Ce fac unii romani pe timp de criza? Pleaca la Microsoft (Opinii)

Sambata, 30 Martie 2013, ora 10:27
17201 citiri
Ce fac unii romani pe timp de criza? Pleaca la Microsoft (Opinii)
Foto: Arhiva

Criza mondiala, plecata acum cativa ani de la acel devenit simbolic kilometru zero, numit Lehman Brothers, continua sa-si etaleze efectele nefaste. Deoarece ne intereseaza in mod special batranul continent, buletinul trimestrial publicat de Comisia Europeana releva ca situatia sociala si a ocuparii in UE a ramas critica.

In ultimul trimestru al anului trecut, numarul locurilor de munca a marcat un trend negativ la nivel global, rata somajului fiind in crestere. Cei ramasi fara slujba totalizau, in ianuarie anul curent, 26,2 milioane, adica 10,8% din populatia activa, din care 19 milioane in zona euro (11,9%).

"Criza sociala din Europa continua sa se agraveze, iar in multe state membre nu se intrevede o imbunatatire concreta. Persoanele cele mai sarace au fost, adesea, si cele mai grav afectate. Guvernele trebuie sa investeasca pentru a le oferi cetatenilor o sansa reala de a avea un trai decent", a declarat recent comisarul european pentru ocuparea fortei de munca, Laszlo Ander.

Alarmant e faptul ca somajul in randul tinerilor a atins, in ianuarie, un record al UE (23,6%), perioadele in care ei nu muncesc avand tendinta de a deveni mai lungi pentru aceasta categorie de populatie. Acelasi document al Comisiei Europene scoate in evidenta o alta latura a unei crize ce pare sa nu se mai sfarseasca.

Este vorba de aspectul demografic. Astfel, incepand din acel fatidic 2009, natalitatea si-a oprit cursul de crestere, stabilizandu-se undeva la mai putin de 1,6 copii pe femeie in Uniunea Europeana.

Luna trecuta, acelasi for continental a prezentat statelor membre un pachet de masuri referitor la investitii de ordin social cum ar fi: ingrijirea copiilor, educatie sau sprijin vizand imbatranirea activa. Aspectele enumerate, si nu doar ele, trebuie intensificate chiar si atunci cand bugetele tarilor sunt limitate. Altminteri, un mare numar de persoane nu au posibilitatea participarii in societate ori de a-si dezvolta potentialul financiar.

Romanii acuza efectele "tunelului crizei"

In pofida unei nesemnificative cresteri economice, cetateanul roman obisnuit acuza din plin efectele "tunelului crizei". Dupa acea primavara a portofelelor dilatate dinaintea recesiunii, a venit inghetul cvasigeneralizat. Impactul a fost abrupt. Graficul veniturilor s-a pravalit, bancile deveninid muzee din punct de vedere al creditarilor.

Sugestiv, economistul- sef al BNR, Valentin Lazea, declara, marti, in cadrul unui seminar privind modelul de afaceri al bancilor, ca romanii platesc cele mai mari rate bancare din Europa in raport cu venitul disponibil.

Din datele prezentate, concetatenii nostri care au accesat imprumuturi achita lunar la ghiseele bancilor aproape de doua ori mai mult din veniturile incasate decat un francez, italian sau spaniol si de trei ori fata de un german.

La un moment dat, oficialul BNR s-a intrebat retoric cum ar putea bancile sa crediteze cand exista atatia salariati cu salarii minime pe cartea de munca, firme profitabile care raporteaza pierderi si primarii care acumuleaza arierate.

Banca Nationala a anuntat, joi, ca, in februarie 2013, imprumuturile in lei acordate populatiei au scazut fata de luna precedenta cu 0,5%, la 34 miliarde lei, in timp ce creditele in moneda nationala pentru firme s-au redus cu 0,1%, la 50,3 miliarde lei.

In aceeasi perioada, imprumuturile in valuta pentru persoane fizice s-au diminuat cu 0,2%, la 68,8 miliarde lei, iar cele destinate societatilor comerciale au coborat cu 0,4 procente, la 69,5 miliarde lei.

Apropo de Romania, somaj, datorii, venituri, nivel de trai si plecari in pribegie ("exodul creierelor"), este cat se poate de sugestiva o remarca a fostului ambasador al Statelor Unite la Bucuresti, Mark Gitenstein. Acesta declara, la mijlocul lui decembrie 2012: "In prezent, a treia limba vorbita la sediul Microsoft din Redmond este romana". Nimic de adaugat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Petrom va testa la Petrobrazi o instalație de captare și utilizare a carbonului. Care sunt mizele pentru reducerea emisiilor de carbon
Petrom va testa la Petrobrazi o instalație de captare și utilizare a carbonului. Care sunt mizele pentru reducerea emisiilor de carbon
OMV Petrom va testa la rafinăria Petrobrazi o nouă tehnologie de captare și utilizare a carbonului, începând cu luna iunie, arată un comunicat de presă al companiei. Testele sunt parte...
Parlamentul depășește scandalul de luni. Cine sunt noii membri ai Consiliului Concurenței
Parlamentul depășește scandalul de luni. Cine sunt noii membri ai Consiliului Concurenței
Ședința de luni din plenul reunit al Parlamentului României, care avea ca obiect numirea noilor membri ai Consiliului Concurenței, a fost una tensionată. Două partide au absentat de la vot,...
#criza economica Romania, #romani Microsoft, #somej Romania, #crestere economica Romania , #criza economica romania