Cat conteaza remanierea ministrilor pentru economie?

Marti, 31 August 2010, ora 12:15
2681 citiri
Cat conteaza remanierea ministrilor pentru economie?
Foto: Roplace

Ministerele Economiei, Muncii, Transporturilor, Agriculturii si Comunicatiilor ar putea avea noi sefi incepand de pe 1 septembrie, daca se adeveresc zvonurile privind remanierea ce va fi discutata miercuri. Ar putea fi acest lucru un lucru bun sau rau pentru economie?

Discutiile privind posibila remaniere a unor ministri au aparut chiar de la inceputul verii, insa s-au intensificat odata cu declaratiile premierului Emil Boc de saptamana trecuta. Acesta a precizat ca, la intalnirea de marti cu senatorii liberal-democrati, vor fi discutate "problemele actului de guvernare". La insistentele jurnalistilor, prim-ministrul a recunoscut se va discuta si despre remaniere.

In ultima saptamana, a aparut si o lista cu posibili vizati pentru remaniere: Mihai Seitan, ministrul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, Radu Berceanu, ministrul Transporturilor si Infrastructurii, Mihail Dumitru, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, si Gabriel Sandu, ministrul Comunicatiilor si Societatii Informationale.

Deocamdata, toate aceste discutii nu s-au reflectat in domeniul economiei. Unul din cei mai sensibili indicatori, cursul de referinta al Bancii Nationale a Romaniei, a ramas stabil.

De altfel, analistii economici sunt de parere ca, indiferent de cine ar conduce ministerele respective, nu ar conta, avand in vedere ca, practic, ramane aceeasi guvernare.

"Nu cred ca va fi o influenta semnificativa, pentru ca politica Guvernului e aceeasi si programul de austeritate ramane in vigoare, legile propuse de Guvern - ma gandesc la Legea salarizarii unice si cea a Pensiilor - nu se vor schimba", a declarat, pentru Ziare.com, economistul Mircea Cosea.

"Se va schimba, probabil, sper ca in bine, sistemul de comunicare si de pregatire a masurilor luate. Dar, in linii mari, in principiile generale ale acestei perioade, nu se va schimba nimic. Noi suntem sunt incidenta acordului cu Fondul Monetar, deci nu putem sa procedam, deocamdata, la schimbari importante de filosofie bugetara, de filosofie a dezvoltarii pietii muncii. Este mai mult o problema care va avea un impact asupra comunicarii, asupra explicarii unor masuri", a adaugat Cosea.

Piata nu va reactiona pana nu va cunoaste noii ministri

Potrivit economistului, orice remaniere are influente in piata, deoarece apare o necunoscuta, insa, in general, lucrurile nu evolueaza rapid, pana cand mediul de afaceri nu cunoaste intentiile si personalitatile noilor veniti la sefia ministerelor respective.

"Activitatea economica la nivelul cetateanului nu tine prea mult cont de personalitatile guvernantilor. Lumea economica reala tine de nivelul veniturilor, de perspectiva unor restructurari, a somajului, de rata de schimb, dar, in nici un caz, de cine conduce un minister sau altul.

Influenta acestor factori intervine atunci cand se produc anumite dereglari spectaculoase, asa cum a fost aplicarea impozitarii pe drepturile de autor. S-a creat o disfunctionalitate foarte mediatizata, care a innegrit imaginea ministrului de resort", a explicat economistul.

De asemenea, daca vor exista scaderi ale consumului, care potrivit lui Cosea sunt de asteptat, vor avea drept cauza o crestere a tendintei de economisire. "Populatia, speriata de viitor, va economisi mai mult si va consuma, in prezent, mai putin. Si ca urmare a efectelor care incep sa apara de la jumatatea lunii septembrie, a cresterii TVA", a adaugat Cosea.

Conteaza mesajul, nu persoana

Valentin Ionescu, fostul ministru al Privatizarii, crede ca persoanele care ar putea fi numite in posturile ramase vacante dupa o eventuala remaniere sunt mult mai putin importante decat mesajul politic pe care acestea il vor transmite.

"Economia reactioneaza in functie de mesajul politic pe care il dai si de coerenta actului public, actului de conducere, nu de persoana. Conteaza foarte mult si persoanele, e adevarat, daca sunt economisti, deci tehnocrati, consacrati", a declarat Ionescu, pentru Ziare.com.

Totusi, fostul ministru crede ca ar putea fi numiti politicieni sau tehnocrati prea putini cunoscuti publicului larg.

La randul sau, analistul Ilie Serbanescu spune ca remanierea ar putea fi facuta doar pentru a "absorbtia unei parti din tensiunile politice si sociale care s-au acumulat".

"Consumul nu poate fi influentat de nimic altceva decat de injectii de bani. Si bani nu sunt. Banii astia nu pot sa vina decat de la Guvern sau de la banci. Inutil sa spun ca bancile nu dau nici un ban, iar Guvernul n-are bani. Cine sa stimuleze consumul, cine da bani? Nu da nimeni, pentru ca Guvernul nu are, iar bancile nu dau, pentru ca le e frica ca nu mai incaseaza", a explicat Serbanescu, pentru Ziare.com.

In plus, analistul spune ca acordul cu FMI nu poate fi pus in pericol de o eventuala remaniere, avand in vedere ca premierul Emil Boc nu va fi schimbat.

"Atata timp cat este acordul cu FMI, nu conteaza, poate fi si Popescu de la casiere. Daca e sa duca mai departe acelasi acord, nu are ce sa schimbe", a adaugat Serbanescu.

Potrivit lui Mircea Cosea, daca s-ar schimba si prim-ministrul si ar avea loc de o schimbare de atitudine in legatura cu acordul cu Fondul Monetar International, doar atunci ar fi nevoie de o noua discutie cu reprezentantii instutitiei financiare.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#remaniere ministri, #remaniere Mihai Seitan, #remaniere Radu Berceanu, #efecte economice remaniere , #criza economica romania