Stop austeritatii! Sa nu patim ca Germania prenazista!

Marti, 09 Aprilie 2013, ora 08:06
4084 citiri
Stop austeritatii! Sa nu patim ca Germania prenazista!
Foto: Arhiva

Zona euro este in recesiune, insa, daca se va continua cu aceleasi masuri de austeritate dura, criza se va adanci, conform mai multor experti. Salvarea ar putea veni din transferurile directe de numerar si imbunatatirea conditiilor educatiei tinerilor.

Datorii mari, recesiune adanca si somaj masiv. Multi ar crede ca este vorba despre Grecia. Insa asa au stat lucrurile si in Germania inceputului anilor '30. Atunci cancelarul german al Weimar Republic, Heinrich Bruning, a incercat sa stabilizeze finantele statului printr-o politica de austeritate crancena. Experimentul a condus la o saracire teribila a maselor si la hiperinflatie. Weimar Republic a cazut, iar la putere a ajuns, mai tarziu, Adolf Hitler, noteaza Deutsche Welle.

Consecintele dezastruoase ale unei terapii de soc

La insistentele organismelor creditoare internationale, si tarile suferinde din sudul Europei au fost, practic, fortate sa creasca impozitele si sa scada salariile. Au intrat, astfel, intr-o spirala diavoleasca a recesiunii perpetue, caracterizate prin somaj in masa si datorii in valuri.

Economistul Peter Bofinger, membru al Consiliului German de Experti in Economie, care face o paralela cu situatia din Weimar Republic, crede ca vina pentru situatia actuala din zona euro o regasim si in politica de austeritate impusa tarilor cu probleme. "Situatia din Grecia este data, nu in ultimul rand, si de terapia austera de soc, care a fost aplicata tarii", crede el.

De curand, si alegatorii italieni au spus un "nu" ferm austeritatii, povocand o criza politica de proportii, prin votul masiv acordat populistilor. Economistul Guntram Wolff prognozeaza ca si in Spania va urma o catastrofa politica la urmatoarele alegeri. "Situatia din tot sudul Europei este foarte dramatica, toata regiunea fiind cuprinsa de un sentiment general de nesiguranta si lipsa de perspective", spune el.

Tarile din sudul Europei trebuie sa continue cu stabilizarea bugetelor nationale, dar cu alte programe economice. Conform lui Guntram Wolff, tarile sud-europene nu trebuie sa creeze noi programe economice ciclice si de conjunctura, pentru a nu fi nevoite sa plateasca noi si noi "premii", mult mai mari, organismelor financiare si pietelor internationale.

Importanta educatiei

Ce se va intampla in sudul Europei, daca Germania va propune un alt program de conjunctura ciclica? "Nimic. Nu vom putea sa luptam impotriva recesiunii in acest fel", cred expertii din Bundesbank. Deoarece problemele in Europa de Sud nu stau doar in cerere, ci si in reglementarea preturilor.

In tarile din aceasta regiune, salariile si costurile cu forta de munca sunt iesite de sub control. "Ele trebuie reglate", spune un analist de la centrul de studii economice din Mannheim.

El insista si pe alocarea mai multor fonduri pentru educatia tinerilor, deoarece somajul in randul tinerilor din sudul Europei a atins, intr-adevar, o stare critica. In Spania si Grecia, unul din doi tineri este somer. Si economistul Wolfgang Franz sustine imbunatirea conditiilor de educatie in aceste tari.

Rezultatele acestei masuri se vor vedea doar peste ani. De aceea, multi experti cred ca situatia nu se va imbunati fara transferuri directe de bani. "Aceasta tema va fi pe ordinea de zi. Uniunea monetara are nevoie de un mecanism de stabilizare transfrontalier. In caz contrar, aceasta nu va fi viabila", incheie Guntram Wolff.

Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat, Director General & Președinte al Consiliului de Administrație Bento, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de...
Economia României mai face un pas spre media europeană și depășește Ungaria în termeni de PIB pe cap de locuitor
Economia României mai face un pas spre media europeană și depășește Ungaria în termeni de PIB pe cap de locuitor
România urcă o poziție în clasamentul european al produsului intern brut per cap de locuitor. Astfel, România depășește Ungaria și ajunge la 78% din media europeană, după o creștere cu...
#austeritate criza, #Germania austeritate, #criza grecia spania italia , #criza economica mondiala