Adrian Vasilescu: Populismul ucide orice tara si acum ne ucide pe noi

Sambata, 13 Noiembrie 2010, ora 16:39
765 citiri
Adrian Vasilescu: Populismul ucide orice tara si acum ne ucide pe noi
Foto: newschannel.ro

Consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, a atras atentia ca nu se stie deocamdata care sunt bolile de care sufera bugetul Romaniei, dar este evident ca principala greseala din tara noastra este populismul.

El a precizat ca nu ne putem gandi la iesirea din recesiune pentru ca trebuie mai intai sa rezolvam problemele de care sufera bugetul si redam increderea in economie.

"Principala greseala este populismul in care am cazut. Este o capcana cumplita care ucide orice tara si acum ne ucide pe noi", a declarat Adrian Vasilescu, sambata, la Realitatea TV.

El a spus ca bugetul Romaniei are nevoie de un diagnostic pentru a gasi un tratament, dar pentru acest lucru trebuie sa ne privim foarte atent toate greselile pe care le-am facut in ultimii ani.

"Fondul Monetar International si Comisia Europeana vin aici si formeaza un fel de comisie de consult. Asa cum se intampla cand boala e mai grava, se face un consiliu de medici. Asa e si acum. S-a constituit acest consiliu si incearca toti sa rezolve aceasta problema. Ce boala avem. Pana nu vom stii care e boala, bu vom putea aplica tratamentul aplicat. Deficitul bugetar e o boala, dar e una din ele", a mai spus Vasilescu.

Consilierul guvernatorului BNR a adaugat ca nu ne putem gandi la iesirea din recesiune inainte sa gasim un tratament pentru buget.

"Avem doua obiective. Iesirea din recesiune si echilibrarea bugetului care e bolnav. Sunt foarte greu de atins amandoua deodata. Se bat pe ideea asta americanii cu vest-europenii. S-au incrucisat sabiile peste ocean. Si la Seul tot asta se dicuta. Mai intai rezolvam bugetul sau recesiunea? Vest-europenii spun, in frunte cu Banca Centrala Europeana, sa ajustam bugetul intai. Noi suntem in UE. Suntem nevoiti sa ajustam bugetul pentru ca asta e linia UE si pentu ca bugetul nostru e bolnav. Nu avem cum sa atacam recesiunea inainte", a explicat el.

Atunci cand vom rezolva problemele din buget, va reveni si increderea in economia romaneasca. In acel moment, bancile vor incepe din nou sa dea credite, iar investitorii straini vor fi din npu interesati de Romania.

"Bancile sunt institutii rationale si orientate spre profit. Bani sunt. Exista un nivel adecvat al lichiditatii. Altceva nu exista. Incredre in economie. Pana cand nu va creste increderea in economie nu vom intoarce la ce era. Nu exista incredere in economie, iar bancile sunt nevoite sa fie prudente", a declarat Vasilescu.

"Investitorii straini judeca ca si bancile. Si ei se uita daca e incredere in economie. Nu merge nimeni undeva ca sa ajute. S-a dus ca sa castige ceva. Asta fac investitorii straini si bancile. Dar atata timp cat investind bani risca sa ii piarda, sunt prudenti", a continuat oficialul BNR.

Despre noile date care arata ca economia Romaniei a scazut din nou in al treilea trimestru, oficialul Bancii Nationale a afirmat ca acest lucru era evident si este posibil sa inregistram o scadere a PIB si in ultimul trimestru din 2010. Anul viitor, insa, puteam avea o crestere economica de 1,5%, dupa cum spunea FMI.

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#Adrian Vasilescu recesiune, #Adrian Vasilescu scadere economica, #Adrian Vasilescu probleme buget , #criza economica romania