Guvernul a luat o serie de masuri de sustinere a economiei - Vezi care sunt!

Luni, 04 Octombrie 2010, ora 11:17
3300 citiri
Guvernul a luat o serie de masuri de sustinere a economiei - Vezi care sunt!

Guvernul a luat, saptamana trecuta, trei decizii legate de sprijinirea mediului de afaceri si de sustinerea activitatii economice.

Aceste decizii sunt, conform consilierului Personal al prim-ministrului Emil Boc, Andreea Paul Vass, eliminarea impozitului minim de la 1 octombrie 2010, hotarare privind modificarea si completarea HG nr 1680/2008 pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat privind asigurarea dezvoltarii economice durabile si modificarea si completarea Ordonantei Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala cu masuri menite sa vina in sprijinul agentilor economici prin diminuarea poverii fiscale.

1. Eliminarea impozitului minim de la 1 octombrie 2010

- Impozitul minim va fi eliminat incepand cu 1 octombrie 2010, urmand ca de la aceasta data sa se aplice impozitul pe profit. Incepand cu 1 ianuarie 2011 impozitul minim va fi inlocuit cu un alt tip de impozit, ce urmeaza sa fie aplicat firmelor din domenii cu evaziune fiscala ridicata.

- Ministrul Finantelor Publice a primit mandat din partea Guvernului ca intr-o luna sa prezinte o varianta de act normativ privind impozitul forfetar care urmeaza sa fie aplicat incepand cu 1 ianuarie 2011.

- Eliminarea impozitului minim de la 1 octombrie face parte dintr-un pachet de masuri pentru sustinerea mediului de afaceri, promovat de Executiv. Decizia este stipulata intr-o ordonanta de urgenta care modifica si completeaza Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal.

- Firmele vor plati pentru trimestrul trei impozitul minim in 25 octombrie, iar incepand cu 25 februarie 2011, ele vor plati impozitul pe profit pentru trimestrul patru al anului 2010

- Eliminarea impozitului minim nu are niciun impact bugetar pentru anul 2010, insa pentru 2011 impactul bugetar al acestei masuri este estimat la minus 1 miliard de lei.

- Decizia luata de Guvern privind eliminarea impozitului minim si masurile care vor fi luate incepand cu 1 ianuarie 2011 fac obiectul consultarilor cu organismele financiare internationale.

2. Hotarare privind modificarea si completarea HG nr 1680/2008 pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat privind asigurarea dezvoltarii economice durabile

- Guvernul a modificat HG nr. 1680/2008 privind schemele de ajutor de stat acordate firmelor, pentru a veni in sprijinul mediului de afaceri, afectat de criza economica.

- Astfel, a fost redus pragul minim al conditiei de eligibilitate referitoare la valoarea investitiei si a locurilor de munca nou create, extinzand numarul de beneficiari si acordand astfel posibilitatea si intreprinderilor mici si mijlocii sa acceseze ajutoare de stat de acest tip.

- Ajutorul de stat se acorda sub forma de fonduri nerambursabile si se supune reglementarilor europene.

- Pana in prezent, intreprinzatorii care doreau sa acceseze un ajutor de stat erau obligati sa indeplineasca cumulativ urmatoarele conditii: sa realizeze o investitie initiala de minim 10 milioane euro si sa creeze minim 100 locuri noi de munca, ca urmare a realizarii investitiei initiale.

- Conform modificarii operate de Executiv astazi, vor putea beneficia de acest ajutor de stat, intreprinzatorii care se incadreaza in una din urmatoarele categorii:

- Realizeaza o investitie initiala cu o valoare care se incadreaza intre 5 si 10 milioane euro, inclusiv, echivalent in lei, si creeaza minim 50 locuri de munca ca urmare a realizarii investitiei initiale;

- Realizeaza o investitie initiala cu o valoare care se incadreaza intre 10 si 20 milioane euro si creeaza minim 100 locuri de munca;

- Realizeaza o investitie initiala cu o valoare care se incadreaza intre 20 si 30 milioane euro si creeaza minim 200 locuri de munca;

- Realizeaza o investitie initiala cu o valoare care depaseste 30 milioane euro si creeaza minim 300 locuri de munca ca urmare a realizarii investitiei initiale.

- Un alt element de noutate al actului normativ consta in includerea unor reglementari care extind categoriile de operatori economici ce pot beneficia de aceasta schema de ajutor de stat. Astfel, in categoria costurilor eligibile au fost introduse costuri legate de realizarea constructiilor in scop turistic sau medical.

- Prin modificarile aduse, numarul total al intreprinderilor care urmeaza sa beneficieze de ajutor de stat a fost majorat de la 70 la 150

- In termen de 30 zile de la intrarea in vigoare a prezentei hotarari Ministrul Finantelor Publice si Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului vor emite un ordin comun pentru stabilirea standardelor de cost aferente constructiilor prevazute a fi realizate.

- Proiectul de act normativ urmareste cresterea volumului productiei de bunuri si servicii precum si a ratei de ocupare a fortei de munca

- Pentru 2010, mai sunt disponibili de la bugetul de stat 65 de milioane de euro pentru firmele care genereaza afaceri in Romania, creeaza locuri de munca si se incadreaza in prevederile acestei hotariri a Guvernului.

3. Modificarea si completarea Ordonantei Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala cu masuri menite sa vina in sprijinul agentilor economici prin diminuarea poverii fiscale prevede:

- Diminuarea nivelului dobanzii datorate pentru creantele fiscale neachitate la termen la 0,04% pentru fiecare zi de intarziere (14,6% pe an) comparativ cu cel actual de 0,05% (adica 18,25% pe an);

- Reglementarea compensarii de drept (automat) ceea ce inseamna, stingerea creantelor fiscale ale statului pe de o parte, si ale contribuabilului pe de alta parte, in puterea legii chiar in momentul cand creantele exista deodata. ANAF-ul va fi obligat ca in momentul in care un contribuabil are de incasat de la buget si are datorii, sa procedeze la compensarea din oficiu.

In prezent, in materie fiscala, compensarea creantelor fiscale reciproce se face doar daca este ceruta de contribuabilului sau daca ANAF constata obligatiile reciproce. Se elimina astfel situatiile in care, pe fondul lipsei unui act procedural (cerere sau constatare a organului fiscal), contribuabilii au datorii (accesorii) pentru obligatii neachitate desi au sume de incasat de la buget;

- Reglementarea posibilitatii neinceperii sau suspendarii executarii silite in cazul in care contribuabilul are in curs sau depune o cerere de restituire/rambursare, iar cuantumul sumei solicitate este egala sau mai mare decat creanta fiscala pentru care s-a inceput executarea silita. Prin aceasta reglementare sunt eliminate acele situatii in care organele fiscale incep sau continua executarea silita asupra sumelor datorate de contribuabil, desi acestia au de recuperat bani de la stat din TVA sau impozite (au drepturi de rambursare sau restituire).

Nu este firesc ca o firma sa fie trimisa in faliment, daca are de primit bani de la stat, in urma prestatiilor pe care le-a efectuat. Astfel de situatii, aparute pana in prezent in practica, afectau, in unele cazuri, fluxul de lichiditati al agentilor economici, creandu-le greutati in continuarea activitatii.

Adversarii politici mint cand spun ca Guvernul nu a ajutat cu nimic economia

Aceste decizii se inscriu intr-o serie de masuri prin care Guvernul sprijina sectorul privat si relansarea economiei. Reamintim citeva: mentinerea cotei unice de 16%; neimpozitarea profitului reinvestit; scutirea de la plata contributiilor sociale a angajatorului si a angajatului pe perioada somajului tehnic; scutirea de la plata contributiilor sociale a firmelor care angajeaza someri; sprijinirea intreprinderilor mici si mijlocii prin intermediul Fondului de garantare si contragarantare; compensarea TVA-ului de platit cu cel de rambursat; eliminarea, comasarea sau reducerea a aproximativ 215 taxe si tarife cu caracter nefiscal; programele Prima Casa, Rabla, reabilitarea termica a locuintelor, despre care am vorbit in repetate randuri.

Guvernul continua sa ia masuri de sustinere a sectorului privat al economiei si in perioada imediat urmatoare. Sunt in faza avansata de pregatire alte doua acte normative: e vorba de proiectul de lege care instituie cardul pentru IMM-uri, in vederea unui sprijin suplimentar la obtinerea de credite. De asemenea, proiectul de lege pentru sprijinirea tinerilor care infiinteaza firme. Incepand cu 2011, in toata tara va fi posibila plata on-line a impozitelor si taxelor.

Prin urmare, e falsa propaganda promovata insistent de adversarii politici conform careia Guvernul nu ar fi facut nimic pentru relansarea economiei si pentru sprijinirea sectorului privat sau ca efectele masurilor anticriza ar fi nule.

Dimpotriva, efecte masurilor luate de Guvern sunt vizibile: economia si moneda nationala s-au stabilizat; somajul este sub media europeana; productia industriala a crescut in primele sapte luni ale anului, iar comenzile noi din industrie au crescut si ele constant in aceeasi perioada; productivitatea muncii in industrie a crescut cu 20 la suta in primele sapte luni, un semn foarte important pentru viitoarea crestere economica sanatoasa; unele sectoare au iesit din recesiune (industria automobilelor, industria farmaceutica, de masini si echipamente electrice, industria de textile si mobila).

Romanii trebuie sa stie ca nu va mai fi crestere economica inselatoare

Masurile de relansare a economiei sunt insotite de masuri de restructurare a sectorului bugetar si de reformare a statului tocmai pentru a insanatosi economia. Sunt baze realiste pentru a spune ca anul viitor Romania va iesi din recesiune, sperand intr-o crestere economica prognozata intre 1,5 si 2%.

Romanii trebuie sa stie ca nu va mai fi cresterea economica inselatoare de pina in 2008, bazata, in mare parte, pe consum si pe credite. Romanii mai trebuie sa stie ca politicile populiste ale Opozitiei sunt cea mai proasta alternativa: pun in pericol relansarea economiei si cresterea economica.

Obiectivul Guvernului este sa avem o crestere economica SANATOASA, CONSTANTA si DE DURATA, bazata pe dezvoltare, pe productie, pe competitivitate.

Obiectivul major al anului 2011 este asigurarea de resurse financiare suplimentare pentru investitii si cofinantarea proiectelor europene, adica pentru dezvoltare. In 2010 au fost 5 miliarde de lei pentru cofinantarea proiectelor europene. In 2011 vom avea cel putin 9 miliarde de lei pentru cofintarea proiectelor europene.

Despre impozitul progresiv propus de PSD: Complica viata tuturor

Tocmai celor care trebuie sa fie mai bine platiti, conform muncii lor, li se iau mai multi bani. Impozitul progresiv descurajeaza munca , mai ales munca bine calificata. Angajatorii ar fi nevoiti sa investeasca mai multi bani pentru infiintarea unui loc de munca, ceea ce ii va face mai reticenti in a investi in Romania.

In mod evident, va creste birocratia simplificata de cota unica. In concluzie, impozitul progresiv afecteaza segmentul cel mai activ al societatii, impovareaza mediul de afaceri si complica viata tuturor. Blocheaza relansarea economiei, ceea ce ii va afecta inclusiv pe cei mai nevoiasi de care se preface ca ii pasa PSD-ului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#masuri relansare economie Boc, #Guvern Boc relansare economie, #Andreea Paul Vass economie , #criza economica romania