Cat au ajutat masurile de austeritate la redresarea economiei?

Luni, 27 Decembrie 2010, ora 07:32
5425 citiri
Cat au ajutat masurile de austeritate la redresarea economiei?
Foto: ArhivaFoto.ro

Marcat de reduceri salariale, majorarea taxei pe valoarea adaugata, a varstei de pensionare sau de lupte politice pe marginea unor legi de care depinde relatia Romaniei cu Fondul Monetar International, anul 2010 a fost numit de unii analisti drept un an pierdut.

Dupa o scadere economica de aproximativ 9 la suta din produsul intern brut in ultimii doi ani, potrivit unei analize realizate de BCR, romanii sperau ca, in acest an, economia isi va reveni.

In schimb, in urma a doua misiuni de evaluare a Fondului Monetar International, ca parte a acordului incheiat in 2009, s-a ajuns la concluzia ca Romania nu va reusi sa se mentina in limita deficitului bugetar de 5,9 la suta din produsul intern brut.

Astfel, in luna mai, Guvernul si-a dat seama ca trebuie sa ia masuri suplimentare pentru a se incadra in noua limita de deficit bugetar agreata cu FMI, de 6,8 la suta din PIB.

Dupa multe discutii si dezbateri, Executivul a ajuns la concluzia ca trebuie reduse salariile bugetarilor cu 25 la suta si a pensiilor cu 15 la suta. De asemenea, s-au redus unele ajutoare sociale.

Planul nu a functionat, Curtea Constitutionala a Romaniei neaproband reducerea pensiilor. Prin urmare, Guvernul condus de Emil Boc a luat hotararea majorarii taxei pe valoarea adaugata de la 19 la 24 la suta.

Masura nu a fost agreata inca de la inceput nici macar de cei care au luat-o, afectand toata populatia si consumul, nu doar o anumita categorie. In plus, nu a rezolvat nici una din marile probleme ale bugetului Romaniei, anume cheltuielile sociale mult prea mari si un sistem de pensii nesustenabil.

De altfel, chiar presedintele Romaniei, Traian Basescu, a declarat ca aceasta este cea mai proasta decizie din 2010. Insa, fara ea, FMI, Comisia Europeana si Banca Mondiala nu ar fi deblocat urmatoarele transe din imprumutul total de 20 de miliarde de euro, deoarece s-ar fi ajuns la un deficit bugetar de 9,1 la suta, potrivit sefului misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks.

Tot pentru a echilibra bugetul, in special cel al asigurarilor sociale, Guvernul a propus, iar Parlamentul a aprobat majorarea varstei de pensionare la 65 de ani pentru barbati si 63 de ani pentru femei.

De asemenea, s-a hotarat reducerea concediului maternal de la doi ani la un an, cu o indemnizatie de maximum 3.400 de lei pe luna, plus plata unui bonus pentru mamele care se intorc la serviciu inainte de expirarea celor 12 luni. Mamele pot sa aleaga si sa stea acasa doi ani, insa fara plata dupa din a 13 luna.

Nu in ultimul rand, mii de bugetari au fost pusi pe lista disponibilizarilor, pentru a restructura aparatul de stat supradimensionat.

Ce efecte au avut masurile de austeritate?

La sfarsitul ultimei vizite FMI, in noiembrie, Romania a primit avizul ca se afla pe drumul cel bun in privinta reformelor.

Cu toate acestea, nici una din masurile luate nu a dus la cresterea economiei. Singura crestere usoara s-a observat in al treilea trimestru, cu 0,5 la suta, insa doar in comparatie cu trimestrul anterior, nu de la an la an.

Inflatia a crescut la 7,73 la suta, in luna noiembrie, in comparatie cu perioada similara din 2009, iar salariul mediu net pe luna s-a diminuat cu 2,5 la suta in octombrie, fata de aceeasi perioada de anul trecut.

In schimb, datorita masurilor de austeritate, Romania si-a mentinut deficitul bugetar in limitele rezonabile, ajungand la 5,2 la suta din PIB in primele 11 luni din acest an, urmand a ne incadra in limitele impuse de FMI.

Astfel, urmatoarea transa din imprumut ar trebui sa fie deblocata in luna noiembrie, mai ales ca Parlamentul a aprobat si Legea bugetului si a cea pensionarii, alte doua conditii puse de institutia financiara.

Pe de alta parte, efectele majorarii TVA se vor observa si in prima jumatate din 2011, potrivit analistilor, afectand consumul. Pana acum, consumul era principalul motor de crestere economica in Romania.

In trimestrul trei, cand s-a inregistrat o usoara crestere, aceasta s-a bazat mai ales pe exporturi si industrie, o cale mai sustenabila de dezvoltare economica decat consumul sau bula imobiliara dinainte de 2008.

De altfel, majoritatea analistilor, precum si reprezentantii FMI, sustin ca economia Romaniei va inregistra o crestere de 1,5 la suta in 2011, si datorita reducerii cheltuielilor statului in acest an.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Romania va avea un deficit de 6,5% anul acesta, conform estimarilor Comisiei Europene
Romania va avea un deficit de 6,5% anul acesta, conform estimarilor Comisiei Europene
Estimarile Comisiei Europene indica un deficit de peste 6,5% din PIB pentru Romania, in vreme ce Consiliul Fiscal considera ca acesta va fi in jur de 6,4% din PIB, daca nu se va recurge din nou la...
Când se va lansa primul iPhone cu chipset pe 2nm
Când se va lansa primul iPhone cu chipset pe 2nm
Apple întâmpină întârzieri în implementarea tehnologiei de fabricație pe 2nm pentru cipurile sale. Astfel, cel mai probabil inovația nu va fi disponibilă pentru seria iPhone 17,...
#criza economia Romania, #masuri austeritate Romania, #deficit bugetar 2010 , #criza economica romania
Comentarii
Poza TOM
TOM
rank 5
Nu se poate aborda nici o discutie dacă prealabil nu se respectă cu sfintenie următorul principiu: nici statul nu inseală cetăteanul si nu-i fură nimic, nici cetăteanul nu inseală statul si nu-i fură nimic,cetăteanul fiind oricare ins fără nici o exceptie
Poza ***UPSS***
***UPSS***
rank 5