Adrian Vasilescu: Acestea nu sunt masuri anticriza, nu imping criza inapoi

Joi, 27 Mai 2010, ora 18:29
2062 citiri
Adrian Vasilescu: Acestea nu sunt masuri anticriza, nu imping criza inapoi
Foto: Arhiva

Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, a afirmat ca masurile de austeritate pe care le-a luat Guvernul nu sunt masuri anticriza pentru ca rolul lor nu este de a opri criza, ci de a repara defectele bugetare ale sistemului romanesc.

"Acestea nu sunt masuri anticriza. Nu imping criza inapoi. Sunt masuri pentru a repara un scurtcircuit din sistemul nostru bugetar. Acest scurtcircuit trebuie reparat ca altfel se opreste motorul", a declarat Vasilescu la Realitatea TV.

Consilierul BNR a explicat ca Romania a fost nevoita sa ia masuri atat de dure, chiar daca alte state europene sunt intr-o situatie mai grava, pentru ca analistii ne asociaza cu Grecia si pentru ca se uita la tendintele deficitului bugetar si ale datoriei publice.

Vasilescu a precizat ca tara noastra avea, in 2007, un deficit bugetar de 2,5% din PIB, acesta explodand in ultima parte a anului 2008 pana la 5,4%.

"In 2009, pana acum cateva saptamani stiam 7,2%. Acum stim sigur ca e 8,3%. Si cu tendinte de a se urca. Trebuie sa se schimbe imediat pentru a schimba imaginea despre noi in lume si sa schimbam trendul", a explicat.

In ceea ce priveste impozitarea dobanzilor, consilierul BNR a afirmat ca politicile fiscale din ultimii ani i-au convins pe romani sa economiseasca bani in banci, suma ridicandu-se in acest moment la 100 de miliarde de lei.

"In 2008 a fost taiata impozitarea dobanzilor si s-a vazut ca a fost o miscare mai vioaie a economisirii care s-a contopit si cu generozitatea bancilor. Dobanzi mari, impozitare taiata, si ne-am trezit ca avem 100 de miliarde in lei si valuta. Nu e o suma mare pentru ca daca o transformam in euro vedem ca sunt 24 de miliarde de euro", a mai spus Vasilescu venind in apararea masurii luate de Guvern.

Prezent si el in emisiunea de la Realitatea TV, fostul ministru Ionel Blanculescu a respins viziunea lui Adrian Vasilescu, afirmand ca impozitarea dobanzilor ii va determina pe romani sa faca din nou economii "la saltea".

"Nu as fi impozitat cu 16% dobanzile, ci as fi acordat un premiu la anumite sume ca sa inzurajez economia. Prin CEC as fi acordat o bonificatie. La CEC s-ar fi dus multe persoane, iar Guvernul avea o sursa ieftina. Acum, oamenii nu vor accepta si vor incepe sa isi retraga banii sa ii tina la saltea. Si vom avea un contraefect", a apreciat Blanculescu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
#Adrian Vasilescu masuri anticriza, #impozitare dobanzi banci, #Romania masuri austeritate, #Romania deficit bugetar , #criza economica romania