Care sunt marile probleme economice in 2011?

Luni, 10 Ianuarie 2011, ora 14:02
2314 citiri
Care sunt marile probleme economice in 2011?
Foto: Arhiva

Daca este ceva ce Romaniei nu ii lipseste niciodata, acestea ar fi problemele. De la somaj la inflatie, de la deficit bugetar la cheltuieli si lipsa investitiilor in economie, se pare ca nimic rau nu ocoleste tara noastra.

Care dintre aceste numeroase probleme vor mentine, insa, atentia tuturor, in acest an, si care ar merita cat mai multa atentie, pentru a fi rezolvate?

Una dintre cele mai importante, in opinia analistilor, este politica fiscala a Guvernului, ce include atat politica de cheltuieli, cat si politica de taxe si impozite. Potrivit analistului Valentin Ionescu, ar trebui regandit impozitul pe profit, in vederea unei relaxari care sa porneasca de la baza de impunere, nu neaparat de la impozit in sine.

"La intreprinderi trebuie mers pe recalcularea bazei impozitului pe profit. Si acolo poate sa apara o relansare foarte puternica si stimularea productivitatii muncii", a explicat Valentin Ionescu, pentru Ziare.com.

El a adaugat ca, deocamdata, Romania nu isi poate permite sa reduca impozitele pe forta de munca, "intrucat exista o presiune foarte mare in privinta asigurarii platilor pentru pensii".

Pe de alta parte, Mariana Campeanu, fost ministru al Muncii, sustine ca somajul nu are cum sa scada, in conditiile in care nu se face nimic in privinta taxelor pe forta de munca.

"Nu s-a luat nicio masura care sa stimuleze angajarea personalului, care sa faciliteze accesul mai usor al intreprinzatorilor la derularea afacerilor, pentru ca fiscalitatea este, in continuare, la nivele foarte mari. Daca asupra pretului muncii nu se actioneaza, nu avem nicio sansa ca somajul sa scada. Avem cele mai ridicate costuri cu forta de munca", a precizat Campeanu, pentru Ziare.com.

De altfel, potrivit spuselor sale, in 2011 romanii vor avea o viata mai grea decat in anul anterior, din cauza faptului ca au existat deja doi ani in care s-au acumulat scaderile de venituri, iar, in acest an, efectul va fi mai greu de suportat.

Cheltuielile controlate, exporturile stimulate

Pentru a avea crestere economica in 2011, ar fi nevoie si de un control mult mai strict in privinta cheltuielilor, in special cele care se refera la transferurile de la bugetul central la bugetele locale.

"Asta ar fi o masura importanta. S-a inceput ceva anul trecut, dar nu s-a continuat foarte clar", a explicat Ionescu.

De asemenea, ar trebui eliminate toate cheltuielile arbitrare, cum ar fi programul de sali de sport in mediul rural, despre care analistul crede ca fac "mult rau".

Nu in ultimul rand, Guvernul ar trebui sa se concentreze pe stimularea exporturilor. De altfel, acesta idee este sustinuta si de Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei, care spune ca, alaturi de investitii, exporturile sunt cele doua pozitii care trebuie "atacate" de Guvern in acest an.

In primele 11 luni ale anului trecut, exporturile au crescut cu 26,1 la suta, comparativ cu perioada similara din 2010, ajungand la 143,016 miliarde de lei.

"In privinta exporturilor, unde s-a vazut o tendinta de crestere pozitiva anul trecut, statul trebuie sa incurajeze prin programe speciale, sa stimuleze cresterea exporturilor. Asta inseamna programe nationale de marketing pe anumite piete", a explicat Valentin Ionescu.

In opinia sa, nu tine de politica Bancii Nationale a Romaniei sa stimuleze cresterea exporturilor, avand in vedere ca se merge mai mult pe stabilizarea cursului, si chiar pe intarirea leului, pentru a-si atinge tinta de inflatie.

Deficitul bugetar, cea mai dificila problema

Pe de alta parte, analistul Ilie Serbanescu este de parere ca exporturile si-au adus deja contributia la cresterea economiei si nu pot mai mult de atat.

"Partea din export e mica, in total. Exporturile au crescut foarte mult in 2010, dar atata pot. Ele au o pondere doar de 25 la suta in economie. Ele au impins economia in 2010, dar mai mult decat au facut-o nu pot, pentru ca 75 la suta depinde de cererea interna. Nu se poate face nimic, pentru ca este o problema a modelului economic, se poate schimba in 20 de ani", a explicat Serbanescu, pentru Ziare.com.

In schimb, cererea interna nu are cum sa creasca, deoarece vor continua scaderile de venituri, iar taxele s-ar putea majora, pentru a respecta tinta de deficit bugetar agreata cu Fondul Monetar International, de 4,4 la suta din PIB, pentru 2011.

De altfel, aceasta ajustare in vederea respectarii deficitului ar putea fi cea mai dificila problema din acest an, potrivit lui Serbanescu.

"E ceva ingrozitor de greu. Nu stiu cu ce pret se va putea face. Baza pentru realizarea acestui lucru nu este creata inca. Trebuie sa continue reducerile de salarii, pensii si maririle de impozit. Altfel nu vad cum s-ar putea realiza acest obiectiv, poate doar daca nu se vor face deloc investii", a adaugat Serbanescu.

In opinia sa, restul problemelor, gen somaj, inflatie si altele, sunt doar consecinte generate de situatia din economie.

ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
#probleme economice 2011, #relaxare fiscala, #impozit profit, #crestere rata somaj , #criza economica romania