Care este pericolul nuclear pentru Romania?

Luni, 08 Iunie 2009, ora 18:10
6096 citiri
Care este pericolul nuclear pentru Romania?
Foto: energeia.ro

Nu este un secret ca pericolul izbucnirii unui razboi nuclear la nivel mondial se mentine, in conditiile in care India, Iranul si Pakistanul nu au nicio intentie sa urmeze exemplul Rusiei si Statelor Unite in cursa reducerii de armament ofensiv.

Potrivit datelor detinute de NATO, in prezent, India detine 115 focoase nucleare, iar, pentru a distruge Pakistanul in totalitate, este nevoie de numai 80.

Spre deosebire de India, Pakistanul nu are o doctrina oficiala de inarmare nucleara si, din aceasta cauza, nu exista date precise cu privire la dotarile si structura armamentului detinut de aceasta.

Desi riscul de conflict nuclear ameninta in principiu regiunea Pakistan Afganistan, Romania nu se afla intr-o zona "verde", pericolul pentru tara noastra fiind recunoscut chiar de presedintele Traian Basescu, in cadrul unei discutii cu oficiali de la Ierusalim.

Distanta dintre Iran si Romania nu este atat de mare incat sa ne simtim feriti de risc, mai ales ca mult negociatul sistem de aparare al Statelor

Unite nu reprezinta un scut pentru intreg teritoriul tarii noastre. In conditiile in care Iranul ar detine armament nuclear si vectori de trimitere la distante mari a incarcaturilor, toata iodura de potasiu din lume nu ne-ar scapa de dezastru.

Acum putem sa speram in buna-credinta a Teheranului, care s-ar folosi de energia nucleara doar pentru a tine aprinse becurile din casele iranienilor, si in controalele oneste ale Agentiei Nucleare de la Viena.

Pericolul de la sud de Dunare

Daca insistam sa ignoram pericolul dinspre India, Iran si Pakistan, data fiind distanta, cel putin "psihologica", ce ne desparte, poate ar trebui sa ne aducem aminte ca riscul nuclear ne paste si din partea vecinilor de la sud.

Bulgarii s-au hotarat sa construiasca la Belene, la doar 15,6 km de Zimnicea si la 100 km distanta de Bucuresti, o centrala nucleara.

Constructia a inceput in 1981, a incetat in 1991 din lipsa de fonduri si ca urmare a protestelor organizatiilor ecologiste. In 2002 s-au reluat procedurile si procesul de autorizare pentru continuarea investitiei de la Belene.

Centrala de la Belene nu ar fi poate o problema - centrala nucleara avem si noi la Cernavoda - daca ea nu ar fi amplasata intr-o zona cu risc seisem deloc de neglijat.

Sa nu uitam de convoaiele bulgare care transporta pe Dunare deseuri nucleare de la centrala atomo-electrica de la Kozlodui.

De mai multe ori pe an, un convoi bulgar transporta spre portul ucrainean Ismail, prin apele teritoriale romane, intre 60 si 90 de tone de deseuri nucleare de la Kozlodui. Materialul radioactiv este dus mai departe in Rusia, pentru imbogatire. La intoarcere, convoiul aduce combustibil nuclear imbogatit pentru aceeasi centrala de la Kozlodui.

In 2008, un convoi nuclear bulgar care transporta aproximativ 90 tone de deseuri nucleare de la centrala atomo-electrica din Kozlodui a fost la un pas de a fi implicat intr-un accident naval.

Ne intrebam de ce nu renunta bulgarii la convoaiele pe Dunare in favoarea caii ferate pana la Marea Neagra, iar de acolo sa trimita deseurile nucleare cu destinatia Rusia prin nave maritime?

Pericol nuclear in inima Romaniei

Peste cativa ani, Romania va avea si o noua centrala nucleara, care ne-ar face mai putin dependenti din punct de vedere energetic.

La momentul cand au aparut primele declaratii post-decembriste in legatura cu acest subiect, prin 2008, ONG-urile au sarit sa acuze proiectul care a luat nastere prin anii '80. Motivele? Pericol de radiatii, atat pentru sanatate, cat si pentru mediu, pericolul unui atac asupra centralei nucleare. Nuclearelectrica a negat, dar a replicat financiar: proiectul se va dezvolta si cu bani de la investitori, nu numai de la stat.

Autoritatile isi doresc ca pana in 2020 constructia sa fie terminata. Astfel, fundatiile vor fi puse inca din toamna.Si nu oriunde, ci in centrul tarii, mai precis intr-unul din judetele Brasov, Mures, Cluj sau Sibiu. Decizia finala in privinta amplasarii este asteptata in luna septembrie.

Accidentul nuclear de la Cernobil, din mai 1986, ne-a ramas tuturor infipt in minte. A fost momentul de "clic" care a tras semnalul asupra a ceea ce s-ar putea intampla oriunde in lume cu o centrala nucleara.

Un accident nuclear major la Cernavoda - fie din cauze tehnice, fie in urma unui atac terorist - ar avea consecinte devastatoare pentru Bucuresti si Constansa, la fel in cazul unui accident la centralele de la Belene sau Kozlodui din Bulgaria.

Poate ar trebui acordata mai multa atentie imbunatatirii eficientei energetice, precum si dezvoltarii surselor regenerabile ca energia eoliana, geotermala, hidroenergia, biomasa, sau energia solara. Energii cu adevarat curate.

Google a lansat recent noi funcții pentru ecosistemul Android. Despre ce este vorba
Google a lansat recent noi funcții pentru ecosistemul Android. Despre ce este vorba
Google a lansat recent noi funcții pentru ecosistemul Android, proiectate să îmbogățească experiența utilizatorilor pe dispozitive mobile, tablete, smartwatch-uri și sisteme auto....
Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Apple se pregătește să aducă pe piață modelele iPhone 16 Pro și iPhone 16 Pro Max în două noi opțiuni de culoare: Desert Titanium și Titanium Grey, potrivit ultimelor informații...
#pericol nuclear Romania, #a doua centrala nucleara, #centrala Belene Kozlodui, #atac nuclear Iran , #criza economica romania