Basescu vede 2011 mai bine decat BNR. Noi pe cine credem?

Vineri, 07 Ianuarie 2011, ora 15:33
1676 citiri
Basescu vede 2011 mai bine decat BNR. Noi pe cine credem?
Fotomontaj Ziare.com

Dupa ce BNR ne-a pregatit pentru un an mai greu decat 2010, presedintele Traian Basescu a declarat joi seara ca, desi nu va curge lapte si miere in 2011, vom trece mai usor prin noul an.

Cine are dreptate, presedintele sau consilierul guvernatorului bancii centrale, Adrian Vasilescu, este doar o chestiune de interpretare, sustin analistii contactati de Ziare.com.

Astfel chiar daca trebuie sa luam masuri de reducere a deficitului si de iesire din recesiune, suntem mai bine pregatiti pentru ceva rau decat eram anul trecut.

Vasilescu (BNR): Anul acesta va fi mai greu ca 2010

"Din punctul de vedere al bugetului, sigur ca va fi mult mai rau. Insa bugetul va fi mai pregatit decat a fost in 2010 pentru a infrunta aceste lucruri. Ce va fi de dat la pensii va fi mai putin, la salarii mai putin, asa ca vor fi niste probleme intr-adevar severe. Dar se porneste de la o baza mai putin dificila decat in 2010. Basescu s-a referit la faptul ca in 2011 poate sa creasca economica. (...) Sunt puncte de vedere diferite. Basescu s-a referit la cresterea economica, Vasilescu s-a referit la situatia din punct de vedere social si al bugetului", ne-a explicat Ilie Serbanescu.

Analistul economic a precizat ca scaderile de salarii si de pensii se vor face resimtite pe toata durata anului, iar deficitul trebuie redus cu 2,5%, fata de doar 0,4% in 2010.

"2,5 puncte procentuale reprezinta 6 miliarde de euro. E imens. Baietii astia s-au chinuit sa fac rost de un miliard. Toata povestea asta cu salariile si cresterea TVA nu cred ca a adus 2 miliarde de euro, iar tinta pentru 2011 inseamna cel putin 6 miliarde", a mai spus Ilie Serbanescu pentru Ziare.com.

De aceeasi parere este si fostul ministru al Privatizarii Valentin Ionescu, el afirmand ca 2011 nu va fi mai rau, dar nici mai bun. Este adevarat ca vor creste veniturile din consum, dar asta nu inseamna ca va creste consumul, ci doar preturile.

"2011 nu va fi mai bun deoarece consumul va creste pe hartie cu 1,8%, dar daca cresc accizele asta induce o cheltuiala de consum mai mare. Daca platesc 5 lei pe litru de benzina nu inseamna ca iau mai multa benzina ci ca s-a scumpit. Veniturile raman constante si nu voi avea o modificare substantiala referitor la nivelul de trai comparativ cu 2010. Singurul lucru care ar putea sa se intample este ca vom iesi din recesiune, dar asta nu inseamna ca vom avea o imbunatatire a consumului", a declarat Valentin Ionescu pentru Ziare.com.

Basescu: Romania nu are nevoie de bani, avem pentru investitii cu miliardele

In ceea ce priveste miliardele de euro despre care vorbea presedintele Traian Basescu, analistul economic a precizat ca acestea pot fi folosite doar pentru investitii, iar destinatia lor nu poate fi schimbata pentru a le cheltui la salarii si servicii.

"Sunt neconsumate pentru ca nu stim ce sa facem cu banii astia. Sunt bani de cofinantare sau bani pe care i-am imprumutat de la diferite institutii internationale si pe care nu am fost capabili sa ii utilizam. Asta inseamna ca avem bani pentru investitii, nu inseamna ca avem bani pentru a face orice. Nu poti sa iei banul dintr-un loc si sa il pui in altui. (...) S-au facut progrese in privinta investitiilor, dar prezenta unor personaje politice in fruntea unor ministere a fost de rau augur, mai ales la ministerul Transporturilor care a fost tinut pe loc", a declarat Valentin Ionescu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Inflația scade în ritm de melc, iar prețul benzinei va crește mai repede decât se preconiza, spun estimările BNR
Inflația scade în ritm de melc, iar prețul benzinei va crește mai repede decât se preconiza, spun estimările BNR
Rata anuală a inflaţiei va continua să scadă în următoarele luni într-un ritm încetinit faţă de anul 2023 şi pe o traiectorie uşor mai ridicată decât cea anticipată în prognoza pe...
Sony se pregătește să lanseze o versiune îmbunătățită a consolei PlayStation 5
Sony se pregătește să lanseze o versiune îmbunătățită a consolei PlayStation 5
Sony se pregătește să lanseze o versiune îmbunătățită a consolei sale de gaming, PlayStation 5 Pro, care ar urma să ajungă pe piață până la finalul acestui an. Noua consolă va...
#Vasilescu economie 2011, #Basescu economie 2011, #iesire recesiune 2011, #deficit bugetar 2011 , #criza economica romania