenta uriasa si cu dictatori sangerosi ca stalin plus atunci termene ca drepturile omului erau perfect necunoscute,etc. si ca in perioada respectiva era dupa un razboi nimicitor si atunci in reconstructie sistemul capitalist a functionat perfect nu era globalizare nu erau credite neperformante etc.,deci am putea zice ca sistemul socialist a aparut intr o perioada total nepotrivita si razboiul rece a transformait chiar in ceva care nu mergea deloc,dar altfel vor sta lucrurile peste cateva zeci de ani cand acest sistem capitalist speculativ se va prabusi violent atunci un fel de sistem socialist chiar va fi de dorit de catre toata lumea

 

.................SORRY,............

..........DAR ESTI UN PROST!....Nu cel inteligent!...poate au auzit de EL!...Mai sigur NU!...
viorel ratiu cincinnati oh usa

Capitalism = profitabilitate

Daca se gandeau la evolutia societatii se inlocuia de mult timp petrolul cu o alta resursa mai ieftina.
Cercetarea se face numai in scopuri militare si nu sociale.
Se investesc bani si resurse in armament in loc sa investeasca in educatie si sa faca umanitatea sa-si canalizeze energia catre avutia cunoasterii si nu cea a materialismului putrefatic.
Mai e mult pana departe.

 

Stragelove

lasa ca capitalismu are gija sa se anuleze singur ...
bre .. daca aloci banii numa ptr ce e profitabil dpv finaciar risc sa raman in fundu gol si flamand ... ca mi se pare ca Midas care transofrema tot ce atimngea in aur (profitabila cestie!!) a murit de foame - fiindca nu poti digera aur !!!!
Inca o cestie .. daca 97% din tranzactiile valutare sunt speculatii .. atunci ne putem intreaba daca nu cumav e un soi de barbut - adica castigul unuia este p[oerderea altuia. Sa nu mai zic ca se poa presupuen ca astia sunt bani de cont creati de banci prin credit, adica pur si simplu inflatie .. ptr asta vezi pe aia de la Mises.ro care e cica mari capitalsiti da detesta bancherii ...

 

............................TOVARASE ..AI O ,.............

...Gindire de BIZON, din epoca de AUR! Bravo Tovarase!...
Daca inca mai supravietuiesti peacolo, este pentru ca nu faci fata professional la munca din tarile dezvoltate din lume! Nu doar din Europa cea dezvoltata si prospera! CIOARA TA VOPSITA nu este papagal!PUNCT.
viorel ratiu cincinnati oh usa

....

Politicile economice actuale jongleaza macroeconomic cu vietile oamenilor.Alocarea de capital pentru proiecte profitabile ,in interesul unui grup ,poate prolifera industria drogurilor si a armamentului care sunt cele mai profitabile proiecte .

 

Aiureala stangista

"Capitalismul este facut sa aloce capitalul catre cele mai profitabile proiecte, nu catre ceea ce societatea are nevoie".

Daca societatea are nevoie de anumite proiecte, este dispusa sa plateasca pentru ele, ceea ce le va face automat profitabile.

Eu inca nu am auzit de lucruri de care oamenii sa aiba nevoie si sa nu existe nimeni dispus sa le ofere contra cost.

 

capitalism? despre ce

prostii vorbiti, na mai existat sistem capitalist din cel putin dupa primul razboi mondial. Si in occident si in est economia a fost una la comanda, diferentiinduse doar prin ideologie si nivelul de control. Sfarsitul capitalismului a avut loc de mult inainte sa se nasca generatia asta. Desigur multi ma vor contrazice, dar is aceeasi sclavi care azi se supun jafului, asa ca parerea lor este mai prejos decat al hamsterului meu, cae e mai destept in mai multe privinte

 

Desi ratiunile de a fi ale statelor sunt nenumărate, cele contempora

ne s-au axat doar pe activitatea de supravietuire printr-o impozitare cat mai mare, cu un efort cat mai mic, cea ce a condus la stimularea monopolului (mai mult sau mai putin mascat) asupra unor industrii cat mai pretabile la aceasta, cum sunt cea automobilistică si conexele, precum si cea energetică, astfel că monopolul constituie principala cauză a discrepantei dintre cerere si ofertă.

 

Roma.

Total de acord.Daca nici astia nu stiu ce-i bun si rau in societate si in economie,atunci cine stie?.
"Capitalism" se refera la actualul soi de capitalism,in care societatea este subordonata capitalului.Capitalul ar trebui sa fie subordonat societatii.Banul sa-si pastreze menirea initiala de instrument de schimb intre valori.
Cativa forumisti folosesc termenul "bolsevism", pe care il echivaleaza cu socialism si comunism.Cautati si vedeti ce-i aia bolsevism.S-ar putea traduce prin maximalism.
Politicieni in marile puteri capitaliste actuale vorbesc despre sustinerea si dezvoltarea clasei de mijloc.O societate in care clasa de mijloc este dominanta si foarte putini apartin clasei de sus si de jos,este foarte aproape de socialism,in care clasele sociale (se presupune ca)dispar.O idee "utopica" in capitalismul actual.
Oricum,capitalismul actual nu mai functioneaza.Ce urmeaza?.Sper sa nu apara alt Lenin cu un program "maximalist".

 

Io o spui si scriu, inclusiv pe ACEST Forum ...

... ca trebuie ca Jupanuu' Capitalism sa fie Mijloc,

NU Scop in Sine, adica de a permite Bogatia numai a Unora si apoi, inexorabil,

Dominatiunea LOR asupra noastra ...

Deci STAT Puternic ...
Da' trebuie sa fie Toti, To'arasi, de Acord ...
Ca daca are UNDE scapa, Capitalismuu' face CE stie ...

Domina Totuu'. To'arasi ...

ei stiu

pt ca clubul e format din cei care azi sunt sefii jefuitorilor. Si eu daca maine as da foc Bucurestiului si tias spune azi ca maine Bucurestiul va fi in flacari, nu ma face profet, ci mare smecher. Si de asta is ei la putere, iar voi... eh, stiti voi foarte bine ce sunteti.

foarte realist articol

ar fi necesara inca o precizare:
"sfarsitul religiilor"!
Pentru mine ideile principale din articol suna asa:
-religiile si sistemele economice au "degradat ireversibil ecosistemul planetar" prin " cresterea in progresie geometrica a populatiei";
- epuizarea resurselor naturale ale planetei;
- efecte tot mai nocive asupra mediului inconjurator.

 


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor