Visul american devine cosmarul micilor afaceri

Sambata, 13 Octombrie 2012, ora 18:27
4646 citiri
Visul american devine cosmarul micilor afaceri

Dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, Statele Unite au fost recunoscute ca principal motor global de crestere a economiei. In anii '50-'60, economia americana era deja una matura, iar PIB crestea cu o rata anuala de trei la suta.

In anii '70 a venit stagflatia - stagnarea productiei si inflatiei - dar Ronald Reagan a reusit sa reinvie spiritul antreprenorial. Dupa '90, economia a inceput din nou sa creasca. Motorul mergea ca uns, iar de acest lucru beneficia intreaga lume. Legenda capitalismului ideal se raspandea pe toate continentele, iar visul american capata dimensiuni globale.

The Economist remarca faptul ca motorul american pare sa fi ruginit astazi. Primele semnale negative majore au aparut in 2007-2008, la inceputul crizei financiare.

Dar primele indicii de rugina puteau fi observate de peste un deceniu. Cele mai importante "pistoane" ale motorului - pietele de capital, inovatia si economia cunoasterii - au inceput sa scartaie mult mai din timp.

Pana de curand, SUA se laudau ca au cele mai "prietenoase" piete de capital, cele mai deschise. In ultimii ani, insa, aceasta conceptie s-a invechit, sustin Robert Litan si Carl Schramm, autorii volumului "Better Capitalism" ("Un capitalism mai bun" - n.trad.), publicat recent.

Fondurile de investitii tip venture au devenit extrem de zgarcite, dupa ce peste 90 la suta din companiile pe care le-au sprijinit s-au dovedit a fi nerentabile.

Numarul de oferte publice a scazut de la circa 547/an, in anii '90, la 192, astazi. In aceste conditii, evident ca firmele mici dar cu perspective de crestere au devenit din ce in ce mai rare. Avand in vedere ca aproape toate cele 40 de milioane de joburi create din anii '80 si pana acum in SUA au aparut in companii cu vechime de sub cinci ani, aceasta este o veste proasta pentru piata locurilor de munca.

Nicio alta tara din lume nu avea politici imigrationiste mai bine puse la punct decat America. Nu mai putin de 18 la suta din topul Fortune 500 sunt companii fondate de imigranti - AT&T, DuPont, eBay, Google, Kraft, Heinz sau Procter & Gamble.

Daca includem si a doua generatie de imigranti, ajungem la 40 la suta. Un sfert din companiile de IT infiintate intre 1995 si 2005 aveau in spate un om care s-a nascut in oricare alta parte decat America. Strainii inregistreaza de doua ori mai multe brevete decat cetatenii americani cu educatie similara.

In ultimul deceniu, insa, sistemul a devenit neprimitor cu imigrantii, in timp ce alte tari, cum ar fi Canada, au depus eforturi pentru atragerea lor. De ce sa treci prin calvarul obtinerii unei vize pentru SUA cand tara vecina iti intinde covorul rosu la intrare?

Un alt aspect care trage in jos economia americana este sistemul universitar, care, pana nu demult, era foarte bine conectat la industrie si la piata muncii. Universitati precum Stanford sau MIT au fost adevarate motoare antreprenoriale.

Lucrurile au inceput sa scartaie si aici. Departamentele tehnice ale universitatilor, abilitate prin lege sa "comercializeze" ideile generate de studenti si profesori, au devenit niste birouri prafuite in care domina birocratia. De exemplu, in SUA, varsta medie a cercetatorilor care obtin grant-uri de la Institutul National de Sanatate este de 50 de ani. Unde este incurajarea spiritelor tinere?

Toate problemele enumerate mai sus afecteaza mai degraba companiile tinere. Oamenii de afaceri straini nu mai sunt motivati sa se chinuie sa obtina cetatenia americana. Cercetatorii obosesc incercand sa-si breveteze inventiile. In toate domeniile, antreprenorii nu mai reusesc sa faca rost de finantare pentru demararea unei afaceri, iar, daca viseaza la listarea companiei lor la bursa, trebuie sa depaseasca obstacole similare Everestului.

In concluzie, capitalismul american incepe sa semene din ce in ce mai mult cu cel european, comenteaza cei doi autori ai cartii "Un capitalism mai bun". Companiile mari sunt destul de puternice cat sa se adapteze la zecile de noi reglementari aparute de la an la an, dar cele de mici dimensiuni se ofilesc la fel de repede cum au inflorit sau se lasa cumparate de gigantii cu care pana mai deunazi voiau sa concureze.

Litan si Schramm au si idei pentru rezolvarea situatiei: Guvernul ar trebui sa acorde carti verzi tuturor strainilor care vor sa vina in State pentru a studia tehnologie, inginerie, stiinte sau matematica. Sau departamentele tehnice ale universitatilor nu ar trebui sa mai aiba monopol asupra ideilor generate in interiorul institutiei, ceea ce i-ar incuraja pe profesori sa-si exploateze descoperirile.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#economia americana motor economic, #mici afaceri America , #criza economica mondiala