Cum poate profita Bulgaria de criza din Grecia si Romania

Miercuri, 14 Iulie 2010, ora 09:37
2328 citiri
Cum poate profita Bulgaria de criza din Grecia si Romania

Bulgaria poate profita de situatia de criza economica din Grecia si Romania, tari nevoite sa majoreze taxele si sa taie salariile bugetarilor.

Agentia de presa bulgara Novinite, citata de Romania libera care preia Agerpres, puncteaza ca situatia economica si financiara actuala a Greciei si Romaniei pot fi o sursa de lectii folositoare Sofiei.

Vecinii Bulgariei si-au marit TVA-ul, (de la 19% la 23% in Grecia si de la 19% la 24% in Romania), insa pentru moment autoritatile de la Sofia evita o majorare similara. Argumentul ar fi ca grecii nu merita ajutor din partea UE dupa ce si-au falsificat statisticile si ca Bulgariei ii merge mai bine deci nu ar trebui sa-i pese ce se intampla cu Grecia si Romania.

Aceasta malitiozitate suna destul de ridicol, de vreme ce nu numai ca Bulgaria nu se descurca mai bine decat Grecia si Romania, dar in cazul in care acestea se prabusesc, Bulgaria nu va pierde doar beneficiile de care se bucura, dar economia sa va avea de suferit la fel de mult ca economiile celor doua state vecine, comenteaza Novinite.

Alta idee a Sofiei este ca ar putea profita de pe urma situatiei grele a grecilor si a romanilor, mai ales in regiunile de frontiera, unde mii de greci si romani vin sa cumpere alimente si benzina mai ieftine.

Acest sentiment a mers atat de departe incat un important ziar bulgar titra pe prima pagina "Macedonenii ne fura grecii", facand aluzie la faptul ca, in incercarea de a economisi, unele gospodarii din nordul Greciei au inceput sa faca cumparaturi din Macedonia, in loc sa se aprovizioneze din sud-vestul Bulgariei.

In lipsa unor reforme reale si durabile in Bulgaria, mult-visata prosperitate economica va continua sa ramana o perspectiva indepartata, avertizeaza Novinite.

Pana cand Bulgaria nu va avea drumuri, tuneluri, poduri, pana nu va intelege ca prosperitatea unei tari este sansa unei alte tari de a deveni prospere si ca necazurile economice ale unui stat vor trage in jos economia vecina - un concept simplu va ramane strain multora din Balcani.

Prin urmare, atunci cand TVA-ul creste in Romania si Grecia, bulgarii ar trebui sa fie la fel de ingrijorati ca si cum el ar fi crescut in Bulgaria, in loc sa se bucure ca unele magazine alimentare din Petrici sau Ruse au facut ceva bani in plus de pe urma unor familii de straini care vor sa faca economii, conchide agentia de presa.

Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Sergiu Vasilescu, unul dintre cei mai cunoscuți avocați din România, specializați în fiscalitate, respectiv în crypto, avertizează cu privire la pericolul iminent cu care se vor confrunta...
România, a șasea cea mai scumpă energie electrică pentru consumul casnic din UE, calculat la standardele puterii de cumpărare
România, a șasea cea mai scumpă energie electrică pentru consumul casnic din UE, calculat la standardele puterii de cumpărare
România a raportat în a doua parte a anului trecut un preț la energie electrică pentru uz casnic de 19,1 euro la 100 kWh, între ultimele cinci cele mai reduse din UE. Pe de altă parte,...
#criza economica Romania Bulgaria, #criza Bulgaria TVA , #criza economica romania