China ajuta Europa cu miliarde de euro, pentru Romania e doar "o trasnaie"

Vineri, 07 Ianuarie 2011, ora 19:00
2632 citiri
China ajuta Europa cu miliarde de euro, pentru Romania e doar "o trasnaie"
Foto: Reuters

Tarile europene au intelegeri financiare de zeci de miliarde de euro cu China, iar Germania are schimburi comerciale de 130 de miliarde de euro pe an, dar guvernantii de la Bucuresti nu sunt interesati de o astfel de colaborare.

Mai mult, presedintele Traian Basescu spune ca o intelegere cu China este o "poveste" si "o trasnaie" si i-a atentionat public pe membrii Cabinetului Boc "sa nu cada in plasa unei povesti de genul 'sa luam niste bani din China'".

Economistul Daniel Daianu, fost ministru de Finante, atrage insa atentia ca Guvernul nu ar trebui sa subestimeze potentialul economic al tarilor asiatice.

"Sunt partizanul dezvoltarii relatiilor cu China, cu care putem avea aranjamente pe proiecte de dezvoltare a infrastructurii. De exemplu, portul Constanta sau proiecte legate de strategia Dunarii", a aratat Daianu, pentru Financiarul.

Si Sebastian Vladescu a declarat recent ca Romania ar trebui sa ia in considerare un acord preventiv de 3-4 miliarde de euro cu China, acord care sa fie concentrat pe proiecte de investitii, si nu pe programe de reforma, ca in cazul acordului cu FMI.

O propunere asemanatoare a fost facuta si de catre Dan Voiculescu, in septembrie 2010, atunci cand Traian Basescu anunta ca Romania va semna un nou acord cu FMI pentru ca "nimeni nu imprumuta Romania pe termen lung".

Intelegerile financiare cu China nu reprezinta "o trasnaie" si pentru alte tari europene lovite de criza. Beijingul a semnat in Spania 16 contracte in valoare totala de 5,67 miliarde de euro in domeniul energiei, in sectorul agroalimentar si bancar. De asemenea, chinezii sunt dispusi sa cumpere obligatiuni spaniole de sase miliarde de euro.

Chiar si Germania, cea mai mare economie a Europei, a cerut Beijingului o mai mare deschidere a pietei chineze pentru intreprinderile germane.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Motivul pentru ca unii utilizatori vor evita achiziționarea noului Huawei Pura 70
Motivul pentru ca unii utilizatori vor evita achiziționarea noului Huawei Pura 70
Săptămâna trecută, Huawei a lansat seria Pura 70, care a înregistrat vânzări impresionante pe piața din China. Cu toate acestea, perspectivele pentru piețele occidentale sunt mai...
O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
Compania multinațională de inginerie Bosch a inaugurat marți, 23 aprilie, cel de-al doilea birou din Cluj-Napoca, în cadrul centrului său de inginerie. La nivel de grup, Bosch a anunțat, la...
#China zona euro, #China schimburi comerciale UE, #China investitii Europa, #Romania China imprumut , #criza economica romania