Analisti: Romania plateste acum pentru cresterea din trecut

Miercuri, 19 Mai 2010, ora 06:31
3038 citiri
Analisti: Romania plateste acum pentru cresterea din trecut
Foto: Daylife

Romania a avut o traiectorie ciudata de crestere iar in prezent este nevoita sa inverseze majorarile de pensii efectuate inainte de alegerile din 2009, spun analistii internationali.

In 2008, economia Romaniei a crescut la o rata mai mare decat in anul precedent, fiind singura tara din Europa emergenta care a urmat un astfel de traseu, inainte de a se prabusi, cu o scadere de 15,5 la suta in 2009, spune economistul Nick Hood, presedinte al firmei de servicii in domeniul afacerilor Begbies Global Network.

"Situatia financiara a Romaniei este departe de a fi sanatoasa, desi un analist local a comentat, cinic, ca a fost un lucru intelept sa acceseze resursele FMI la inceptul lui 2009, inainte ca problemele din tarile PIIGS (Portugalia, Italia, Irlanda, Grecia si Spania - n. red.) sa preocupe pietele si institutiile bancare", spune Hood, intr-un comentariu pentru Financier Worldwide.

Potrivit unui sondaj recent efectuat de Banca Mondiala, Romania se afla pe locul 55 din punctul de vedere al derularii afacerilor, din cauza dificultatilor in angajarea fortei de munca si taxarea excesiva a companiilor. De asemenea, educatia si aptitudinile in randul celor 22 de milioane de locuitori reprezinta un impediment major.

O problema si mai importanta este faptul ca, desi sistemul bancar detine destule lichiditati, bancile nu vor sa acorde credite firmelor, din cauza recesiunii.

De altfel, bancile au anuntat deja ca 10 la suta din toate imprumuturile sunt credite neperformante, o cifra care se va majora, cu siguranta, in 2010, astfel ca instinctul de protejare fata de activele toxice este de inteles, comenteaza Hood.

In plus, investitiile directe straine s-au prabusit, reflectand greutatile intampinate de tarile in curs de dezvoltare si nesiguranta in privinta investitiilor in Europa Centrala si de Est. Un punct slab este si faptul ca Italia este cel de-al doilea cel mai mare investitor strain din tara, avand in vedere ca nici acest stat nu are un sistem economic model, iar deficitul bugetar si datoriile sale sunt mari.

Masuri insotite de greve

Guvernul Romaniei trebuie sa faca fata unei presiuni imense, dupa ce a anuntat taierea salariilor bugetarilor si a pensiilor, un lucru esential pentru a asigura sprijinul Fondului Monetar International, scrie si Reuters.

Toate cele cinci mari confederatii sindicale vor participa, miercuri, la un miting la care sunt asteptati aproape 60.000 de persoane, situatia luand o turnura similara celei din Grecia, unde masurile anuntate de Guvern au dus la miscari de strada violente.

Astfel, acesta va fi unul dintre cele mai mari mitinguri din Romania de la caderea comunismului, in 1989, analistii temandu-se ca ar putea impiedica masurile de austeritate si planul pentru redresarea economica.

Blocarea transportului public, inclusiv a strazilor si cailor ferate, dupa cum ameninta sindicatele, potrivit unor surse, ar fi o metoda destul de eficienta de a forta Guvernul sa mai "indulceasca" masurile de reducere a salariilor cu 25 la suta si a pensiilor cu 15 la suta, incepand cu 1 iunie.

Desi a intrat in Uniunea Europeana in 2007, Romania inca se lupta sa se transforme intr-o economie deschisa si este una dintre cele mai corupte tari din UE, alaturi de Bulgaria si Grecia, potrivit unui raport al Transparency International.

Chiar liderii UE vor critica nivelul coruptiei din Romania si deficientele din Justitie, intr-un raport ce trebuie sa apara in urmatoarele luni, arata agentia de presa.

Cu toate scaderile de salarii, autoritatile ar putea fi, totusi, obligate sa impuna si mariri de taxe si impozite, daca rezultatele nu sunt cele scontate.

Guvernul va continua, probabil, negocierile cu sindicatele, in aceasta saptamana, si ar putea, in cele din urma, sa-si revizuiasca planurile, potrivit Andreei Paul, consilierul premierului Emil Boc.

"Inca negociem. Nu sunt Nostradamus ca sa stiu cum se va termina. Orice schimbare majora va tribui discutata, din nou, cu FMI", a spus Adreea Paul.

România, în topul UE al creșterii datoriei publice. Cum arată raportul datorie-PIB față de extremele pozitive și negative din UE
România, în topul UE al creșterii datoriei publice. Cum arată raportul datorie-PIB față de extremele pozitive și negative din UE
Deficitul guvernamental în Uniunea Europeană a crescut uşor anul trecut, de la 3,4% din PIB în 2022, până la 3,5% din PIB în 2023, iar România se numără printre ţările membre cu cel mai...
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#reduceri salarii Romania, #reduceri pensii, #acord FMI, #criza economica Romania, #deficit bugetar , #criza economica romania
Comentarii
Poza Ghilotina
Ghilotina
rank 5
Ce sa mai negocieze !?? Ar insemna sa negocieze cu Ponta sau C Antonescu . Ori aia nici nu au vrut sa auda de masuri de combatere a crizei , au fugit de la convorbiri .