Soros atentioneaza, Basescu se teme - De la cititori

Luni, 26 Septembrie 2011, ora 12:40
7004 citiri
Soros atentioneaza, Basescu se teme - De la cititori

Declaratii, previziuni, atitudini apartinand unor importante personalitati din lumea finantelor schiteaza tot mai des ideea unor situatii aspre cu care se va confrunta piata mondiala. Tonul oarecum optimist de pana acum se estompeaza cu fiecare zi ce trece, lasand loc unor solutii de avarie. Planurile alternative expuse aduc mai degraba cu semnale de genul "scapa cine poate".

Desigur, ca de mult timp incoace, elementul central al fricii europene si, nu doar al ei, este Grecia. Klaas Knot, membru al consliului Bancii Centrale Europene, declara ca situatia in care aceasta tara nu isi mai poate achita datoriile nu mai este exclusa.

Pana acum, BCE scosese din calcule probabilitatea ca Grecia sa intre in incapacitate de plata. "Toate eforturile au fost facute pentru a preveni acest nedorit fapt, dar acum sunt mai putin sigur ca falimentul poate fi ignorat decat in urma cu cateva luni", a spus guvernatorul olandez.

Hexagonul, unul din rezervoarele cele mai importante care pompau lichiditati catre statul elen, a devenit el insusi vulnerabil. Bancile franceze, recunoscute ca avand cea mai mare expunere pe Grecia dintre cele straine, intampina reale dificultati dupa ce investitorii au inceput sa considere default-ul acesteia drept foarte posibil.

Ca o confirmare a aprecierilor triste, in urma cu cateva zile, doua publicatii din Atena au anuntat ca ministrul de Finante, Evangelos Venizelos, a prezentat autoritatilor statului sau optiuni privind criza datoriei, inclusiv intrarea ordonata in incapacitate de plata.

In aceeasi nota preapocaliptica, speculatorul George Soros sublinia ca ce se intampla acum pe batranul continent este "mult mai periculos" decat dezastrul provocat de Lehman Brothers. Americanul de origine maghiara vizeaza falimentul a 2-3 tari ce vor parasi zona euro, fapt care ar determina distorsionarea sistemului financiar mondial. Evident, daca falimentele nu ar fi facute in mod controlat.

Acelasi miliardar considera ca orice comentariu legat de incetinirea economiei Statelor Unite este de prisos, deoarece "suntem deja intr-o noua recesiune", iar situatia poate deveni critica de nu se va trece la crearea sporita de locuri de munca.

In acelasi sens, Federal Reserve a tras un semnal de alarma conform caruia economia este vulnerabila la o serie de riscuri, aspect ce intareste declaratiile lui Soros. Fed a anuntat un nou program de 400 de miliarde de dolari pentru sustinerea pietei americane, prin vanzarea de titluri de Trezorerie pe termen scurt, urmand sa utilizeze fondurile obtinute la achizitionarea de titluri pe o perioada extinsa.

In ciuda estimarilor incurajatoare livrate de catre premierul Boc, Romania isi continua alunecarea in pasa proasta pe care o traverseaza economic. Institutul de la Viena pentru Studii Economice Internationale diminueaza prognoza pe anul viitor pentru tara noastra, cu pana la un procent si jumatate. Va revizui descrescator estimarile pentru 2012, de la 4% la 2,5-3%, din cauza cererii tot mai mici pe pietele de export ale Romaniei.

De aemenea, FMI isi va reconsidera programul initial de crestere privitor la noi, spre sfarsitul lunii octombrie. Datele din raportul de perspectiva globala vor modifica cifrele actuale. "O sa fie o revizuire, dar nu doar pentru Romania, ci pentru toata lumea", preciza Mihai Tanasescu, reprezentanul nostru la FMI.

Este de asteptat ca luna viitoare si Comisia Europeana sa-si ajusteze negativ prognoza, in contextul in care a revizuit deja nefavorabil perspectivele zonei euro. Leul depreciat considerabil, situatia mondiala, precum si analizele specialistilor i-au dat prilejul lui Traian Basescu sa fie cel mai pesimist politician roman.

El i-a avertizat pe ministri sa ia in calcul pentru 2012 o crestere economica de cel mult 2-2,5%, reiterand in paranteza tema extragerii metalelor din zacaminte. Ultima sa recomandare era aceea referitoare la construirea unui buget realist aferent anului viitor, care sa faca abstractie de evenimentele electorale.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#crizan economica globala, #faliment Grecia, #probleme economice Europa , #criza economica mondiala