Dar pentru comunismul din economie cine-si cere iertare?!

Autor: Dan Hodos - consultant
Luni, 19 Octombrie 2015, ora 17:37
3957 citiri

Duminica se face politica, dimineata, si se joaca fotbal, seara. Toate se vad la televizor si se comenteaza in familie, cu prietenii, la munte, in vizite sau acasa.

In duminica aceasta am avut cu totii parte de un eveniment emotionant, cand un grup organizat de oameni si-a cerut iertare victimelor comunismului si mineriadelor si s-au lepadat de comunismul care zic ca nu i-ar fi caracterizat niciodata. Practic, pare ca si-ar fi cerut iertare pentru comunism.

Acum, duminica a trecut si e luni. Lunea se face economie, lumea uita de politica si fotbal si alearga la serviciu sa genereze fluxuri "economice". Un proces care merge mai bine sau mai rau, depinde cum privesti lucrurile. Rapoartele arata mai bine ca niciodata, dar realitatea n-a fost prietena niciodata cu rapoartele.

Investitiile publice in infrastructura, educatie si sanatate sunt o permanenta sursa de dezbateri interminabile si fara finalitate faptica. Productia e din ce in ce mai firava si putin existenta. Industriile care produc, cum e IT&C-ul, merg singure inainte, impinse de viziunea si forta privata ale unor antreprenori indrazneti.

Exportul si strategia care ar trebui sa-l organizeze se limiteaza la un raport de peste 100 de pagini din care nu prea se intelege mare lucru, poate doar copy-paste-ul care l-a plamadit. Consumul e din ce in ce mai limitat, desi s-ar dori marit, asa cum sunt cresterile salariale anuntate. Investitiile straine sunt in scadere, iar strainii prezenti in economie sunt mereu atenti la un mediu partial stabil si corupt.

Antreprenorii isi vad afacerile din ce in ce mai nesigure si nesustinute. Muncitorii calificati lipsesc aproape cu desavarsire, in timp ce programele de recalificare finantate european sunt in floare si avem peste jumatate de milion de someri. Si tot asa, as putea continua enumeratia mult timp, ajungand in final sa am o balanta negativa. Ca in export, ca in buget, ca in datoria publica sau ca in buzunarul multor romani.

Fara sa vreau am observat ca suntem campioni la privatizari esuate. La vandut fier vechi. La vandut ieftin unor investitori fantoma. La gestionat neperformant active ale statului. La inlocuit bordurile in fiecare an. La betonat cat mai multe spatii verzi. La cumparat cat mai multe mere si pere din America de Sud. La mers pe litoralul bulgaresc. La consumat carburant scump. La bagat plicuri albe in halate albe pentru un calmant facut la timp. La platit facturi de energie electrica a caror formula de calcul e o fosta problema la olimpiada de matematica, nerezolvata inca si nerezolvabila, daca nu-ti convine.

Si, intr-o situatie ca asta stau si ma intreb: pentru comunismul din economie cine-si cere iertare?

Dan Hodos e consultant in business development si vanzari internationale, iar din aprilie 2015 e membru al Fundatiei CAESAR.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#comunism economie Romania , #criza economica romania